Editura Evenimentul si Capital

După 7 ani de amânări, Radu Mazăre și echipa se îndreaptă spre prescrierea faptelor | Procesul ZILEI

Radu Mazăre s-a prezentat, cuminte la cel de-al 82-lea termen de judecată
Autor: | | 14 Comentarii | 6522 Vizualizari

Au trecut 2.553 de zile de când Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, este trimis în judecată în dosarul retrocedării frauduloase a 150 de terenuri din județ. Fostul edil și echipa de la Primărie așteaptă în ianuarie 2016 concluziile unei expertize care nu se mai termină

Procesul retrocedărilor de terenuri din Constanța, în care sunt judecați mai mulți funcționari din Primărie, dar și fostul edil Radu Mazăre, are toate șansele să devină unul „istoric”.

Ieri, la al 82 termen de judecată, Corina Dăescu a decis să amâne din nou procesul, pentru 19 ianuarie 2016. Potrivit unor surse judiciare, acuzațiile la adresa unor inculpați s-au prescris deja.

Ieri, baronul Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, și-a trimis doar avocatul. La fel a făcut Cristian Borcea, închis deja în Penitenciarul de la Poarta Albă.

Toată lumea se aștepta ca instanța să dea o nouă amânare, astfel încât unii avocați nici nu s-au mai sinchisit să-și pună robele înainte de începerea procesului. La ședința de judecată nu au trimis reprezentanți consiliile locale din Năvodari și Constanța, și nici Ministerul de Finanțe nu și-a desemnat un consilier juridic.

Amânare telefonată

Încă de la început, experta desemnată aleatoriu de instanță a susținut că mai are nevoie de timp pentru a finaliza lucrarea. A cerut un nou termen, de două luni, în condițiile în care ieri a fost data limită pentru prezentarea concluziilor expertizei topografice. Specialista desemnată a mai cerut și suplimentarea onorariului, deoarece 9.000 de lei i se pare puțin la acest stadiu al lucrării. Și-a motivat cererea prin faptul că mai multe instituții nu au trimis informațiile solicitate și i-a dat ca exemplu pe cei de la Cadastru. Mai mult, trebuie să compare valoarea imobilelor retrocedate, o problemă fiind cu terenul din imediata apropiere a cazinoului din Mamaia.

Fără sancțiuni

Imediat, procurorul a cerut amendarea expertei deoarece nu a respectat termenul stabilit de instanță pentru a finaliza lucrarea. „Are toate datele la dispoziție, inclusiv expertiza efectuată în timpul urmăririi penale”, a punctat procurorul DNA.

Avocații celor 37 de inculpați au cerut judecătoarei să nu amendeze specialista deoarece este foarte mult de lucru și verificările trebuie făcute cu acuratețe. „Nimeni nu s-a grăbit din 2008 încoace cu acest caz, să nu se înțeleagă că se dorește tergiversarea cauzei, dar vreau să facem lucrurile bine. Termen, 19 ianuarie 2016”, a decretat judecătoarea Dăescu, care a ignorat protestul procurorului ce susținea că perioada este prea lungă. În mai puțin de un minut, sala s-a golit și toată lumea a plecat plictisită.

Tergiversare cu acte

În octombrie 2008, cazul a fost trimis la Curtea de Apel București, prejudiciul adus statului român prin vânzarea a 150 de terenuri, inclusiv plaje, fiind de 114 milioane de euro. Toate tehnicile de amânare au fost folosite în cadrul acestui proces. De la scutiri medicale la sesizarea Curții Constituționale, până la depunerea unor adeverințe potrivit cărora inculpații nu se pot prezenta la instanță din cauza condițiilor meteo. La Curtea Constituțională, acest dosar a stat din septembrie 2010 până în martie 2012. În mai 2013, cazul s-a împotmolit într-o expertiză dispusă de fosta judecătoare Elena Ursulescu, care s-a și pensionat între timp. Ea a acceptat căutarea unui expert geodezic care a studiat mai bine de un an.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate