Elena Băsescu: „Prin votul de astăzi îi readucem pe românii de dincolo de Prut în marea familie europeană”

Elena Băsescu: „Prin votul de astăzi îi readucem pe românii de dincolo de Prut în marea familie europeană”

Europarlamentarul Elena Băsescu a intervenit azi, 27 februarie, în plenul Parlamentului European, în contextul aprobării raportului referitor la liberalizarea regimului de vize în Uniunea Europeană pentru cetățenii Republicii Moldova, salutând acest moment care are și o puternică încărcătură simbolică pentru românii din stânga Prutului.

„Cetățenii Republicii Moldova au fost privați de libertatea de a se exprima, de a se asocia și de a circula în perioada sovietică. Fostul imperiul sovietic a instalat la toată frontiera de vest un gard de sârmă ghimpată, iar colegii mei din Țările Baltice cu siguranță că își amintesc de acest lucru”, a precizat Elena Băsescu în debutul intervenției sale.În opinia eurodeputatului PPE, înlăturarea celor câteva sute de kilometri de sârmă ghimpată de la granița de vest a Republicii Moldova a fost expresia susținerii drumului european de către coaliția guvernamentală proeuropeană de la Chișinău, condusă de premierul Vlad Filat. „În anul 2009, după o lungă guvernare comunistă, coaliția proeuropeană de la Chișinău, condusă atunci de domnul Vlad Filat, a înlăturat sutele de kilometri de sârmă ghimpată, manifestându-și astfel, fără rezerve, devotamentul față de integrarea europeană”, a mai adăugat Elena Băsescu.

În finalul intervenției sale, europarlamentarul român a menționat că sprijinul copleșitor al Parlamentului European pentru liberalizarea vizelor la călătoriile în Uniunea Europeană pentru cetățenii Republicii Moldova poate fi privit ca un răspuns al legislativului european la gestului simbolic făcut de autoritățile de la Chișinău în urmă cu mai bine de patru ani.

„Astăzi răspundem prin acest vot la gestul simbolic de a înlătura sârma ghimpată, dându-le posibilitatea cetățenilor Republicii Moldova să circule liber în Uniunea Europeană. Prin acest pas îi readucem pe românii de dincolo de Prut în marea familie europeană”, a precizat Elena Băsescu în încheierea intervenției sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Parlamentul European a adoptat joi, 27 februarie 2014, cu o largă majoritate de voturi, raportul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova la călătoriile în Uniunea Europeană. Actul legislativ urmează să intre în vigoare după aprobarea sa în Consiliul UE și publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii. Se estimează că începând cu luna mai sau iunie, basarabenii vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană.