Editura Evenimentul si Capital

Efectul Brexit: România preia cu şase luni mai devreme preşedinţia UE

16-06/iohannis-consliul-european-2016-5-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 397 Vizualizari

Întrucât Marea Britanie a comunicat deja că nu doreşte să mai exercite preşedinţia rotativă a UE, Consiliul Uniunii Europene a anunţat o nouă ordine a exercitării acestei funcţii. România va deţine preşedinţia UE în perioada ianuarie-iunie 2019. Momentul este extrem de dificil întrucât este în anul alegerilor prezidenţiale din România şi ar putea coincide cu momentul în care Marea Britanie părăseşte Uniunea.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare 6 luni. În cursul acestei perioade de 6 luni, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.În prezent, Slovacia deţine preşedinţia UE. Din ianuarie 2017, Malta va deţine această misiune.

Statele membre care dețin Președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Trioul actual este alcătuit din președințiile Țărilor de Jos, Slovaciei și Maltei.

S
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate