Editura Evenimentul si Capital

Dulceață de trandafiri

Autor: | | 0 Comentarii | 1529 Vizualizari

Luna mai e singura din an în care se prepară un dulce aparte despre care, cu sute de ani în urmă, se credea că are proprietăți miraculoase

Un dulce elixir, cum o numesc gospodinele de modă veche, dulceața din petale se prepară îndeosebi din trandafirul de Damasc – Rosa Damascena Trigintipetala, un trandafir cu un parfum aparte, puternic, și cu floarea micuță și deasă. Se spune că trandafirul este un dar special al naturii pentru că aceasta i-a dat tot ce avea mai de preț: gingășie, frumusețe, parfum îmbietor și petale de catifea. Numele „Damascena” se referă la orașul Damasc, capitala Siriei, locul de unde, în timpul cruciadelor, trandafirul a fost adus pe teritoriul Europei. Trandafirul pe care astăzi îl savurăm sub forma unor delicioase dulciuri este una din cele mai vechi flori consemnate în documentele istorice, iar după cruciade a ajuns să fie intens cultivat în țări precum Franța, Maroc, Iran, Bulgaria sau Turcia.Rețeta

Ingrediente:

● 100 flori de trandafiri de Damasc,

● 1 kg zahăr,

● 750 ml apă,

● 2 lâmâi mari Preparare:

Se culeg florile parfumate, se spală sub jet puternic de apă rece, scurt, se scutură bine şi se lasă într-o strecurătoare.

Se scutură apoi fiecare floare în parte de surplusul de apă, se taie cu o foarfecă corola, îndepărând baza de culoare albă a petalelor.

Astfel pregătite, petalele se zvântă și se verifică să nu aibă resturi de stamine sau sepale.

Se folosesc doar petalele perfect sănătoase. Dacă sunt perfect curate se pun într- un castron și se amestecă cu lingură de lemn și se presează dimanic, împreună cu 2 linguri de zahăr şi zeama de la o lămâie. Manevra durează până ce petalele devin sticloase şi încep să lase o zeamă colorată și intens parfumată. Se mai continua presarea până când petalele încep să se adune în ghem, moment în care amestecul se lasă să se „odihnească”.

Separat se pregătește un sirop de apă cu zahăr, într-un vas antiaderent. Compoziția se aduce la nivelul de fierbere, iar când e în clocot se face focul mic, și se mestecă încet, pentru legarea siropului.

Când siropul e gata, se continuă fierberea, după care se amestecă cu petalele și siropul lăsat de acestea cât au fost frământate.

După câteva clocote se adaugă zeama celei de-a doua lămâi și se continuă firberea până ce siropul se leagă din nou. Dacă rezultă spumă, aceasta se elimină.

Dulceața se conservă în borcane mici, curate. Nu necesită conservant, datorită cantității foarte mari de zahăr din compoziție.

Pont. Cum se verifi că dacă siropul este „legat”

Gospodinele știu cum să testeze dacă siropul a ajuns la consistența ideală. Ele recomandă să înmuiați o lingură în sirop, apoi să lăsați să picure în oală, surplusul, iar când credeți că mai e doar o picatură de sirop pe lingură, lăsați-o să cadă pe o farfurie rece. Dacă picătura nu se sparge ci rămâne rotundă, ca o perlă sau ca o picătură de rouă pe iarbă, siropul e legat. E de reținut că în funcție de cantitățile ingredientelor folosite în prepararea siropului, legarea acestuia poate dura timp diferit.Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate