UPDATE: Egiptenii votează pentru o nouă Constituție | VIDEO

UPDATE: Egiptenii votează pentru o nouă Constituție | VIDEO

Un atentat cu bombă artizanală a vizat, în această dimineață, un tribunal din Cairo, fără a se înregistra morţi sau răniţi, cu două ore înainte de deschiderea secţiilor de votare pentru un referendum constituţional, a declarat un oficial al Ministerului de Interne egiptean.

UPDATE ora 11.00: Alegătorii egipteni au început azi să voteze în cadrul referendumului privind o nouă Constituţie. Acest scrutin, care este prima etapă a „tranziţiei democratice” promise de militari după destituirea preşedintelui islamist Mohamed Morsi, la începutul lunii iulie, pare a fi un plebiscit pentru comandantul armatei, generalul Abdel Fattah al-Sissi.

Este pentru a treia oară când egiptenii se pronunţă asupra prevederilor constituţionale după izbucnirea revoltei contra fostului preşedinte Hosni Mubarak, în ianuarie 2011, şi a şasea oară când electoratul egiptean este chemat la urnele de vot după căderea regimului Mubarak.

Noua Constituţie o va înlocui pe cea semnată de Mohamed Morsi cu peste un an în urmă, după ce fusese aprobată de asemenea prin referendum. Textul constituţional va consolida atribuţiile armatei, ale poliţiei şi ale judecătorilor. Atentat cu bombă În cartierul Imbaba, din sud-vestul capitalei Cairo, ferestrele tribunalului au fost sparte de suflul exploziei, iar faţada clădirii a fost grav avariată, a declarat un jurnalist AFP, citat de Agerpres. Un magazin a fost avariat, iar ferestrele clădirilor de locuinţe din apropiere au fost şi spulberate din cauza exploziei.

Ne puteți urmări și pe Google News

După explozie, zeci de persoane s-au adunat în faţa tribunalului, fluturând poze cu generalul Abdel Fattah al-Sissi, vicepremier, ministru al apărării, şeful armatei şi mână forte a ţării.

Numărul atacurilor a crescut în ţară de la destituirea la începutul lunii iulie a preşedintelui islamist Mohamed Morsi de către armată.

La înlăturarea sa, armata a mandatat autorităţile interimare să conducă un proces de „tranziţie democratic”, a cărui primă etapă este referendumul privind noua Constituţie.

Circa 53 de milioane de egipteni sunt chemaţi, azi și mâine, la urne pentru acest scrutin, considerat de unii analişti ca fiind un pas către consolidarea puterii comandantului armatei, Abdel Fattah al-Sissi. <iframe src="//www.youtube.com/embed/PNwO094__b8" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>