Editura Evenimentul si Capital

EDITORIALUL EVZ. România e prinsă în menghină. Brătienii se-nvârt ca ventilatoarele la Florica!

12-11/editorial_1_1864975cfc-465x390
Autor: | | 24 Comentarii | 4107 Vizualizari

Pierderea Ucrainei a însemnat o lovitură cumplită pentru Rusia. Anexarea la iuțeală a Crimeei nu a însemnat o compensație mai mare decât un picior de lemn pentru membrul amputat. Un președinte pro-occidental s-a instalat la Kiev fără probleme majore (existau mari temeri că alegerile prezidențiale vor fi pretextul pentru ruperea în două a Ucrainei). Războiul de gherilă, purtat de trupele rusești în est, a mai scăzut în intensitate.

Ieri, Ucraina, alături de Moldova și Georgia, a semnat Acordul de Asociere cu UE. Mai mult, Bruxelles-ul a răsucit cuțitul în rană, dând Moscovei un ultimatum de 72 de ore pentru a iniția negocieri de pace cu administrația Poroșenko!

S-a resemnat Rusia? Nici gând! O serie de evenimente petrecute în ultimele zile arată că Moscova e mai vioaie ca oricând. Luni, în ciuda opoziției Uniunii Europene, Parlamentul de la Budapesta a aprobat un împrumut rusesc de 10 miliarde de euro pentru construirea de către compania Rosatom a două reactoare nucleare la Centrala de la Paks, unde mai funcționează deja patru reactoare rusești. Ceea ce va spori dramatic dependența energetică a Budapestei de Moscova. „Viktor Orban vinde practic Ungaria rușilor!”, a declarat un lider al opoziției maghiare.

A doua zi, marți, Gazprom și OMV au semnat la Viena acordul de construire a gazoductului Southstream, menit să aducă gazele rusești în Europa, pe o rută ce ocolește Ucraina. Proiectul reprezintă o nouă sfidare la adresa Uniunii Europene, care încearcă să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze, pentru a reduce dependența de Rusia. Acordul dintre cele două companii a fost semnat în prezența zâmbitoare a lui Vladimir Putin, primit la Viena cu toate onorurile de omologul său austriac. Mai mult, circulă informații că Gazprom negociază cu OMV achiziționarea a 25% din acțiunile austriecilor.

În două zile, două state membre UE au căzut în plasa Rusiei. Austro-Ungaria, refăcută sub pulpana lui Putin! O limbă lungă de pământ care ajunge până în inima Europei. La granița cu Germania, unde se varsă și cealaltă conductă cu gaz rusesc, North Stream, un alt joint-venture cu Gazprom. Având ca președinte al Consiliului de Administrație pe fostul cancelar Gerhard Schröder, amic la cataramă cu Putin.

Colac peste pupăză, România și Polonia, vârfurile de lance ale NATO în coasta Rusiei, sunt zgâlțâite de două scandaluri frapant de asemănătoare și izbucnite simultan. În Polonia, presa a strigat din prima zi că e mâna Rusiei. În România, încă se mai sapă, deși parcă și aici s-ar vedea niște urme de urs siberian încrucișat cu ursul brun.

Moscova adâncește cu dibăcie fisurile Uniunii Europene, și așa crăpată ca un pepene prea copt după alegerile europarlamentare. Unele state sunt momite cu proiecte bănoase (și, desigur, comisionul aferent) să se plieze politicii Rusiei, altora li se forțează mâna. Sunt săpate la temelie de cârtițele reactivate. România, plină de vulnerabilități, e prinsă din nou la mijloc. La Vest, renaște o „Austro-Ungarie” rusească, în paralel cu un proiect european federalist, dizolvant, anihilant, subordonat neo-Marxismului și Corectitudinii Politice. La Est, o Rusie care a transformat Ortodoxia în Ideologie, folosită să subjuge (prin Reconvertire) tot spațiul ex-comunist. Colac peste pupăză, Joe Biden, cu care abia ne-am bătut pe spate, anunță că drepturile homosexualilor, inclusiv căsătoriile gay, devin o prioritate pentru administrația americană, peste capul tradițiilor naționale. Cei care nu le respectă au fost amenințați: „Cine este inuman trebuie să plătească”, a avertizat Biden. America dă astfel apă la moară „Dughinilor” care fac pelerinaje prin România, forțând prin „ortodoxism” o breșă în memoria noastră prooccidentală și anti-rusească. România e prinsă în menghină.

Zilele acestea se ține Congresul PNL. O ciocnire între câteva găști de nefericiți, pentru care sigla partidului e doar un altfel de IMGB sau IIRUC bun de privatizat. Cine, dar, să mai dezgroape și să curețe de praf bătrâna și sănătoasa deviză a Brătienilor, care a făcut România modernă: „Prin noi înșine!”.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate