Editura Evenimentul si Capital

Efectele cazului Bodnariu. Norvegienii cer statului crearea unui consiliu care să-i apere pe părinți de abuzurile Barnevernet

7 cazuri ale unor familii românești - în total 16 copii - sunt preluate, în prezent, de autoritățile norvegiene
Autor: | | 20 Comentarii | 17106 Vizualizari

De la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, mai exact din ziua de 16 noiembrie - dată care a consemnat reținerea celor cinci copii minori ai familiei Bodnariu de către Serviciul de Protecție Socială (Barnevernet) pe motiv că micuții ar suferi corecții fizice din partea propriilor părinți - lucrurile au început să se „dezghețe” în Norvegia.

 În ce sens? S-au înmulțit reportajele televizate în care sunt prezentate cazuri de abuzuri ale Barnevernet. E adevărat, teama de această instituție îi determină pe părinții norvegieni să dea declarații sub protecția anonimatului. Ei sunt filmați, de fiecare dată, din spate, iar vocea le este schimbată, pentru a nu fi recunoscuți. Oamenii se tem, dar încep să ia atitudine. Mai ales după ce au fost prezentate, în luna decembrie, protestele desfășurate în SUA, în România, în Spania, în Republica Moldova, în fața sediilor ambasadelor Novegiei.

„Tunurile”, pe angajații Barnevernet și pe familiile-surogat

Cel mai important demers a fost consemnat la sfârșitului anului 2015, când, la NRK (post de radio și de televiziune care apaține statului) au fost difuzate mai multe reportaje cu părinți norvegieni, majoritatea din vestul țării, care semnalau diverse abuzuri ale Barnevernet. Mai mult, aceste familii autohtone au solicitat, printr-un demers oficial, înființarea unei comisii de stat care să apere părinții de derapajele Serviciului de Protecție a Copilului. Situația este puțin ciudată, pentru că această comisie ar intra în conflict de interese cu o organizație care aparține tot de statul norvegian. De remarcat, totuși, că Barnevernet nu este un organism 100% de stat, în acționariatului acestui așazis serviciu social regăsinduse, cu procente însemnate, și șapte „jucători” privați.

De asemenea, în Norvegia se vorbește tot mai mult despre interesele financiare ale zeloșilor angajați Barnevernet, ca re sunt re compensați cu sume generoase pentru fiecare „caz rezolvat”. Nu sunt cruțați nici părinții-surogat, care au ajuns să trăiască pe spinarea altora doar pentru că adoptă copii luați cu forța din alte familii. Primind în jur de 50.000 de euro anual pentru un singur copilaș, precum și numeroase facilități (vacanțe gratis, scutiri de taxe, medicamente la prețuri derizorii), părinții-surogat ajung, de cele mai multe ori, să nu mai muncească pentru a se întreține.

Din păcate, a fi „politically correct” - atitudine caracteristică Norvegiei - nu înseamnă, automat, că ai eliminat astfel toate derapajele unei societăți, fie ea și prosperă.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate