Editura Evenimentul si Capital

Durerile de cap ale Rusiei din Estul Ucrainei: dezertări, tâlhării, lupte între grupări și salarii neplătite | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 22 Comentarii | 4334 Vizualizari

Serviciul Federal de Securitate din Federaţia Rusă a intensificat controlul la frontiera ruso-ucraineană pentru ca luptătorii să nu fugă din Donbas în Rusia, a declarat, în cadrul unui briefing susţinut la data de 22 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale pentru probleme legate de operaţiunea antiteroristă, Andrii Lisenko.

 Datele cu privire la acest fapt au fost oferite de Departamentul ucrainean de Informaţii.

Potrivit Departamentului Principal de Informaţii din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina, FSB din Rusia a intensificat controlul pe sectorul de frontieră ruso-ucraineană, din regiunea Rostov. „Acest lucru se datorează încercărilor, tot mai frecvente, ale luptătorilor de a fugi în Rusia”, a explicat Lisenko. Anterior, Departamentul de Informaţii a anunţat că Federaţia Rusă a luat sub un control aspru problema dezertării mercenarilor din Estul Ucrainei. De exemplu, luptătorilor de la Donbas li se ridică documentele pentru a nu putea fugi, a declarat reprezentantul Departamentului Principal de Informaţii din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina, Vadim Skibiţkei.

Federația Rusă are dificultăți din ce în ce mai mari să mențină situația în Estul Ucrainei, în lipsa confruntărilor. Pe teren se află comandamente ruse și foarte multe categorii de mercenari și „voluntari”, ruși și de aiurea. Aceștia, în lipsa unor lupte pe teren cu armata ucraineană, au început să se înfrunte între ei, tâlhăresc populația locală și afacerile de unde mai pot extrage resurse sau, în lipsa acestor posibilități, încearcă fie să revină în Rusia spre case, fie să se mute în regiunea Rostov pe Don a Rusiei în cautarea de noi prăzi de război.

Aici intervine principala problemă care a obligat FSB și MVD rus(trupele de interne) să treacă la mutarea pe granița ruso-ucraineană și, respectiv, în interiorul teritoriului ucrainean imediat după această frontieră cu zona separatistă, trupe care să blocheze revenirea în Rusia a celor ce dezertează din zona de conflict, dar și trecerea celor ce caută pradă nouă pe teritoriul Rusiei. Trupele MVD sunt chiar puse să tragă dacă grupurile nu se întorc din drum la somație și încearcă să forțeze granița cu Rusia.

În fine, o altă bătaie de cap este finanțarea salariilor și serviciilor în regiunea separatistă. Salariile au fost plătite în grivne de către Ucraina până în iulie 2014, pentru ca, ulterior, în regiunea de 3,8 mln de locuitori Ucraina să nu mai plătească decât pensiile. Salariile au fost preluate de autoritățile autoproclamatelor „republici Populare” Donetsk și Lugansk, care au plătit la un nivel de 40% din salariul de debutant, indiferent de vechime. Dar au făcuto doar pentru luna septembrie, urmând apoi o pauză de 6 luni, când a mai plătit la același nivel restanța din octombrie și salariul din martie tot în grivne. Probabil lichidau grivnele rămase prin bănci.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate