DW despre ce ascunde G20: O nouă fază a globalizării?

DW despre ce ascunde G20: O nouă fază a globalizării?

Se preconizează dispute crâncene pe tema globalizării, Trump are idei fixe pe acestă temă. Şi totuşi, n-ar trebui să ne lăsăm păcăliţi, avertizează directorul HWWI, institutul hamburghez pentru economie mondială, Henning Vöpel: Am putea ceda iluziei că nu prea avem ce vorbi în ceea ce priveşte globalizarea economiei mondiale, dar aparenţele înşeală. Fiindcă există o serie de evoluţii fundamentale ce ar trebui analizate la G20, dar multe voci spun deja că se va proceda la fel ca şi la întâlnirea G7- Taormina.

Sună cunoscut: O nouă dispută asupra declaraţiei finale!

Este ameninţat apropiatul summit pe agenda căruia sunt incluse subiecte complexe şi, totuşi, interconectate, cu o dispută pe marginea formulării declaraţiei finale? În martie, la reuniunea miniştrilor de finanţe ai ţărilor G20, de la Baden-Baden, s-a întâmplat astfel. Americanii au blocat un anumit pasaj.

Săptămâni mai târziu la reuniunea G7 de la Taormina, în Italia, s-a ajuns la un oarecare consens. Dar, oare, are vreo valoare declaraţia din comunicatul final? Da, afirmă Gabriel Felbermayr de la institutul bavarez "ifo"(...).

Ne puteți urmări și pe Google News

"De aceea o declaraţie privind un comerţ liber şi pe cât posibil echitabil este important să fie inclusă în declaraţia finală", afirmă Felbermayr. Totodată este adevărat şi că, în trecut, au fost adoptate asemenea declaraţii după care multe ţări au continuat parţial să-şi urmeze politica protecţionistă.

"Înainte de toate este un acord verbal, dar are valoare fiindcă dictează anumite norme. Şi cine se abate de la ele trebuie şi să-şi asume reproşurile că nu are un comportament cooperant." mai scrie DW.

Pentru Henning Vöpel un indiciu că centrul de greutate economică se modifică. A început cu dorinţa noului şef al Casei Albe de a-şi transforma ţara într-o prioritate absolută ('America first'). "În cel mai rău caz se poate ajunge la o izolare progresivă a americanilor, la un declin al unei mari puteri militare şi economice", afirmă Vöpel. Chinezii sunt cei care ar umple acest vid, ei sunt cei care întrevăd şansa de a concerta alături de marile puteri economice ale lumii. "Ne aflăm în faţa unei noi ordini a economiei mondiale", conchide Vöpel, titrează sursa menţionată.