Cu siguranţă am văzut un preşedinte instalat la Casa Albă hotărât să schimbe lumea, doar el să rămână neschimbat. Asta s-a crezut până la primul discurs al lui Donald Trump în faţa celor două camere ale Congresului american care, potrivit DW, a lăsat impresia unui preşedinte total schimbat, incredibil de împăciuitor cerând până şi celor din opoziţie cooperare.
Apropiaţii spun că a învăţat din greşeli, renunţând la atitudinea conflictuală şi în loc să genereze teamă sau să-şi defăimeze adversarii politici, îi invită să se implice în proiectele majore care privesc America.
Cu alte cuvinte, astăzi, nu mai vedem un președinte “sui generis”, care nu este nimănui recunoscător pentru succesul său crezând faptul că doar personalitatea sa a fost cheia succesului, plantându-l la Casa Albă.
"A fost primul său discurs aproape specific unui preşedinte. În mare a nimerit tonul potrivit. N-a făcut nicio gafă majoră. Republicanilor li s-a luat o piatră de pe inimă. Rareori au stat atât de strânşi în spatele preşedintelui lor. Mai ales atunci când Donald Trump a revendicat rolul de lider al Americii, a subliniat parteneriatul cu Israelul şi lupta contra terorismului islamist şi rolul NATO", potrivit DW.
În faţa Congresului, Trump nu a rostit cuvintele "Moscova" sau "Rusia"
"O atitudine remarcabilă, mai ales în opinia celor care urmăresc presa americană. Jurnaliştii de peste Ocean speculează de săptămâni întregi în ce măsură a întreţinut contacte echipa din campania electorală a candidatului Trump cu Kremlinul", potrivit sursei menţionate.
Probabil a înţeles că un președinte nu are autoritate absolută în stat şi că este o poziție total diferită faţă de a unui director executiv de companie, unde poți angaja sau da afară oameni după bunul plac.
Despre Politică externă, nimic
În analiza DW se arată că "în discursul lui Trump nu şi-a făcut loc şi politica extrernă şi că preşedintele s-a concentrat pe trei aspecte: consolidarea economiei naţionale, securizarea graniţelor şi reformarea sistemului medical.
Punctul slab al discursului
Trump nu a detaliat şi cum va diminua costurile cu contribuţia la asigurarea de sănătate. În termeni generali a vorbit şi despre fondurile pentru o mai bună infrastructură şi o armată mai modernă.
A vorbit despre impozite mai mici, dar nu a oferit cifre. Şi iată cum "vechiul Trump" a revenit! Un om care promite marea cu sarea, dar tace când vine vorba de felul în care îşi va respecta promisiunile.
Din punct de vedere al conţinutului, Trump n-a livrat aproape nicio noutate. În politica economică şi de securitate internă, preşedintele SUA îşi menţine cursul. Ideile izolaţioniste îi influenţează în continuare politica externă şi de apărare globală. Însă tonul a fost ceva mai conciliant, președintele devenind ceva mai predictibil. Măcar atât", titrează DW.