EDITORIALUL EVZ. Ponta omoară anticorupția cu gloanțele lui Predoiu

EDITORIALUL EVZ. Ponta omoară anticorupția cu gloanțele lui Predoiu

Inevitabilul s-a produs. Ceea ce anticipau analiştii, atenţi la eforturile actualei puteri de a anihila lupta anticorupţie, se întâmplă.

Loviturile date sistemului judiciar continuă în aceste zile cu refuzul Guvernului de a corecta acele reglementări din noul Cod Penal şi Cod de Procedură Penală, care-i favorizează pe corupţii mari şi mici. Până la urmă, la ce te poţi aştepta de la un guvern, în care soţiile celor doi vicepremieri, Daniel Chiţoiu (PNL) şi Liviu Dragnea (PSD), sunt suspectate de săvârşirea unor fapte penale? Ca să nu mai vorbim că însuşi Dragnea este trimis în judecată în dosarul fraudării Referendumului din 2012... La ce te poţi aştepta de la nişte guvernanţi care relativizează faptele grave petrecute în "Marţea neagră"? Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat candid că a fost vorba de o operaţiune de relaţii publice, menită a atrage atenţia asupra Parlamentului. Felicitări, domnule Zgonea! Demersul "a reuşit". În 2013, Legislativul a primit un premiu internaţional pentru corupţie. Este acelaşi parlament pe care un condamnat pentru corupţie, Tudor Chiuariu, fost ministru, culmea, al Justiţiei Tudor Chiuariu, refuză să-l părăsească. Face în continuare legi şi elaborează viitoarea Constituţie. Spre deosebire de "Marţea neagră", premierul Victor Ponta nu a plecat în Africa de Sud. Este în Bucureşti şi "se luptă" cu viscolul. La televizor. Ocupat cu codurile meteo, "a uitat" să corecteze codurile Justiţiei. Actuala putere nu are niciun interes să intervină. Scandaloasa prevedere referitoare la interceptarea telefoanelor, după anunţarea prealabilă a celui împotriva căruia se începe urmărirea penală, nu este singura bombă cu ceas. Scopul principal al guvernanţilor este de a genera confuzie în Justiţie, de a crea o jurisprudenţă favorabilă corupţilor. Pericolul a fost sesizat de Laura Ştefan, în ultimul raport Expert Forum. "Nu este foarte clar pentru magistraţi cum se aplică principiul legii penale cea mai favorabilă. Există deci pericolul ca judecătorii să dea interpretări diametral opuse, în pronunţarea sentinţelor", scrie Laura Ştefan. O ocazie perfectă pentru aparatul propagandistic al USL de a acuza "Justiţia lui Băsescu" că naşte monştri. O astfel de campanie de decredibilizare a Justiţiei poate fi prilejul perfect pentru aprobarea Legii amnistiei şi graţierii. Nu de alta, dar "deţinuţii politici" trebuie eliberaţi. Articolele favorabile corupţilor au fost introduse în cele două Coduri pe vremea Guvernului Emil Boc. Ar fi interesant ca fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, să ne lămurească de ce s-a întâmplat acest lucru în timpul mandatului său. "Evenimentul zilei" l-a invitat ieri să facă precizările publice necesare. Nu am primit niciun răspuns. Cel puţin pentru moment.

UPDATE. În emisiunea lui Robert Turcescu, domnul Cătălin Predoiu a făcut precizări pe tema noului Cod Penal și Codului de Procedură Penală. Nu a lămurit însă existența acelei prevederi referitoare la interceptarea telefoanelor după începerea urmăririi penale, adică după anunțarea celui cercetat. Detalii AICI

Ne puteți urmări și pe Google News