Editura Evenimentul si Capital

„ElectoRata”, aprobată de Guvern

14-06/ponta_4-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 743 Vizualizari

Guvern a aprobat ieri „electorata”, proiectul de ordonanță de modificare a Codului Fiscal, care prevede acordarea de deduceri fiscale celor care solicită reducerea ratei bancare.

Concret, românii care au credite la bănci și venituri sub 2.000 de lei pe lună pot solicita până la finele anului 2015 o reducere a ratei cu până la 900 de lei. Începând cu 2016 aceștia vor achita sumele rămase astfel neplătite către bănci, statul oferind în schimb o compensare sub forma unei deduceri de impozit pe venit.

Premierul Victor Ponta anunțase înainte de începerea ședintei de Guvern că Executivul va aproba această prevedere. Zielele trecute, Guvernul a publicat noul proiect de ordonantă, cu varianta finală a schemei fiscale. Pentru a para criticile aduse proiectului inițial, Guvernul a introdus unele modificări care, însă, spun specialiștii, pot da bătăi de cap serioase românilor. Multe aspecte sunt încă neclare, dar ar putea fi lămurite zilele viitoare. Iată principalele schimbări.

Facilitate pentru cei cu venituri de până la 2.000 de lei – În primă fază, proiectul prevedea acordarea acestei facilități pentru persoanele care nu încasează, lunar, mai mult de 1.600 de lei. Conform noii variante, beneficiari vor fi cei cu salarii de până la 2.000 de lei.

900 de lei, maximul facilității – debitorii vor putea solicita, până în 2016, o reducere cu maxim 50% a ratei, dar nu mai mult de 900 de lei, în această sumă fiind inclusă și „valoarea indexării”. Încă nu este clar ce înseamnă „valoarea indexării”, dar, cel mai probabil, potrivit specialiștilor consultați de EVZ, este vorba de valoarea integrală a ratei, incluzând principalul, dobânda și comisioanele.

Cum se face restructurarea creditului – Partea care a rămas neplătită din rată va trebui rambursată de clientul băncii din luna ianuarie 2016. Din ceea ce lasă de înțeles proiectul, pentru ca debitorul să nu fie sufocat de plăți începând cu 2016, pentru că ar avea de rambursat băncii atât rata de bază, cât și ce nu a achitat până atunci,ar putea fi vorba de o prelungire a perioadei de rambursare. În așa fel, efortul lunar de plată ar scădea.

Ce ajutor oferă statul – În proiect se menționează că, din 2016, beneficiarul va fi scutit de impozitul pe venit. Astfel, chiar dacă rambursează mai mult băncii, salariul încasat crește (prin scutirea de impozit).

Nu trebuie depășit plafonul de 2.000 de lei – Cine obține însă o creștere salarială de la angajator, și va încasa lunar peste 2.000 de lei, în 2016, nu va mai beneficia de facilitate.

Probleme noului proiect

„Cei care apelează la astfel de facilități sunt priviți destul de rău de bănci, chiar dacă nu au avut nicio problemă la rambursare, și nu mai primesc, cel puțin pentru câțiva ani, credite”, ne-a explicat reprezentantul unui broker de creditare.

De asemenea, pentru a fi scutit de plata impozitului pe venit, beneficiarul va trebui să prezinte, lunar, angajatorului, o serie de documente, în care să demonstreze plata ratei etc. „Vă dați seama ce bătaie de cap este atât pentru salariat, cât și pentru angajator. Multă birocrație”, ne-a mai comentat brokerul. Apoi, din proiect nu se înțelege dacă scutirea la plată este plafonată la 900 de lei sau la impozitul pe un venit de 2.000 de lei, care reprezintă doar o treime din prima sumă menționează, respectiv 320 de lei.

Pe de altă parte, sunt defavorizați cei care ale căror salarii vor crește, deoarece nu vor mai beneficia de deducere.

 

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate