Editura Evenimentul si Capital

Economia Rusiei împărțită între export de petrol și gaz, respectiv de arme. Cât va costa recalibrarea sa după dispariția lui Putin? | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 9 Comentarii | 2048 Vizualizari

O evaluare strategică a situației economice a Federației Ruse ridică îngrijorări globale din ce în ce mai pregnante.

 În primul rând germane, europene, dar și la nivelul economiei globale. Asta pentru că economia europeană are interconexiuni cu cea rusă, mai mult, va fi responsabilitatea comunității internaționale să recalibreze și să reconstruiască economia rusă odată cu plecarea lui Vladimir Putin și a regimului său, respectiv cu sfârșitul aventurilor militariste. Economia rusă a fost construită pe baza companiilor energetice majore, conduse de silo viki, reprezentanții organelor de forță, care să le exploateze și să alimenteze conturile potentaților momentului. Cum afacerile au început să nu mai meargă, la prăbușirea prețului barilului de petrol, există o mișcare masivă spre a privilegia complexul militar- industrial și vânzările de armament în schimb. Dar ambele ramuri nu sunt soluții pe termen lung.

Pe domeniul energetic, South Stream a dispărut: Grupul rus Gazprom a pus capăt, în mod oficial, proiectului South Stream, un gazoduct destinat să conecteze Rusia de Europa Centrală via Marea Neagră, anunţând că a dizolvat acordul de asociere pentru acest proiect. Nici în ceea ce privește conducta Nord Stream 2 lucrurile nu sunt prea roze, proiectul fiind respins pe temeiul criteriilor de competiție libere și abuz de poziție dominantă a Gazprom. Parlamentul European s-a pronunțat în acest sens, alături de numeroase state, inclusiv România, care au semnat mesaje către Comisia Europeană pentru a superviza o asemenea construcție. În plus, prețul petrolului nu permite experimente și investiții megalomanice astăzi.

Și Comitetul Antimonopol din Ucraina a amendat compania rusă Gazprom pentru abuz de poziţie dominantă, a scris pe pagina sa preşedintele Iurii Terentev. „S-a luat o decizie cu privire la abuzul companiei Gazprom, în calitate de cumpărător monopolist, pe piaţa de tranzit a gazelor naturale folosind conductele magistrale de pe teritoriul Ucrainei. Cuantumul amenzii este de 85 miliarde de grivne (peste 3,4 mld euro)”. Gazprom și-a pierdut pozițiile în Europa, e subiectul investigațiilor și al acordurilor de recunoaștere a poziției dominante cu organismele europene. Suspendarea livrărilor de gaze către Ucraina a condus la faptul că autoritățile UE au început să se preocupe de crearea unei piețe energetice unice, de diversificarea aprovizionării și reducerii dependenței de Rusia. Recent, Ucraina a renunțat să mai cumpere gaze naturale direct din Rusia, iar acest lucru se explică doar parțial prin declinul industrial survenit de după anexarea Crimeii și agresiunea militară din Estul Ucranei. UE s-a angajat să promoveze sursele de combustibil alternativ, cu entuziasm mult mai mare decât în cazul în care Gazprom s-ar fi comportat diferit. La 20 ianuarie, preţul unei acţiuni a companiei ruse Gazprom a scăzut la 123,7 ruble, ceea ce constituie un minim în ultimii 2 ani, potrivit tranzacţiilor Bursei de la Moscova. Și Valeri Zubkov, preşedintele Consiliului de administraţie al Gazprom a recunoscut că „este o situaţie dificilă pentru compania noastră”. Iar în ruble lucrurile nu arată pe hârtie atât de rău numai pentru că cursul dolarului a depăşit 85 de ruble, la 21 ianuarie, potrivit tranzacţiilor Bursei de la Moscova. Totodată, moneda euro a crescut la 93,7 ruble. Astfel, dolarul american a ajuns la cel mai mare nivel de la denominarea rublei din anul 1998, de la criza rublei, iar acest fapt face ca, în ruble, bilanțul Garprom să nu arate atât de dezastruos.

La problemele pieței energetice, care sunt departe de final, din cauza intrării pe piață a Iranului și a coborârii barilului de petrol și mai jos, se vor adăuga cele ale complexului militar industrial. Astăzi au fost relansate conflictele, unele direct cu contribuția Rusiei, în Crimeea, Donbas, Siria. Dar mâine, când Putin va fi istorie, aventurile militariste vor fi date uitării și conflictele se vor fi estompat, aceste evoluții vor afecta din nou industria de apărare. Iar recalibrarea și restructurarea unei industrii bazate 50% pe exporturi de petrol și gaze și într-o mare măsură pe exporturi de arme va reclama sume uriașe de investiții globale pentru redresarea economiei ruse și a celor ale statelor din fostul spațiu sovietic, dependente de ea.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate