Dumitru Dragomir, într-o nouă dandana penală

Dumitru Dragomir, într-o nouă dandana penală

Fostul şef al LPF a fost pus sub control judiciar pentru o mită de 3,1 de milioane de euro, după care ar fi participat şi la spălarea banilor

Procurorii DNA au dispus, vineri, punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani. În acelaşi dosar, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Ioan Bendei, la data faptelor, administrator al RCS&RDS, pentru dare de mită şi spălare de bani; Alexandru Oprea, directorul general și președintele CA al aceleiași companii de televiziune prin cablu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la dare de mită; Mihai Dinei, coordonatorul activității juridice a RCS, pentru complicitate la dare de mită şi complicitate la spălare de bani; Florin Bodgan Bădiţă, administrator al unei societăți comerciale pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani şi Bogdan Dragomir, fiul fostului şef al LPF şi asociat unic al aceleiași societăți comerciale, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani.

A cerut 3,5 milioane de euro

Procurorii susţin că în perioa da aprilie 2009 - mai 2011, Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al LPF, a pretins 3,5 milioane de euro, din care a primit 3,1 milioane de euro, de la Bendei în scopul atât de a îndeplini cât și de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum și de a îndeplini acte contrare acestora. Banii respectivi, au fost primiți de Dragomir pentru a cesiona drepturile de televizare ale meciurilor de fotbal din Liga 1către RCS&RDS. Suma de bani a fost disimulată sub forma unor plăți făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune, încheiat între o firmă controlată de Dumitru Dragomir și compania de televiziune prin cablu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contract de asociere pentru a masca şpaga

„Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susțină interesele companiei de televiziune prin cablu la nivelul LPF, în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15.08.2009, între societatea controlată de președintele LPF, reprezentată de suspectul Bădiță Florin- Bogdan și compania administrată de suspectul Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participațiune. Conținutul contractului a fost anume conceput de părți astfel încât să creeze aparența unei asocieri tipice și să mascheze cât mai bine voința lor reală internă, aceea de a da, respectiv de a lua mită”, consemnează procurorii în ordonanţă. În perioada 2015- 2016, părțile implicate în încheierea contractului de asociere în participațiune, au acționat pentru „spălarea” și „curățarea” sa de caracterul infracțional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia. Aceste operațiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către compania de televiziune prin cablu a afacerii care a stat la baza contractului de asociere”, mai susţin procurorii.

Inculpatul va vorbi doar în faţa judecătorilor

Dumitru Dragomir a mers, vineri, la sediu Poliției Secția 1 pentru a i se prezenta modul de desfășurare a controlului judiciar. La ieșire, el spus jurnaliștilor că s-a obișnuit deja să fie chemat la Poliție și că pe toată perioada anchetei se va preleva de dreptul său de nu spune nimic în fața procurorilor și că va face declaraţii în fața judecătorilor.

Conducerea RCS&RDS a anunţat „că nu există elemente noi faţă de anchetele anterioare şi îşi doreşte soluţionarea cât mai rapidă a acestui proces, întrucât nu se consideră vinovată de săvârşirea niciunei fapte penale, având un interes major pentru a se pune capăt oricăror speculaţii de presă ale unor persoane interesate”.

„Şantaj la Antene” a avut la bază mita dată lui Dragomir

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat în urmă cu un an, în dosarul „Şantaj la Antene”, pe ex-directorul Antenei Grup, Sorin Alexandrescu, la trei ani și șase luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, Dan Voiculescu a primit doi ani cu executare, iar fiica sa, Camelia, doi ani cu suspendare pentru complicitate la șantaj. Fostul șef al ANAF, Ștefan Pop, a fost condamnat la doi ani, în timp ce George Matiescu, director general Intact Publishing a fost achitat. Procurorii au susţinut că, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Alexandrescu „a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată (Ioan Bendei -.red.), în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând SC Antena TV Group SA la un preţ dorit de inculpat”. Fapta de corupţie cu care a fost ameninţat ar fi chiar mita pe care Bendei i-ar fi dat-o lui Dragomir, susţin surse din dosarul în care fostul şef al LPF a fost pus sub control judiciar.