Editura Evenimentul si Capital

După 26 de ani de postdecembrism, Klaus Iohannis ne atrage atenția asupra unui adevăr: Pentru România, un Președinte e o inutilitate nespus de costisitoare!

Ion Cristoiu
Autor: | | 30 Comentarii | 6959 Vizualizari

Mă număr printre condeierii bătrîni care știu să se bucure cînd întîlnesc sclipiri de talent deosebit la confrații mai tineri.

Din acest punct de vedere, mă grăbesc să consemnez titlul dat de Evenimentul zilei de miercuri, 24 august 2016, știrii că joi, 25 august 2016, președintele Klaus Iohannis revine din vizita privată în străinătate, mai precis din dispariția fără în urmă într-o străinătate misterioasă.

La rubrica Se întîmplă mîine, ziarul a dat titlul Klaus Iohanis vine în țară.

Știrea acoperită de titlu se bazează doar pe Comunicatul Președinției din 17 august 2016:

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, efectuează, în perioada 17 – 25 august a.c., o deplasare privată și a plecat în cursul zilei de astăzi, din București, cu o cursă de linie, în Republica Federală Germania.”

25 august 2016 cade joi, zi care vine în calendar după miercuri. Cei de la Evenimentul zilei și-au amintit miercuri, 24 august 2016, Comunicatul, și au zis: Aoleo! Am uitat ca moartea! Mîine, joi, se întoarce președintele din vizita sa privată! Și s-au grăbit să dea știrea, fie și pentru că unora dintre ei, care au lucrat cu mine pe vremuri, le va fi sunat în urechi replica mea de la ședințele de sumar de dimineață: V-a scăpat știrea cu întoarcerea președintelui! Redactorul care răspunde de Președinție, Șeful secției Politică și redactorul șef adjunct care răspunde de domeniu, sancționați pe loc cu amendă!

Am ținut să remarc asta din două motive:

 • Dat fiind că Klaus Iohannis e practic dispărut de o săptămînă din viața publică de parcă ar fi dispărut și din viață, cei de la Evenimentul zilei și-au întemeiat știrea exclusiv pe Comunicat. Normal ar fi fost ca ei să fi contactat Administrația prezidențială pentru a obține informația despre întoarcerea președintelui. N-au făcut-o. Și nu pentru că ar fi pe de lături în materie de profesionalism, ci pentru că, în toată această perioadă, contrazicînd toate normele, nu numai ale democrației, dar și cele ale bunului simț, cu mici excepții ( presupun că printre ele se numără șeful Guvernului și șefii Serviciilor secrete) , nimeni din România n-a putut să ia legătura cu șeful statului, care- reamintesc- nu și-a delegat prerogativele.
 • 2. Nici o altă instituție de presă nu și-a amintit că președintele României, plecat fiind, ar trebui să se reîntoarcă. Și asta din simplu motiv că nici o instituție de presă n-a realizat că președintele României lipsește din țară.

  Din acest punct de vedere, cu invidie trebuie să remarc că un titlu mai nimerit decît cel dat de Evenimentul zilei nu putea fi găsit.

  Deși a dispărut o săptămînă nu numai din viața politică a României, dar și din spațiul public ( lideri străini, precum Putin, Erdogan, Merkel, au creat știri zilnice în presa din România, în timp ce președintele țării n-a creat nici una, nici măcar știrea că n-a creat nici o știre), lui Klaus Iohannis nu i s-a simțit lipsa.

  Dar nu numai atît.

  Citind știrea din Evenimentul zilei, joi spre vineri, pe la 10 noaptea, m-am năpustit asupra site-urilor să văd dacă Klaus Iohannis s-a întors în țară din vizita sa privată, așa cum ne spunea Comunicatul din 17 august 2016.

  Toate strădaniile mele au fost zadarnice.

  De a lungul și de a latul presei românești nu se sufla o vorbă despre revenirea lui Klaus Iohannis în țară.

  Curios, l-am sunat pe Bogdan Iacob, de la inPolitics.ro, cel care urmărește cu deosebită atenție viața românească.

  Nici el, pînă nici el! nu auzise, nu citise vreo știre despre întoarcerea lui Klaus Iohannis.

  Incredibil era însă alt fapt.

  Presa dă seamă de preocupările opiniei publice.

  Ar fi fost normal ca presa să se întrebe încă de dimineață cînd se întoarce în țară Klaus Iohannis.

  Nu de alta, dar se presupune că întreaga opinie publică aștepta cu nerăbdare să afle, ca pe o informație deosebit de prețioasă, dacă președintele s-a întors sau nu în țară.

  Ei bine, pînă joi, la ora 22, cînd m-am apucat eu de scris acest text, nici un site, nici o televiziune de știri, nu se întreba dacă a venit sau nu Klaus Iohannis.

  Judecînd după indiferența față de persoana președintelui, și dacă Klaus Iohannis n-ar mai fi revenit niciodată în țară, nu cred că s-ar fi sesizat cineva în România, nici măcar pe jumătate beat, stare în care-ți pui întrebări dintre cele mai neașteptate, gen, dar Președintele nostru, pe unde o mai fi?

  Toate aceste lucruri n-au de ce să ne surprindă.

  În cei doi ani de mandat, Klaus Iohannis a fost mai mult decît absent din viața țării.

  Și cu toate acestea, nimeni din presă, din politică, din opinia publică n-a fost intrigat.

  Absența sa a devenit o realitate de tăria unei legi a firii.

  Cînd plouă ne udăm.

  O astfel de realitate nu ne intrigă din clipa în care am ajuns la o minimă conștiință de sine.

  O luăm ca atare și ne cumpărăm din timp umbrelă.

  Am avut prilejul astfel să ne convingem de un adevăr care ne-a scăpat în anii postdecembriști, fie și pentru că toți președinții de pînă la Klaus Iohannis au depus însemnate eforturi pentru a fi prezenți în viața României :

  România poate exista – și încă bine- și fără președinte!

  Pagina 1 din 2  Stirile zilei

  Alte articole din categoria: Opinii EVZ

  Alte articole din categorie

  capital.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  infoactual.ro
  unica.ro
  fanatik.ro
  dcnews.ro
  stiridiaspora.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE ŞI

  Articole salvate