Editura Evenimentul si Capital

EDITORIALUL EVZ CHIŞINĂU. Comedia statisticii: Să râdem cu recensământul!

13-07/valentin_bud-465x390
Autor: | | 6 Comentarii | 785 Vizualizari

Chiar dacă Republica Moldova nu are comedianți de talie internațională, populația dintre Prut și Nistru nu are niciun motiv să se considere frustrată din cauza acestei lacune.

Personajele care ocupă scena publică a teatrului gigant de comedie absurdă „R. Moldova” au grijă ca periodic să lanseze, involuntar, bancuri care îl fac pe orice om rațional să râdă cu lacrimi. Cel puțin pe moment, pentru că pe termen lung, incompetența și ignoranța acestor personaje are efecte de plâns și jale. Ultima intrată pe scena „glumeților” fără intenție este, cu siguranță, dna Lucia Spoială. Directoarea Biroului Național de Statistică a „rupt” efectiv pântecele oricărui cetățean cu coeficient de inteligență mai mare decât numărul de la pantofi cu hohotele declanșate de afirmațiile de la postludiul parodiei de dimenisuni epice pompos intitulată Recensământ.

Am aflat, bunăoară, că vinovați de ratarea totală a censusului nu au fost nici creioanele neascuțite ale recenzorilor minori, ori cu antecedente penale, ori selectați pe criterii misterioase de administrațiile locale de partid, ci „nesimțiții” de cetățeni, cei care nu au catadicsit să participe la farsa națională pusă la cale pentru a se redeclara „moldoveni” și vorbitori de „moldovenească”. Așa cum, laolaltă cu comuniștii, socialiștii și alte otrepe finanțate de Kremlin, ar fi dorit poate și PD-ul, partid care controlează prin algoritm politic BNS și care, se știe, apreciază „științific” românismul, dar preferă din rațiuni electoral-demagogice „moldovenismul” politic. Însă cea mai tare declarație de până acum a anului, pe care e greu de crezut că o va întrece vreo altă enormitate debitată de vreun năuc plantat politic în vârful unei instituții de stat, este cea privind marja de eroare a recensământului. Dincolo de faptul că suntem luați de proști, toți, la pachet - la un recensământ nu se poate discuta despre o marjă de eroare, având în vedere că vorbim despre o întreprindere statistică, unde nu se operează cu eșantioane reprezentative, ci cu întreaga populație a țării – distinsa doamnă ne „grăiește” despre o marjă de 6%.

În termeni de sociologie profesionistă, o asemenea marjă imensă este acceptabilă doar dacă operatorii fac un sondaj pe clienții de la un hypermarket pe vreme de ploaie, adică, mai puțin de 400 de oameni. O fi Moldova un butic imens cu reduceri totale pentru politicieni, dar întreprinderi sociologice care se respectă nu își permit un bazin de eroare de peste 3 procente la sondarea unui eșantion reprezentativ de peste 1000 de persoane. Cu toate acestea, o instituție oficială a statului, plătită din bani publici să dea statistici exacte, nu estimări, și care avea obligația să calce 100% din pragurile gospodăriilor moldovenești, invocă o variabilă de +/-6 la sută. Cu alte cuvinte, dacă presupunem că am avea 5 procente declarate de etnici ruși, aceștia ar putea fi, de fapt, inexistenți, ca să nu ne gândim la varianta și mai sinistră că ar ieși chiar cu minus în față. Ridicolul tabloului general este completat și de afirmația că recenzorii care au fraudat grosolan recensământul și vor fi dovediți cu probe indubitabile că au comis fals în acte publice - documente care vor servi ca bază de informare pentru următorii 10 ani, atât pentru oficialii moldoveni, cât și pentru instituțiile internaționale - vor fi sancționați cu neprimirea indemnizației pentru manipularea datelor.

Imaginea aceasta a „șmecherului” care prostește o țară întreagă, insultând inteligența unei populații pe care o consideră alcătuită exclusiv din oligofreni și bătuți în cap, este specifică însă pentru Republica Moldova, din nefericire. Incompetența și meschinăria cumetrilor politici înșurubați la sinecuri guvernamentale vârtoase, cu scopul exclusiv de a escroca bani publici și capital electoral, dincolo de ridicolul și imaginea caricaturală care o suprapun peste harta Republicii Moldova, are efecte devastatoare. Cine își închipuie că porcăriile mânărite de aceștia sunt trecute cu vederea dacă autorul acționează cu iuțeală de mână și nebăgarea de seamă, este mai naiv decât permite legea. Credibilitatea gonflată geopolitic a Republicii Moldova se poate dezumfla de 10 ori mai rapid decât a devenit o gogoașă. Iar acesta e un proces ireversibil, domnilor guvernanți! Și că are anumite limite și răbdarea celor care acum se prefac a înțelege că un recensământ poate fi comis de politruci dubioși înarmați cu creioane și radiere, în plină epocă informațională.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate