Editura Evenimentul si Capital

E totul sau nimic pentru puşcăriabilii din politică, la urmatoarele alegeri. De ce este atacata agresiv Codruţa Kovesi

Mălin Bot
Autor: | | 15 Comentarii | 3418 Vizualizari

Miza este uriaşă, la următoarele alegeri parlamentare, pentru toţi penalii din politică şi sunt deja vizibile semnele planului pe care aceştia îl gândesc, dacă rezultatul va fi cel preconizat în sondajele de opinie.

Este un plan mult mai periculos decât cel din 2012 pentru că atunci taberele erau foarte clare şi tăvălugul USL avea o opoziţie puternică pe scena politică, în media, în societatea civilă. Acum lucrurile sunt mult mai complicate şi devine vizibil modul cum s-au aliniat împotriva DNA actori noi cu credibilitate în faţa unui animit tip de public.

Frânarea operaţiunilor DNA este principala ţintă a planului la care deja lucrează penalii de pe scena politică, încolonaţi mai mult sau mai puţin vizibil în spatele condamnatului Liviu Dragnea, cel care va deţine pâinea şi cuţitul majorităţii parlamentare şi a puterii guvernamentale, dacă România va trata cu lehamite următoarele alegeri.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, este deja ţinta principală a unor atacuri foarte interesante pentru că acum nu vin numai din zona de influenţă a condamnatului Dan Voiculescu, chiar dacă par doar nişte simple ecouri ale propagandei acestuia ieşite bizar prin guri de tun media altădată plasate de partea Justiţiei.

Opinia mea este că sunt atacuri menite să producă favorabilitatea unei schimbări la vârful instituţiei, dacă lucrurile vor evolua aşa cum îşi fac planuri penalii şi infractorul Liviu Dragnea va fi în poziţia să impună deciziile majorităţii parlamentare, formarea noului guvern.  

Este important ca în faţa publicului să fie bine pregătit şi justificat terenul pentru o astfel de schimbare.

În minţile celor care acum au probleme cu Justiţia, în dosare instrumentate de DNA, Kovesi este principalul inamic pentru că toţi cei care o atacă trăiesc cu convingerea că, dacă ar vrea, şefa DNA ar putea să le schimbe soarta.

Opinia mea este că toţi sunt în eroare, pentru că nu ţin cont de atitudinea şi determinarea procurorilor tineri care conduc anchetele şi pe care nu ar putea să-i mai oprească acum, în dosarele aflate în lucru, un şef obedient politic.

Însă un şef obedient politic la conducerea DNA ar putea să ajute viitorii inculpaţi care urzesc acum planuri, frecându-şi mulţumiţi mâinile cu convingerea că Dragnea şi gaşca lui va câştiga alegerile parlamentare. Ar putea dirija dosarele sensibile către procurori  dispuşi să răspundă la comenzi.
Este un modus operandi care a funcţionat perfect în perioada guvernării Năstase, când procurorul Panait era împins la sinucidere pentru că a refuzat să se supună acestui mod de acţiune.

Visul puşcăriabililor este să reînvie acele vremuri, aceasta este principal miză a bătăliei electorale care va avea loc la finalul acestui an şi aceasta nu este singura asemănare pe care eu o vâd astăzi între evenimente actuale şi perioada aceea.  

Nu fac întâmplător referire la cazul Panait pentru că eu cred că, dacă ar fi supravieţuit presiunii infiorătoare a regimului Năstase, Cristian Panait ar fi fost cel mai bun procuror DNA.

Cred că mulţi dintre procurorii tineri care bagă după gratii nume grele din politică se gândesc din când în când la soarta dramatică şi revoltătoare  a colegului lor Cristian Panait. Panait nu a acceptat compromisul la care visează acum iar politicieni importanţi şi a plătit cu viaţa pentru asta.

Liviu Dragnea şi-a trădat o parte din planuri când ne-a anunţat, explicit, că gaşca e dispusă să meargă iar la suspendarea unui preşedinte, dacă va opune vreo rezistenţă. Problema este că acum nu ştim dacă acest preşedinte are disponibilitatea, capacitatea şi inteligenţa politică să zădărnicească planurile penalilor.

Planuri bine puse la punct şi pentru care se mişcă forţe impresionante. Vă daţi seama cât au furat şi cât de puţin s-a descoperit încă dacă sunt dispuşi să rişte iar atât de mult?

Miza bătăliei pe viaţă şi pe moarte care a început déjà în pregătirea campaniei electorale nu sunt dosarele aflate în curs, ci toate dosarele care vor urma dacă nu se găseşte o cale să fie temperate lucrurile.

Succesul planurilor care se pun la cale acum depinde de un element cheie în atitudinea generală a românilor faţă de alegerile parlamentare care vor avea loc: implicarea.

Este esenţial pentru gaşca penalilor să existe cât mai multă lehamite în rândul românilor care nu votează penali . Fiecare vot neexprimat este un vot în favoarea PSD şi  ajută la înfăptuirea planurilor gândite de infractorii aliniaţi daje în spatele lui Liviu Dragnea.

De aceea este esenţial pentru penali să controleze în special canalele de comunicare în masă care au credibilitate în faţa alegătorilor tradiţional anti-PSD. Şi penalii au ajuns să controleze foarte mult în această direcţie.

În 2004, la finele regimului Năstase, mi-am pus trei întrebări importante în cartea “Ziaristi amenintati, ziaristi batuti” apărută la editura Humanitas. Am încercat în această carte să explic cum a fost posibil ca presa din Timişoara, oraşul libertăţii noastre, să ajungă controlată mai rău ca în vremea comunismului. Jurnaliştii care nu acceptau compromisul erau merginalizaţi, suspendaţi, daţi afară, chiar rupţi cu bătaia cum s-a întâmplat cu jurnalistul EVZ Ino Ardelean.

“Conducerile redactiilor sunt intre ciocan si nicovala. Au de ales între respectarea adevărului şi faliment sau între compromis şi supravietuirea financiară. Până unde pot merge compromisurile? Care este granita dintre încercarea de supravieţuire şi prostituare? Cine trece dincolo?”, scriam în cartea mea.

Când am scris capitolul final al acestei cărţi, care a putut să vadă lumina tiparului numai şi numai pentru că domnul Gabriel Liiceanu a crezut orbeşte şi fără vreun motiv vizibil într-un tânăr jurnalist necunoscut, am putut încheia într-o notă optimistă pentru că românii au ştiut să facă alegerea care a dat de pământ cu Năstase şi toţi baronii lui.

Să sperăm că şi anul acesta istoria se va repeta până la capăt cu acelaşi deznodământ.

.


 
 


Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:


 


Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egaliVezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate