Editura Evenimentul si Capital

EINSTEIN în dosarele FBI. De ce a refuzat invitația lui STALIN de a emigra în URSS

Einstein a regretat că a migrat în SUA
Autor: | | 0 Comentarii | 2172 Vizualizari

Directorul FBI Edgar J. Hoover primea, în februarie 1950, un dosar al lui Albert Einstein.

FBI adunase toate informațiile referitoare la Einstein, mai ales cele care indicau legăturile fizicianului cu mișcarea comunistă internațională.

Einstein era împotriva dezvoltării armelor atomice, ceea ce deranja Guvernul SUA.

 

Iată sinteza dosarului lui Einstein din februarie 1950 dee la FBI, dosar care avea peste 1400 de file:

Subiectul Einstein

Subiect: Profesor Albert Einstein

Data: 13 februarie 1950

Ca urmare a cererii dumneavoastra, v-am atasat aici un rezumat al informatiilor pertinente ce apar in dosarele Biroului referitoare la individul mentionat. Rezumatul subliniaza urmatoarele aspecte:

Trecut:

Einstein s-a nascut pe 14 martie 1879, in Germania. A fost casatorit de doua ori, iar a doua lui sotie a murit in anul 1936. A venit in Statele Unite in 1933, fiind naturalizat pe 1 octombrie 1940. In decembrie 1947, el a facut urmatoarea declaratie: "Am venit in America fiindca am auzit ca exista o mare, mare libertate in aceasta tara. Am facut o greseala alegand America drept o tara a libertatii, o greseala ireparabila in echilibrul vietii mele."

El este unul din cei mai eminenti oameni de stiinta ai lumii la ora actuala. Profesorul a urmat scolile din Germania si Elvetia. El a primit un numar considerabil de distinctii si titluri care sunt atasate prezentului memorandum. Potrivit Raportului Smyth legat de energia atomica, in 1905 a declarat ca masa si energia sunt echivalente, sugerand ca dovada acestei echivalente ar putea fi gasita in studiul substantelor radioactive. In 1939, Alexander Sacks a avut o discutie cu presedintele Roosevelt si i-a prezentat o scrisoare a lui Einstein, care a avut ca rezultat obtinerea sumei initiale de 6.000 $ pentru Marina si Armata, ce s-a transformat ulterior in 2.000.000.000 $ si a dus la studierea bombei atomice. Leo Szilard sau Leo Spitz, (sters din documentul original), fost angajat al D.S.M., avand relatii contractuale cu Laboratorul Metalurgic din Chicago, era in New York in octombrie 1944. Szilard a fost primul om care a formulat ideea si teoria responsabila pentru intregul experiment D.S.M (prima bomba atomica). Dupa ce a exprimat ideea conform careia proiectele D.S.M. sunt fundamentate, Szilard l-a contactat pe profesorul Einstein, care a fost foarte impresionat de posibilitatile teoriilor lui Szilard si l-a insotit pe acesta in vizita ulterioara la Washington, unde s-au intalnit cu presedintele Roosevelt. Aceasta intalnire a dus la inceperea experimentelor cunoscute azi sub numele D.S.M.

Departamentul de Stat a informat un oficial al Biroului in septembrie 1946, in legatura cu faptul ca ambasadorul american de la Moscova a trimis un raport departamentului care se referea la o invitatie adresata profesorului Einstein de a emigra in Uniunea Sovietica. Desi oficiala, invitatia a fost inmanata lui Einstein de catre profesorul Kapitsa. Einstein a luat cunostinta de invitatie si a raspuns printr-o scrisoare oficiala adresata lui Stalin. Conform indicatiilor guvernului sovietic, profesorul Kapitsa i-a trimis o scrisoare lui Einstein prin care il invita sa vina in Uniunea Sovietica pentru a munci, "intr-o tara a democratiei adevarate, fara coruptie", in care acestia pot sa-si desfasoare activitatea stiintifica, fara a fi opriti de restrictiile impuse de societatea capitalista. In raspunsul sau, Einstein si-a exprimat recunostinta pentru aceasta oferta, dar a afirmat ca inainte de a lua in o hotarare in acest sens, ar avea o serie de intrebari. Aceste intrebari se refereau la motivul pentru care oamenii de stiinta evrei nu aveau acces la functii importante; de ce oamenii de stiinta evrei intampinau piedici aparent nejustificate si de ce o serie de profesori de medicina evrei nu erau alesi membri ai Academiei de Medicina. Molotov a negat aceste supozitii ale lui Einstein si a reinnoit invitatia de a veni in U.R.S.S.. In baza supozitiilor facute de Einstein, Molotov a demarat o ancheta a Ministerului Afacerilor Interne, care a avut ca rezultat demascarea unor oficiali rusi antisemiti. Profesorii nominalizati de Einstein au devenit ulterior membri ai Academiei.

Pe 13 februarie 1950, Comisia pentru Energie Atomica (Atomic Energy Commission-A.E.C.) a declarat ca Einstein nu a primit fonduri de la Proiectul Manhattan (Manhattan Engineer District-M.E.D.), ceea ce inseamna ca el nu a fost investigat de M.E.D. si ca lui Einstein nu i-au fost acordate fonduri de catre A.E.C., deci A.E.C. nu a cerut F.B.I.-ului sa inceapa o urmarire asa cum prevede Actul pentru Energie Atomica. Biroul nu a demarat nicio investigatie la adresa lui. El este, asa cum a fost si pana acum ,profesor la Institutul pentru Studii Avansate la Universitatea din Princeton.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate