Editura Evenimentul si Capital

Ce vrea să facă Daniel Florea, primarul Sectorului 5, omul care i-a „SUFLAT“ fotoliul lui Vanghelie. Sunt implicaţi şi deţinuţii de la JILAVA

Autor: | | 3 Comentarii | 1233 Vizualizari

Au trecut patru luni de la alegerile locale, iar noii primari sunt din ce în ce mai discreți. Am pornit în căutarea lor, ca să-i întrebăm cu ce se ocupă . Primul la ușa căruia am bătut a fost Daniel Florea, care spune că și-a fi nanțat singur campania electorală.

Îmbrăcat în pantaloni negri și cămașă albă, Daniel Florea (44 de ani), primarul ales al Sectorului 5, pare ca un proaspăt absolvent de Litere care a nimerit la o clasă de repetenți, pe care vrea să-i facă premianți. Așa l-am găsit, în urmă cu o săptămînă, în biroul său, pe edil. Tocmai ce încheiase o ședință cu funcționarii din subordine, legată de proiectul de dezvoltare a sectorului. Pe birou are un vraf de dosare, în care ține evidența locuitorilor din cartiere: vârstă, boli, locuri de muncă, furturi. Le răsfoiește precipitat când vine vorba despre asistații social sau despre rata infracționalității, ca să demonstreze că e documentat și că nu semnează ca primarul. Spune că nu-i este frică să meargă singur prin cele mai rău famate cartiere, însă s-a îngrozit de munții de gunoaie de pe Livezilor. De altfel, ridicarea deșeurilor i-a dat mari bătăi de cap până acum, într-o primărie care nu a avut serviciu de salubrizare, direcție de cadastru, architect, iar unii angajați nici nu știau ce este acela un antet. Nu vrea să vorbească despre predecesorul său, însă crede că el a fost ales pentru că oamenii și-au dorit „un primar cultivat”. Râde când îl întrebăm dacă îi este frică de DNA, deși au fost speculații că prieteni de-ai tatălui său i-au finanțat campania electorală, și speră să iasă la pensie în robă. Până atunci, băiețelul său îl întreabă, în fiecare seară: „Tati, dar tu cât mai ești primar?”.„Klaus Iohannis ar trebui să afle că sunt primarul lui”

EVZ: -Sunteţi judecător de profesie, cum de aţi renunţat la magistratură pentru primărie?

Daniel Florea: -Înainte să fiu primar, am fost deputat...

- Deputat PSD...

-Ăăă... Aşa... (Oftează). Nu ştiu. A fost o conjunctură, nu am avut un plan stabilit, însă în momentul în care s-au făcut nişte studii şi s-a căutat un candidat pentru Primaria Sectorului 5, din acele studii a reieşit profilul candidatului. Eu m-am potrivit cel mai bine profilului.

- Presa a relatat, la un moment dat, că prieteni de-ai tatălui dumneavoastră, care a fost comandantul IPJ Călărași, v-ar fi sponsorizat candidatura la primărie.

-Nu. Nu aveau cum. Eu mi-am pus singur bani în cont. Nu am avut niciun fel de sponsorizare, nu m-a sponsorizat nimeni. Toți banii mei sunt în contul acela de campanie.

-Dar nu tresăriți când vedeţi că un alt edil este ridicat de DNA. În ultimul timp, în Bucureşti, exceptând sectorul 3, cam pe la toate primăriile au trecut „mascații”.

-Dovadă că se poate să fii primar PSD şi să nu fii ridicat de DNA. (Râde). De la mine se aşteaptă să fac foarte multe pentru că sunt şi jurist.

Spune că nu îi place să fie lingușit

-Se întâmplă să semnaţi ca primarul?

-Încerc să nu semnez ca primarul. Încerc să văd toate actele, doar că e foarte greu. Vezi nişte semnături, nişte hârtii, dar ce e în spatele acestora şi toată documentaţia nu ai cum să vezi. Din cauza asta pot exista greşeli, însă dacă toţi ne-am face bine treaba, n-ar mai exista greşeli.

-Dar știați la ce vă înhămați când ați acceptat să candidați la Primăria Sectorului 5 ?

-E greu, pentru că oamenii au avut un soi de blocaj psihic din cauza problemelor care au fost, că toţi au fost audiaţi. Am încercat să îi motivez şi să le transmit că, dacă şi-au făcut treaba, nu e nicio problemă. Am transparentizat tot. Eu nu am discuţii cu un singur om pe o problemă. Eu îi chem pe toţi și le zic... hai să găsim soluţii. Să ne gândim cum facem treaba bine, repede şi legal. Datorită acestor lucruri am deblocat instituţia în mare parte. Mai sunt şi probleme cu oameni care au fost obişnuiţi să se întâmple lucruri cum vor ei şi numai cum vor ei.

-Cu domnul Vanghelie vorbiţi?

- Vorbesc pentru că este consilier. El a fost patru mandate aici. A format nişte oameni, nişte caractere, nişte instituţii.

-Sunt oameni care vin să vă linguşească şi să vă spună cât de greu a fost sub conducerea lui Vanghelie.

-Au fost. Dar nu le-am dat curs. Le-am zis că nu mă interesează, că avem atât de mult de muncă încât nu mai contează ce s-a întâmplat în trecut.

-Dar cu ce credeți că i-aţi cu cerit pe cetăţenii lui Vanghelie?

-Eu cred că am câştigat pentru că am fost altceva. Doreau un om cultivat, care să vorbească frumos. Gândiţi-vă că aici în sector este şi Cotroceniul, şi Parlamentul, şi Cartierul General NATO, Facultatea de Drept, Facultatea de Medicină, ministerele, Academia Militară.

Dragnea i-a propus să candideze

-Klaus Iohannis locuiește în Sectorul 5. Sunteți și primarul președintelui.

-Da. Și el trebuie să afle asta.

- Cine v-a susţinut mai mult, Firea sau Dragnea? Cu Dragnea am înţeles că aţi avut conflicte.

-Eu nu am avut niciun conflict cu niciun coleg. Domnul preşedinte Dragnea este cel care mi-a propus să candidez.

-Până acum, ce a reușit primarul cultivat să schimbe în sector?

-În acest moment fac un plan de dezvoltare a sectorului pentru că nu a existat niciunul, niciodată. Fără el nu poți să accesezi fonduri europene, guvernamentale. Nu poți să le prezinți investitorilor ce vrei să faci. Cred că în maximum două săptămâni o să am toată strategia asta de dezvoltare gata și o să o pot prezenta public.

-Dați-ne măcar o direcție, cea mai importantă la ora actuală.

-Offf...

-Vă ajutăm noi. Primăria Sectorul 5 nu a avut niciodată serviciu de salubrizare. Pe vremea lui Vanghelie, Oprescu era cel care dădea bani pentru curățenie.

- Exact înainte să veniți dumneavoastră am discutat pe această temă, pentru că la 15 octombrie trebuie să preluăm serviciul de salubrizare. Dacă nu o să facem curățenie o zi, două, o să fie dezastru. Și acum, de salubrizare se ocupă Romprest, firmă plătită de Primăria Capitalei. În ceea ce privește deszăpezirea, o va face firma care va câștiga licitația.

„Copii de 3-4 ani își târau acasă tatăl drogat”

EVZ: -Să înțelegem că salubrizarea este cea mai arzătoare problemă?

Daniel Florea: -Atunci când am venit eu, le-am spus celor de la Poliția Locală și celor din primărie să îmi găsească zonele unde sunt depozite necontrolate de gunoi. Și în două ore mi-au găsit 84. Puține! Pentru că după aceea am constatat că am 192. M-am întâlnit cu reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor și am întrebat dacă pot să-mi pună la dispoziție deținuți ca să pot să curăț sectorul cu ajutorul lor. Și au spus că da. Cei din primărie s-au întâlnit cu reprezentanții de la Jilava, că de acolo am înțeles că vor veni deținuții, ca să vadă de câți oameni e nevoie, și unde. În perioada următoare ar trebui să semnăm protocolul pentr a-i putea ajuta pe cei de la salubrizare. Mai avem și oameni care fac muncă în folosul comunității și care nu prea au fost puși la treabă.

-Dar pe cei care primesc ajutoare sociale nu-i deranjați?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate