Editura Evenimentul si Capital

Drama familiilor cu copii nenorociți de malpraxis. Vinovații sunt bine mersi!

14-05/14-15-sebimain-465x390
Autor: | | 4 Comentarii | 1033 Vizualizari

Soții Lungu și Enache sunt părinții unor copii cu probleme la naștere: unul s-a ștrangulat cu cordonul ombilical, altul are o gravă malformație de cord și a fost tratat foarte târziu. În loc să-i susțină și să-i protejeze, statul român le înzecește suferința, umilindu-i.

Cei mai vulnerabili dintre români, copiii cu handicap, și familiile lor, sunt, de multe ori, bătaia de joc a statului român. Evenimentul zilei vă prezintă două povești de viață care arată felul în care statul înțelege să îi trateze. În discuție sunt copii care au avut probleme la naștere, care au rămas cu sechele grave de sănătate.

Prima poveste revoltătoare este cea a lui Sebastian Lungu, copilul născut cu cordonul ombilical înfășurat de două ori în jurul gâtului, la Spitalul Universitar din BucureștI, mama fiind lăsată cu orele fără asistență medicală. După 7 ani de chinuri, în așteptarea începerii unor procese, părinții lui Sebastian, rămas cu paralizie cerebrală la naștere, își văd spulberate speranțele de a se mai face vreodată dreptate. Și asta pentru că justiția a hotărât că pentru drama care a avut loc la nașterea copilului nu este vinovat nimeni. „Am luptat inutil”, spune Nansi Lungu, tatăl lui Sebastian.

Lectura documentelor aflate la dosarul lui Sebastian Lungu este halucinantă. Din ele reiese cum pe 3 august 2007, la ora 1.20, Alina Lungu, 29 de ani, mama lui Sebastian, a venit la maternitate ca să aducă pe lume copilul mult dorit. Ghinionul a făcut ca medicul care trebuia să o asiste la naștere nu era de gardă, astfel că, în mod inexplicabil, din momentul internării și până în momentul expulziei femeia a fost consultată doar de un rezident, care i-a completat fișa medicală și a trimis- o la sala de nașteri. Asistentele care au preluat-o acolo nu și-au dat seama că sarcina a devenit una cu risc, astfel că medicii nu au fost alertați decât când a fost prea târziu. Mai ales, au declarat ele, că pacienta nu a cerut ca medicul ei să fie chemat de acasă.

Cum a fost posibil? Consecința a fost că, în aceeași dimineață, la 7.55, Alina Lungu năștea un copil sugrumat cu cordonul ombilical care a primit scor Apgar 1. Cu alte cuvinte, aproape mort. Cum a fost posibil așa ceva într- o maternitate de nivel înalt din Capitală, care avea și aparatură și medici calificați? Raportul de expertiză medicală întocmit pe 24 februarie 2010 face lumină. Potrivit acestuia, la nașterea copilului au existat „multiple deficiențe medicale în ceea ce privește asistența medicală acordată gravidei și nou-născutului atât anterior nașterii, prin lipsa supravegherii medicale și nemonitorizarea corectă a gravidei”, cât și imediat după naștere „prin tardivitatea protezării respiratorii a nou-născutului”. Expertiza mai arată că „există o legătură de cauzalitate directă între aceste deficiențe medicale și, respectiv, apariția sechele lor actuale ale lui Lungu Sebastian”. Mai mult decât atât, raportul consemneză faptul că gravida nu a fost monitorizată medical în perioada premergătoare nașterii, când s-a instalat sindromul asfixic.

Un amănunt interesant consemnat în raport: panicată, doctorița care se afla lângă Alina Lungu în momentul expulziei a strigat îngrozită când și-a dat seama că lucrurile se complică: „Screme-te femeie, că-ți omori copilul!”. Concluziile acestui raport au fost contestate, așa cum era de așteptat, de medicii implicați, astfel că pe 13 februarie 2013 are loc o nouă expertiză medico- legală care demonstrează însă același lucru: Alinei Lungu și copilului ei nu i-au fost acordate îngrijirile medicale potrivite, deși în spital existau și aparatura și cadrele medicale competente, fiind lăsată în grija unor asistente medicale. Mai mult decât atât, raportul arată chiar că gravida a fost singură în sala de travaliu timp de mai bine de o jumătate de oră, fapt care a făcut ca suferința fetală să nu fie identificată decât foarte târziu.

Cine vrea să-i ajute o pot face în contul în lei RO69 RNCB 0245 0366 2292 0004 deschis la BCR pe numele Lungu Nansi.

Părinții lui Sebi încearcă să își ajute copilul să se bucure la maximum de viață

La aniversarea de 5 ani a lui Sebi, împreună cu rudele

Comisia Superioară îngroapă cazul. Părinții merg la CEDO

Concluziile celui de-al doilea raport făcut de medicii legiști au fost înaintate Comisiei Superioare a INML. Fără a se face vreo expertiză se decide, în mod cu totul surprinzător, că datele din dosar nu sunt relevante și că întrucât în fișa medicală a gravidei nu sunt consemnate procedurile medicale urmate din momentul internării, ba chiar există ștersături și modificări, nu se poate stabili clar existența unei legături între ceea ce au făcut cadrele medicale în spital și starea lui Sebastian. „Această comisie superioară este cunoscută că îngroapă cazurile. Nu mai spun că a fost ilegal constituită pentru că Ministerul Sănătății o dizolvase și îi acceptase pe alții în comisie”, susține Nansi Lungu.

Ținând cont de concluzia Comisiei Superioare, procurorul de caz a considerat că nu sunt suficiente probe pentru începerea urmăririi penale și decide închiderea cazului. Așa se face că după șapte ani de străduințe și eforturi în aflarea adevărului, soții Lungu sunt acum la capăt de drum. Soarta lor depinde de decizia pe care o va da judecătorul pentru că părinții au contestat în instanță decizia procurorului. După această decizie nu vor mai avea nicio cale de atac. Însă, îl vor avea acasă pe Sebastian, băiețelul pentru care trebuie să găsească zi de zi soluții de supraviețuire. La propriu. Solicitați cu insistență de redacția EVZ, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică București, unde soții Lungu au depus o plângere de malpraxis, au răspuns după trei săptămâni că redactorul care a cerut informațiile nu are acreditare la această instituție și că mai întâi trebuie să o obțină. „Singurul proces care a scăpat ca prin minune a fost unul în contencios administrativ împotriva unei asistente. Instanța a dat o hotărâre de scoatere din profesie, niciodată aplicată”, mai spune Alina Lungu. În rest, procesele în contencios au fost comasate, blocate în așteptarea procesului penal care nu avea să mai vină niciodată.

Daune de doar 5% către pacienți

În România, valoarea primelor de asigurare plătite de cadrele medicale începe de la câteva zeci de euro pentru asistentele medicale și maximum 150 de euro pe an pentru medici. Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară pe 2012, doar 5% sunt plătiți de firmele de asigurări ca daune, restul de 95% rămânând în conturile asigurătorilor.

„Faptul că asiguratorilor li se permite o autoprotecție excesivă contribuie din plin atât la plata unor despăgubiri doar după nenumarați ani de judecată, cât și la ineficiența practică a medierii. Inclusiv modificarea promisă a „legii malpraxisului” nu prea face altceva decât să protejeze, o dată în plus, nu pacientul, nu medicul, ci asiguratorul. Ar trebui ca asiguratorii să învețe să și plătească, nu doar să încaseze”, conchide avocatul Raluca Simion.

Avocat „specializat” în malpraxis: „Neglijența în monitorizarea unui pacient trebuie sancționată”

Potrivit avocatului Raluca Simion, de la Baroul București, dincolo de expertizele medico- legale propriu-zise, și avizul Comisiei Superioare poate fi interpretat în mod favorabil soților Lungu întrucât din documentație nu reiese dacă travaliul a fost monitorizat corect, nu se poate demonstra momentul apariției suferinței hipoxice și nici dacă au existat alți factori asociați precum prematuritatea sau insuficiența placentară.

