Drama lui Jake. Ajuns la bătrânețe, câinele polițist care a prins migranți și agresori a fost „casat”. Scos la licitație, nu-l vrea nimeni!

Drama lui Jake. Ajuns la bătrânețe, câinele polițist care a prins migranți și agresori a fost „casat”. Scos la licitație, nu-l vrea nimeni!

Timp de 11 ani a fost vedeta Poliției Municipiului Arad, iar acum este pensionat obligatoriu. Prevederile legale bizare fac, însă, ca polițistul care i-a fost „coleg” în toți acești ani, și care îl iubește sincer, să nu îl poată duce acasă pentru a avea grijă de el.

Jake are 11 ani. L-am primit la 1 an de la Centrul Chinologic Dr. Aurel Greblea din Sibiu, unde a fost dresat, și de atunci am fost nedespărțiți”, spune agentul şef adjunct Radu Vasiescu de la Poliția Arad. Bărbatul de 42 de ani i-a pregătit lui Jake țarcul și cușca. Câinele a fost scos la licitație zilele trecute, însă, în ciuda prețului mic, 200 de lei, nu s-a prezentat nimeni.

FOTO: Jake, alături de colegii săi. Agentul șef adjunct Radu Vasiescu (foto dreapta) vrea să-l ia acasă

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine să vrea un câine bătrân, aproape surd, cu mirosul slăbit, a cărui unică plăcere în viață e să fie mângâiat? Nimeni! Paradoxal, partenerul de serviciu al animalului nu îl poate cumpăra. „Așa e legea. Iar noi suntem puși să o aplicăm. Nu aș putea chiar eu să o încalc. Totuși, sper ca până la urmă totuși să ajungă la mine, dacă nu vine niciun cumpărător”, spune agentul.

„Eu și soția mea îl iubim foarte mult pe Jake și îl vrem acasă, mai ales că de o săptămână ne-a murit, tot de bătrânețe, cățelușa. I-am pregătit deja o cușcă nouă și l-aș îngriji în anii care i-au mai rămas. Mi-a fost cel mai bun partener din carieră, nu m-a trădat niciodată”, mai spune agentul șef adjunct Vasiescu.

Un cățel intransigent

Jake a făcut carieră de câine politist în misiuni de ordine publică. Împreună cu partenerul său a stat la pândă, a descoperit fugari și a liniștit infractori. În timpul unei pânde, într-o noapte, câinele politist pus rapid la pământ și a imobilizat un agresor care își înjunghiase un coleg de serviciu. Într-o altă misiune a mirosit urmele unor refugiați care au părăsit centrul de cazare de la Horea

Urmează încă două licitații

După fiecare misiune încununată de succes, câinele Jake era recomepensat. „Câinii sunt dresați să fie recompensați cu mâncare. Jake nu îndeplinea misiunile pentru recompensă, ca alți câini. Îi plăcea însă să fie mângâiat sau lăsat liber să se miște 2- 3 minute. Noi patrulam într-o zonă periferică și, deseori, am fost solicitați la scandaluri, unde prezența lui Jake era de mare efect. Începea să îi latre, certându- i pe cei care făceau scandal, iar aceștia încetau. Niciunui om sănătos la minte nu-i vine să se pună cu un animal de 60 de kilograme”, mai spune polițistul. Pe 29 iunie, și apoi pe 5 iulie, vor fi organizate încă două runde ale licitației în care Poliția Arad va încerca să-l vândă pe Jake. De fiecare dată, prețul inițial de pornire, 200 de lei, va mai scădea cu 15%.

FOTO: În misiune FOTO: ARHIVA PERSONALĂ A AGENTULUI RADU VASIESCU

Max, eroul care a schimbat viețile animalelor din MApN

Acum doi ani, Evenimentul Zilei a prezentat povestea tristă a eroului Max. Acesta a fost primul câine de luptă al Armatei Române care a contribuit la misiunile din Afganistan. Fusese antrenat pentru descoperirea minelor, a efectuat două misiuni în Afganistan în cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” şi a Batalionului 300 Infanterie „Sf. Andrei” și a salvat viețile a 30 de soldați. Ciobănescul german a fost decorat pentru merite deosebite în grad de cavaler și ulterior „casat” pe motiv de boală, după ce, pe front, s-a îmbolnăvit de dirofilarioază.

FOTO: Vedetă la defi lări, Max a fost îngropat cu onoruri militare FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Max a fost adoptat de o iubitoare de animale după ce, scos și el la licitație, nu a fost dorit de nimeni, sfârșind într-un adăpost de animale. Când a murit, anul trecut, câinele Max a fost înmormântat cu onoruri militare. Iar în urma mediatizării dramei lui Max, MApN a modificat actele normative privind animalele de serviciu. Astfel, șeful Statului Major General a aprobat noi instrucţiuni cu privire la câinii retraşi din serviciu din cauza vârstei înaintate sau din alte motive. S-a creat astfel posibilitatea „pensionării” oficiale a câinilor în unitățile în care și-au desfășurat activitatea – cu asigurarea, pe toată durata vieții, a hranei, adăpostului și îngrijirilor medicale. În plus, s-a dat posibilitatea preluării acestora în custodie de către conducătorii cu care au lucrat anterior şi de care animalele sunt foarte atașate. De acest drept nu se bucură și câinii polițiști.