Edogan a pus piatra de temelie a ceea ce Turcia vrea să fie cel mai mare aeroport din lume

Edogan a pus piatra de temelie a ceea ce Turcia vrea să fie cel mai mare aeroport din lume

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a pus ieri piatra de temelie a celui de-al treilea aeroport din Istanbul, un controversat proiect faraonic ce are ca ambiţie să primească, la final, 150 de milioane de pasageri anual, devenind astfel unul din cele mai mari aeroporturi din lume, transmite AFP.

“Cel mai mare aeroport din lume ... se va înălţa aici”, a declarat Erdogan în cursul ceremoniei care a marcat inaugurarea şantierului, afirmând că este o “zi istorică” pentru Istanbul şi pentru Turcia.

Prima fază a lucrărilor urmează să se încheie pe 29 octombrie 2017, iar noua infrastructură va primi 150 de milioane de pasageri anual atunci când va fi operaţională pe deplin, în 2018, potrivit premierului turc.

Acest proiect în valoare de 30 de miliarde de dolari (22 de miliarde de euro) care a stârnit serioase controverse are ca ambiţie să rivalizeze cu aeroportul internaţional Al Maktoum din Dubai, inaugurat în octombrie 2012, având o capacitate de 160 de milioane de pasageri anual, mai scrie agenția franceză, preluată de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Licenţa pentru construcţie şi exploatare pe o perioadă de 25 de ani a celui de-al treilea aeroport din Istanbul a fost fost acordată, în mai 2013, în urma unei cereri de ofertă, unui consorţiu de firme din Turcia (Limak, Cengiz, Kolin, Ma-Pa şi Kalyon) pentru o sumă record de peste 30 de miliarde de euro.

Proiectul s-a lovit de ostilitatea organizaţiilor de mediu care au denunţat un “masacru ecologic” într-o zonă împădurită situată în apropierea lacului Terkos, unul din cele şase principale rezervoare de apă potabilă ale Istanbulului.

El face parte dintr-o serie de proiecte faraonice hotărâte de Recep Tayyip Erdogan, fost primar al oraşului, printre care al treilea pod peste Bosfor, aflat în construcţie, precum şi un canal larg care să unească Marea Neagră cu Marea Marmara pentru a degaja traficul care aglomerează strâmtoarea.

Aceste proiecte au alimentat furia manifestanţilor care s-au mobilizat în iunie 2013 pentru salvarea unui parc din Istanbul, ameninţat de proiectul unui centru comercial, mişcare ce s-a transformat într-o frondă antiguvernamentală pe întreg teritoriul ţării.