Deficiențe majore de urmărire a gravidei

"Consider că dincolo de expertizele medico-legale propriu-zise, și Avizul Comisiei Superioare Medico-Legale poate fi interpretat într-un mod favorabil părții vătămate/ soților Lungu. Astfel, se arată: “Din documentatie nu reiese dacă travaliul a fost monitorizat corect (…) Nu se poate preciza durata suferinței fetale (…) Nu se poate demonstra din foaia de observație nici momentul aparitției suferinței hipoxice – cere ar fi fost anunțată de modificări ale bătăilor cordului fetal și nici durata ei. Trebuie subliniat faptul că suferința hipoxică acută, care are consecințe cerebrale grave, fie este foarte severă si prelungită, fie are asociați o serie de alți factori ca: insuficiența placentară cu hipoxie cronică, prematuritate, afecțiuni virale, afecțiuni vasculare, predispoziție genetică pentru leziuni cerebrale hipoxice-ischemice”. În cazul lui Sebastian Lungu, niciunul dintre factorii asociați sus-menționati nu sunt incidenți. Mai mult, se constată – și se preiau prin Ordonanța procurorului de caz – atât deficiențele majore de monitorizare a gravidei, cât și consemnările incorecte și incomplete din foaia de observație, și neconcordanțele grave din declarații (declarațiile neonatologului, declarațiile asistentelor și ale medicului ginecolog curant al gravidei, deci chiar cele mai importante dintre acestea). Pe de altă parte, atât decizia Colegiului Medicilor București, cât și decizia Colegiului Medicilor din România au stabilit sancțiuni consistente pentru unii dintre medicii sus-mentionați, iar avizul Comisiei Superioare Medico-Legale indică si cui îi revenea “responsabilitatea monitorizării travaliului”, și cui îi revenea “responsabilitatea instalării anesteziei peridurale”, precum și obligațiile medicului șef de gardă în cazul supus analizei, sau chiar responsabilitatea rezidenților (!) implicați în acordarea asistenței medicale în ceea ce o privește pe pacienta Lungu. Procurorul de caz face aplicarea principiului “in dubio pro reo”- orice dubiu trebuie să profite făptuitorului, așa cum precizează în ordonanță, dintr-un exces de clemența și, probabil, dintr-o lipsă de înțelegere, atât la nivel medical și medico-legal, cât și ca mecanism propriu de săvârșire, a faptelor asupra cărora a fost chemat să se pronunțe. Neacordarea sau acordarea defectuoasă a asistenței medicale la naștere, precum și completarea inadecvată a foii de observație cu privire la un pacient, nu reprezintă un dubiu, ci o faptă cu caracter penal săvârșită prin omisiune, prin inacțiune, tocmai în acele momente în care medicii ar fi trebuit să acționeze! Atât doctrina cât și practica internatională în materie de malpraxis medical indică fără echivoc faptul că “ceea ce nu s-a consemnat înseamnă că nu s-a intamplat”. Acesta este un principiu de certă și unitară aplicare în materie, și înseamnă că toate manoperele terapeutice și toate medicamentele administrate unui pacient, trebuie consemnate cu strictețe în foaia de observație, tocmai pentru a permite supravegherea coerentă a pacientului în cauză de către întreaga echipă medicală. Neglijența în monitorizarea unui pacient și, respectiv, în consemnarea riguroasă a tratamentului administrat nu reprezintă un dubiu cât privește corectitudinea echipei medicale, ci doar o neglijență clară, care se cere a fi sancționată. Nu cred că în cazul de față ipoteza sancționatorie trebuie limitată doar la dubla circulară de cordon, dimpotrivă: lipsa asistenței medicale de specialitate pe tot parcursul travaliului este cu mult mai gravă și importantă. Însuși Raportul de nouă expertiză medico-legală, citat în Ordonanța procurorului (!) arată că “Circulara de cordon poate fi diagnosticată în timpul travaliului și mai ales în expulzie, în condițiile unei monitorizări corecte și complete a travaliului”. Ori, gravida nu a fost nici monitorizată, nici urmarită de vreun specialist obstretician sau ATI în intervalul 01:40 – 07:30! Fără dubiu! Și tot fără dubiu e și neglijența în acordarea asistenței medicale, în acest sens, conform standardelor de practică medicală în materie. Impotriva Ordonanței, se poate face plângere în primul rând la prim-procuror (și o astfel de plăngere a fost înaintată și soluționată), și mai apoi la instanță, la judecătorul de cameră preliminată competent. Având în vedere cele sus-menționate, precum și numeroase alte argumente care pot fi invocate în sprijinul unei astfel de plângeri, admiterea acesteia ar avea drept consecință desființarea soluției atacate și fie trimiterea cauzei la procuror pentru completarea urmăririi penale, fie chiar dispunerea începerii judecății", a explicat avocatul Raluca Simion, specializat în malpraxis. Menționăm că în 2007, Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor a decis suspendarea pentru 6 luni a dreptului de practică pentru dr. Cristian Rădoi, medicul de gardă, și pentru un an pentru dr. Mirela Moarcăș, medicul obstretrician care o avea în grijă pe Alina Lungu, schimbat imediat apoi în „avertisment” și, respectiv, „vot de blam”.

Copil cu două operații pe cord, retrogradat din gradul de handicap

Un alt caz halucinant este al lui Mihai Enache, născut acum doi ani cu grave malformații de cord. De la maternitatea din Ploiești, părinții bebelușului au fost trimiși la Spitalul de copii Petrolul. „Medicul de acolo l-a ascultat cu stetoscopul și a spus că nu are nimic”, povestește Gheorghe Enache, tatăl micuțului. La o săptămână, lui Mihai i s-a făcut rău. „Respira sacadat, iar temperatura ajunsese la 34 de grade C. Am ajuns cu Salvarea la Văleni, apoi la Ploiești și, în sfârșit, la „Marie Curie” în București. Abia aici i s-au făcut toate investigațiile”.

„Medicul din Capitală s-a luat cu mâinile de cap”

Dr. Niculescu l-a consultat aproape o oră. „A ieșit din cabinet și s-a luat cu mâinile de cap. Ne-a spus că până seara moare, n-are nicio șansă. Apoi l-au transferat la neonatologie și ne-au spus că trebuie să încerce un tratament la care dacă va răspunde facem actele și mergem cu el la operație în Italia”. A doua zi, medicul a făcut actele pentru Italia. „A fost operat pe 1 iunie 2012, pentru prima oară i s-a montat un șunt. După patru luni a suferit o a doua intervenție”.

În ianuarie 2013, soții Enache au depus la DGASPC Prahova dosarul de handicap al lui Mihai. Comisia de expertiză i-a stabilit gradul de handicap grav, cu revizuire peste 6 luni. Cum Mihai avea nevoie de supraveghere permanentă, tatăl și-a lăsat slujba și s-a angajat asistent personal cu o indemnizație de 600 de lei pe lună. La revizuirea din februarie 2014, însă, copilul a fost „retrogradat” la handicap accentuat fără însoțitor”. „Autoritățile consideră că noi, părinții lui Mihai, ținem morțiș ca copilul să fie rău”, mai spune tatăl copilului.

Persoanele care doresc să ajute o pot face în contul (lei) RO- 93BTRL 0300 1201 C 921 84 XX, deschis la Banca Transilvania pe numele Enache Gheorghe.

„Încadrarea e conformă cu legea”

Reprezentanții DGASPC Prahova, instituție aflată anul trecut în centrul unui scandal-monstru pentru faptul că fabricaseră dosare de handicap pe bandă rulantă, susțin că noua încadrare a lui Mihai este conformă cu legislația și că gradele de handicap se acordă nu în conformitate cu diagnosticul, ci cu starea de sănătate a copilului. Din comisia de evaluare nu a făcut parte însă niciun cardiolog care ar fi putut aprecia exact riscurile de sănătate ale lui Mihai, spune tatăl copilului. Acesta nu înțelege de ce în alte situații, în alte județe sau chiar în Prahova, copii care au același diagnostic cu Mihai beneficiază de gradul grav de handicap, iar copilul lui, nu.

După ce a fost plimbat prin spitale de provincie, Mihai a ajuns la București, unde medicii s-au îngrozit de gravele complicații ale copilului
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 06:38 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 22:00 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate