Dulcele de Anul Nou poate fi plăcinta cu brânză, glicerină și cisteină!

Dulcele de Anul Nou poate fi plăcinta cu brânză, glicerină și cisteină!

Potrivit unui studiu realizat de APC România, pe 14 sortimente de plăcinte cu brânză comercializate în cadrul marilor structuri comerciale de tip hypermarket, s-au identifi cat 23 de aditivi alimentari. Aceste produse conțin mai multe arome artificiale, glicerină, cisteină sau conservanți, ce ne pot dăuna organismului

Sărbătorile vin cu miros de cozonac și plăcintă de casă. Cu brânză și stafide, mere sau dovleac, plăcinta poate fi un desert ușor și delicios.

Plăcinta o putem cumpăra de la tarabele care ne ies în cale începând cu ieșirea de la metrou, dar o putem face foarte simplu și acasă. De ce? Pentru că citind eticheta plăcintelor congelate rapid, realizăm că nu seamănă nici pe departe cu ce făcea bunica.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO; Costel Stanciu, președinte APC România 

Plăcinta cu răvașe și cu „bănuți de noroc“, de Anul Nou, este prima dintr-o listă cu astfel de produse în perioada sărbătorilor de iarnă. De aceea este bine de știut la ce riscuri ne expunem când cumpărăm plăcintele de-a gata!

Ingrediente periculoase!

La 86% din sortimentele de plăcintă cu brânză s-a folosit grișul din grâu în umplutura acestora. 92% din plăcintele analizate conțin arome artificiale în compoziția umpluturii, iar la 71% dintre produse, aromele folosite în compoziția umpluturii nu au o denumire precizată. La unele sortimente de placintă cu brânză în umplutura acestora există celuloză, amidon, zer praf, praf de ou, fibre de grâu, fibre, glicerină, pulbere de brânză, fâină de orez și aditivi alimentari.

Atenție la aditivii alimentari!

Printre aditivii alimentari folosiți s-au identificat E 202 (sorbat de potasiu), conservant ce irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman, E 211 (benzoat de sodiu), conservant sintetic care, în reacție cu acidul ascorbic, generează benzen, substanță toxică cancerigenă, E 422 (glicerol/glicerina) sau glicerolul se folosește ca umectant cu rol în păstrarea hidratării aluatului/umpluturii pentru a menține în mod artificial prospețimea acestora. Consumul de glicerol sau de alimente ce îl conţin poate produce dureri de cap, ameţeală, balonare, greaţă, sete şi diaree, sau E920 (cisteină), un agent de tratare a făinei, nu se adaugă în făina integrală, iar diabeticii trebuie sa evite această substanță pentru că poate interfera cu insulina. Peste 80% din producţia mondială de L-cisteină este realizată în China utilizând ca sursă naturală părul.

Costel Stanciu, președinte APC România, ne sfătuiește:

„Plăcinta cu brânză realizată în sistem industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea plăcintei tradiționale. În compoziția ei există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs. Le sugerez consumatorilor să cumpere plăcinte cu brânză numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni care apar pe ambalajul unor produse de acest tip și care au rolul de a le abate atenția cu privire la informațiile esențiale, menite să-i ajute să aleagă în cunoștință de cauză”.

Rețetă la îndemâna tuturor!

Aluatul: făină integrală, făină albă, sare și apă.

Umplutura: brânza de vaci degresată 2%, iaurt 2-5%, baton de vanilie, coajă de lămâie, scorțișoară.

Cu ce îndulcim: hidratăm un pumn de stafide și curmale, mai apoi le mixăm până devin o pastă.

Mod de preparare: se frământă aluatul foarte bine și când este omogen se pune în frigider pentru 30 de minute până când faceți umplutura. Se amestecă brânza de vaci cu iaurtul și condimentele și se mixează împreună cu stafidele si curmalele. Într-o tavă de plăcintă se pune o folie alimentară și se întinde un strat de aluat subțire de grosimea unei monede. Mai apoi se adaugă umplutura și se nivelează. Deasupra se adăugă încă un strat de aluat, peste care se pot pune ornamental câteva stafide. Se dă la cuptor 45-60 de minute la o temperatura de 180 de grade. Când este gata, se stinge focul și se mai lasă în cuptor circa 15 minute.