Editura Evenimentul si Capital

Elena Udrea a ieşit de la DNA după 6 ore de audieri: "S-a dispus controlul judiciar pe cauţiune. Trebuie să PLĂTESC 5 milioane de lei, deşi am toate conturile blocate". Udrea va fi cercetată în al patrulea dosar

Elena Udrea
Autor: | | 8 Comentarii | 8218 Vizualizari

Elena Udrea a ieşit de la DNA după şase ore de audieri. Deputatul a anunţat că procurorii i-au mai deschis un dosar penal, al patrulea. Fostul ministru al Dezvoltării este cercetată sub control judiciar pe cauţiune, fiind stabilită suma de 5 milioane lei, a informat DNA. Măsura a fost luată după ce Parlamentul nu a încuviinţat, miercuri, arestarea ei preventivă, iar controlul judiciar pe cauţiune este următoarea măsură raportat la gravitatea faptei.

UPDATE 20.00. Elena Udrea a ieşit de la DNA după 6 ore de audieri.  "Ca să vedeţi că nu sunt paranoică. Surpriză! În timp ce nu se terminaseră actele de procedură în dosarul acesta, mi s-a înmânat o altă citaţie pentru un alt dosar. Cred că la DNA trebuie să se înfiinţeze secţia de urmărire penală a Elenei Udrea şi asta i-am şi spus doamnei procuror. Este evident că sunt o ţintă pentru DNA şi din acest moment mă consider o persoană persecutată şi voi face sesizări tuturor ambasadelor din România şi tuturor instituţiilor internaţionale care se ocupă de drepturile omului. În acest dosar s-a dispus măsura controlului judiciar pe cauțiune. Cauțiune record în România de 5 milioane de lei, în condițiile în care tot DNA mi-a sechestrat toate bunurile și conturile, cu obligația să depun această cauțiune în termen de cinci zile, trei fiind în weekend. E fără precedent. Dacă nu o plătesc, se va cere o măsură mai grea împotriva mea. Evident că sunt o țintă pentru DNA. Mă simt persecutată de sistem. Voi face o sesizare la toate instituțiile internaționale și ambasadele pentru drepturile omului. Nu se poate ca la o instituție care pretinde că are 7000 de dosare penale, unde există anunțuri publice la adresa unor lideri politici importanți, DNA să aibă dosare pe bandă rulantă pe numele lui Udrea", a spus Elena Udrea.

UPDATE 19.50. Direcţia Naţională Anticorupţie a emis un comunicat de presă după audierea Elenei Udrea. "Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Camerei Deputaților, la data de 28 octombrie 2015, a cererilor transmise de D.N.A (cerere de încuviințare a urmării penale, de reținere și de arestare preventivă), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune (5.000.000 lei) față de inculpata UDREA ELENA GABRIELA, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 - februarie 2012, funcțiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Udrea Elena Gabriela trebuie să respecte următoarele obligații: a)să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată, b)să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, c)să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, d)să nu părăsească municipiul București, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului, e)să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunii și martori și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale.

Inculpatei Udrea Elena Gabriela i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, inculpata Udrea Elena Gabriela va depune o cauțiune în valoare de 5.000.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatei la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.

Inculpatei Udrea Elena Gabriela i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", se arată în comunicat.

UPDATE: Elena Udrea s-a întors la sediul DNA, după ce anterior fusese la Secţia 2 de Poliţie. Deputatul a declarat că se aşteaptă să fie scoasă cu cătuşe şi a afirmat că este vorba despre discriminare.

UPDATE: Solicitarea Elenei Udrea privind schimbarea procurorului care instrumentează noul dosar în care DNA a cerut arestarea preventivă şi urmărirea penală a fost respinsă.

În cadrul unei intervenţii telefonice la postul B1Tv, Elena Udrea a declarat că se aştepta la această variantă.

"E dreptul meu să fac cerere de recuzare. Dacă şeful ierarhic care a judecat această cerere a considerat că trebuie să o respingă, e dreptul lui. Sunt convinsă că toate lucrurile pe care le-am sesizat, faptul că doamna procuror a scos un inculpat din închisoare şi a pus presiune asupra lui să facă declaraţii împotriva mea, cred că va veni o vreme când aceste lucruri vor fi cercetate. Eu mă lupt cu sistemul, sunt una singură împotriva lor. Voi face declaraţii. Sunt o ţintă a sistemului acum. Mă aştept să fiu reţinută şi scoasă cu cătuşe în faţa presei, lucru ilegal, sau să se dispună o măsură preventivă în cazul meu, sau să nu fie dispusă nicio măsură", a continuat Udrea.

UPDATE: Elena Udrea a cerut recuzarea procurorului de caz. Deputatul a formulat o cerere prin care solicită schimbarea procurorului care se ocupă de acest nou dosar, în care DNA a cerut încuviinţarea arestării preventie, a începerii urmăriii penale şi a reţinerii.

"Nu cred că e surprinzător că am cerut, pentru că am depus două sesizări la CSM legat de modul în care se derulează ancheta împotriva mea, ca urmare nu am încredere în el, în imparţialitatea lui. Nu încerc să trag de timp, nu am niciun interes. Se poate schimba procurorul şi mă întorc în două ore", a declarat Udrea.

Procurorul Mihaela Morarul anchetează şi dosarul Microsoft, din care face parte şi Elena Udrea.

Potrivit procedurii, un superior al procurorului de caz va soluţiona cererea deputatului şi va da o soluţie în acest caz, schimbând procurorul sau respingând cererea de recuzare.

SUNT SOLUTIONATE DE UN SUPERIOR AL PROCURORULUI. udera vrea schimbarea procurorului sau un alt magistrat sa o acnheteye in acest nou doasr pt caer procurorii dna au cerut incuviintarea icneperii urmaririi si a retinerii, dar si arestaera

“Dacă aş fi fost chemată înainte de tot circul arestării, aş fi dat declaraţii atunci. Am spus că ce am de spus o să spun, nu ştiu dacă sunt dezvăluiri, poate pentru voi, presa. Acum că am ajuns în faţa procurorilor, lăsaţi-mă să le spun lor ce am de spus (..) Se mai practică cătuşele? (întrebată dacă se aşteaptă să iasă încătuşată de la DNA, n.red) Sunt ilegale, scrie în lege. Nu se practică decât dacă am de gând să fug sau să mă bat cu poliţia.

Parlamentul a încuviinţat reţinerea Elenei Udrea, respingând cererea DNA de arestare preventivă . 

Actele Parlamentului, cele trei hotărâri ale deputaţilor, două de încuviinţare şi una de respingere, au ajuns la DNA încă de ieri. 

Deputatului i se vor aduce la cunoştinţă oficial acuzaţiile penrtu care s-a solicitat şi obţinut aviz de la deputaţi.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate