Editura Evenimentul si Capital

Economia în primul trimestru din 2016: Optimism prudent şi incertitudini

Industria ar trebui să contribuie cu 25% la creşterea economiei în 2016 FOTO: EVZ
Autor: | | 0 Comentarii | 268 Vizualizari

Guvernul Cioloş are atât de multe de făcut în 2016, încât va avea nevoie de un început de an în forţă pentru a fi sigur că va realiza obiectivele propuse

Primul trimestru al anului viitor are câteva semne bune, dar rămân multe semne de întrebare la care trebuie găsite răspunsuri. Şi cum antreprenorii au găsit mereu resurse să se adapteze întrun mediu ostil, mingea este acum în curtea Guvernului. Prioritatea absolută trebuie să devină absorbţia de fonduri europene, consideră Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). „Intrăm deja în al treilea an din programul 2014-2020 şi nu am decontat nimic. Avem oameni în Guvern care au acumulat experienţă la Bruxelles, este cazul să fie luate rapid măsuri pentru accelerarea absorbţiei de fonduri europene”, a declarat Pârvan pentru EVZ.

Industria, eterna speranţă

Ponderea industriei în PIB a scăzut în ultimii ani, de la 29% la circa 25%. Managerii care activează pe această zonă estimează stabilitate pentru primele trei luni ale lui 2016, potrivit unui studiu efectuat de INS. „Stabilitate înseamnă că nu se întâmplă nimic nou. Nu e chiar bine, având în vedere că economia ar trebui să crească cu peste 4% în 2016, iar industria trebuie să înregistreze un avans de circa 1,2%”, a afirmat Pârvan. Din păcate, industria românească este dependentă de situaţia din Uniunea Europeană, situaţie care nu este strălucită în prezent şi nici nu dă semne că s-ar schimba în primele trei luni ale acestui an. În rest, scăderile din construcţii şi comerţ sunt normale pentru începutul fiecărui an, când activitatea economică scade, după vârful atins în perioada sărbătorilor de iarnă. Aceasta scădere va fi însă compensată din plin de scăderea TVA pentru produsele nealimentare, de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

Stagnarea preţurilor

Pe zona de servicii este aşteptat un avans, iar asta se datorează unui sistem fiscal mai blând cu micii întreprinzători. Totodată, managerii din aproape toate domeniile de activitate se aşteaptă la o creştere uşoară a numărului de angajaţi şi la o stagnare a preţurilor.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate