Editura Evenimentul si Capital

De ce se CEARTĂ Pleșu și Liiceanu. Manolescu ATACAT cu PLAGIATUL lui Ponta!

Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu, învrăjbiți de tragedia Charlie Hebdo
Autor: | | 48 Comentarii | 5471 Vizualizari

Cine se aștepta ca atacul sângeros de la Charlie Hebdo și tema libertății de expresie să iște o asemenea zâzanie, încât cei doi prieteni de la Păltiniș să polemizeze aspru în public?

La scurt timp după atentatul de la redacția publicației satirice pariziene Charlie Hebdo, Andrei Pleșu condamna terorismul celor doi frați Kouachi, dar critica și caricaturile care erau de natură să lezeze sentimentele religioase ale musulmanilor:

„Ceea ce însă sunt sigur e că atunci când ştii că pe lume există asemenea fanatici, e lipsit de înţelepciune să îi provoci, jucându-te cu simbolurile lor, ca şi cum ai juca popice. Libertatea de expresie nu e libertatea să-ţi pui poalele-n cap şi să-ţi baţi joc de alţii. Există limite, care ţin şi de civilizaţie şi de cultură şi de bună cuviinţă şi de civilizaţie interioară, până la urmă. Aşa, putem să luăm peste picior orice, cu riscurile care, iată, apar. Eu nu spun că e normal să reacţionezi cu gloanţe la bezmeticeala unor oameni care se distrează pe socoteala unor tradiţii, dar nici nu-i normal să tratezi cu atâta frivolitate lucruri care adună în jurul lor respectul şi viaţa spirituală a unor întregi comunităţi.”

Cum opiniile sale au fost oarecum împotriva curentului de opinie, care pretindea libertate de expresie fără limite, fie și cu prețul blasfemiei, Andrei Pleșu reia tema pe larg într-un comentariu intitulat Crimă, libertate și religie:

„Nicio crimă nu poate fi scuzată (probabil cu excepţia celei comise – accidental - în legitimă apărare). Cu atât mai puţin, crima conotată religios. Asasinii de la Paris nu au, aşadar, nici o justificare, nici o ‘motivaţie’ acceptabilă, nici o ‘circumstanţă atenuantă’.”

Eseistul insistă însă că tema crimei trebuie să fie separată de tema libertății de expresie. „Problema nu e ce fac cu libertatea de expresie, când sunt cu pistolul la tîmplă. Problema e ce fac cu această libertate în exerciţiul zilnic al profesiunii. Ce răspunderi îmi creează acest drept? Ce responsabilitate îmi revine, cînd mi se dă voie să mă comport liber? (...) E băşcălia o valoare atît de înaltă, încît merită să învrăjbim lumea de dragul ei? Merită un banc bun consecinţa unei hecatombe? Care sunt graniţele tolerabile ale batjocurii?”

Filosoful apreciază că libertatea de expresie trebuie administrată inteligent și cuviincios. Ba chiar pledează pentru „limitarea înțeleaptă a libertății de expresie”. Era prea mult pentru mediul inflamat de polemici după atacurile de la Paris!

Cu câteva zile în urmă a intervenit în polemică și bunul prieten al lui Pleșu, Gabriel Liiceanu. Fără a-l numi pe colegul său de la Păltiniș, Liiceanu și-a ales drept țintă afirmația-șoc a Papei Francisc, care, în avionul care îl aducea acasă din Filipine, declarase: „Dacă cineva o insultă pe mama, să se aștepte la un pumn!” Evident, în același context al atacului de la Charlie Hebdo, și după ce Suveranul Pontif precizase că crima este intolerabilă în orice context.

Revoltat că însuși capul creștinismului catolic a produs o asemenea replică, Liiceanu amintește de Iisus și întoarcerea celuilalt obraz. Amintește de Mîșkin al lui Dostoievski, care, când este pălmuit de Ivolghin, în loc să-i dea un pumn, după „modelul papal” îi zice doar: „O, nici nu ştii cât de rău o să-ţi pară! Cât de mult ai să suferi că ai făcut asta!” Suferința nu este însă o amenințare a unei corecții fizice viitoare, ci chinul propriei conștiințe. „Cine are dreptate: Papa sau Iisus?”, întreabă Liiceanu.

Luând notă de multele crime făcute (inclusiv de creștinism) în numele religiei, filosoful de la Păltiniș conchide: „nici un individ, în nici o împrejurare (cu excepția apărării legitime), nu poate, într-o societate civilizată, să recurgă la violență pentru a-și face dreptate singur”.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate