Editura Evenimentul si Capital

Drepturi speciale pentru gravide și mămici, la locul de muncă

Program redus pentru gravide, fără scăderea salariului FOTO: SHUTTERSTOCK
Autor: | | 0 Comentarii | 12064 Vizualizari

Măsurile de protecție socială a gravidei și a mamei sunt prevăzute în Legea 154/2015, intrată în vigoare ieri

Legea 154/2015 prevede că, la serviciu, atât gravidele, cât și proaspetele mămici pot beneficia de măsuri de protecție socială. Legea modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă. Noul act normativ clarifică prevederile inițiale și actualizează anumite aspecte în ceea ce privește protecția socială pentru toate femeile însărcinate și mămicile (lăuze sau care alăptează) care lucrează la un angajator din România, indiferent dacă au cetățenie română sau a altui stat.

Primul pas pe care angajatele gravide trebuie să-l facă pentru a beneficia de aceste drepturi, este acela de a obține, de la medicul de familie, un document care să le ateste starea și să informeze angajatorul despre condiția lor. În caz contrar, angajatorul poate fi exonerat de obligațiile impuse de lege (deși nu de toate) față de aceste persoane.

Este important de știut faptul că angajatorul, odată ce a fost informat de starea salariatei, nu are voie să divulge faptul că aceasta este însărcinată colegilor ei, atât timp cât sarcina nu este vizibilă, fără a avea acordul scris al femeii. Și asta doar dacă acest lucru este în interesul bunei desfășurări a muncii.

Obligațiile angajatorilor

Odată informat, prima obligație a angajatorului este aceea de a preveni expunerea gravidelor sau a mamelor la riscuri ce le pot afecta sănătatea și securitatea. Îi este interzis să le constrângă să presteze munci dăunătoare sănătății, stării lor de graviditate sau copilului nou-născut. În plus, în cel mult 5 zile din momentul în care au fost informați de starea salariatei, angajatorii vor informa, în scris, salariatele asupra rezultatelor evaluării privind riscurile la care pot fi expuse la locurile lor de muncă, a măsurilor care trebuie luate referitor la securitatea și sănătatea în muncă, precum și asupra drepturilor lor. Totodată, angajatorul este obligat să ia măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporară a condițiilor de muncă și a programului de lucru al salariatei în cauză, să fie evitată expunerea ei la orice fel de riscuri, conform recomandării medicului de familie, fără a-i fi diminuate acesteia veniturile salariale! Apoi, în baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă - care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, din nou, fără să-i fie diminuate veniturile salariale.

Rămân valabile beneficiile

În cazul în care nu pot fi modificate condițiile de muncă sau programul, angajatorul este obligat să-i repartizeze gravidei sau mămicii un alt post care să nu presupună riscuri pentru sănătatea ori securitatea ei.

Reglementărileprivindpauzele de odihnă, alăptare și program de lucru redus din OUG nr. 96/2003 sunt menținute. Specialistul în medicina muncii este cel care stabilește intervalele de timp la care este necesară schimbarea poziției de lucru, perioadele de activitate, precum și durata perioadelor pentru repaus în poziție șezândă sau, respectiv, pentru mișcare, în cazul gravidelor.

De asemenea, mamele care alăptează primesc, în continuare, două pauze de alăptare a câte o oră fiecare, până când copilul împlinește vârsta de un an. La cerere, pauzele pot fi înlocuite cu o reducere de două ore a programului de lucru.

Scutite de la munca de noapte

De asemenea, gravidele și mamele nu pot fi obligate să muncească noaptea. Ele pot cere angajatorului transferul pe un loc de muncă de zi, iar în cazul în care acesta nu este posibil, femeile au dreptul să intre în concediul de risc maternal. Rămân valabile și prevederile privind concedierea angajatelor în astfel de situații. Adică, angajatorilor le este interzis să concedieze gravidele sau mamele din motive care au o legătură directă cu starea acestora.

Cum beneficiezi de concediul de risc maternal

Dacă angajatorul nu poate să le ofere aceste condiții, salariatele însărcinate au dreptul la concediu de risc maternal. Acesta poate fi cerut: înainte de data solicitării concediului de maternitate sau după data revenirii din concediul de lăuzie obligatoriu (în cazul în care nu solicită concediul și indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilități, până la 3 ani).

Concediul de lăuzie, obligatoriu

Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracționat, pe o perioadă de cel mult 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens. Legea statuează și faptul că, pentru protecția sănătății lor și a copilului lor, după naștere, salariatele au obligația de a efectua minimum 42 de zile de concediu de lăuzie.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate