Dragnea și-ar da „roboții” din PSD pe mâna DNA, Ponta îi apără din vârful buzelor
- Ionel Dancu
- 2 iunie 2017, 13:22
Președintele condamnat al PSD, Liviu Dragnea, autodeclarat un susținător al luptei anticorupție, a explicat de-a lungul timpului de ce parlamentarii nu pot fi obligați să respecte decizia partidului de aprobare a cererilor DNA de urmărire penală.
Procurorii anticorupție nu pot să-l urmărească penal pe deputatul PSD Eugen Bejinariu pentru că deputații au respins solicitarea DNA pe 30 mai.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că a votat în favoarea cererii DNA și că le-a cerut colegilor deputați, înainte de vot, să facă același lucru, dar "nimeni în astfel de situaţii nu se poate impune". "Este un vot total secret (...), nu poţi să-i forţezi să stea toţi cu bilele la vedere", a zis Dragnea.
Afirmațiile vin în contextul în care PSD este cel mai disciplinat partid la voturile din Parlament, după UDMR.
În 19 martie 2015, când senatorii se pregăteau să voteze cererea DNA de ridicare a imunității lui cu Dan Șova, Dragnea spunea că PSD “nu se va opune la niciun fel de cerere din partea DNA, ca și decizie politică a partidului" dar că “nu există infracțiuni în cadrul unui partid, sunt decizii politice care unele se respectă, altele nu, unele se respectă de toți, altele parțial, o să vedem”.
Întrebat dacă partidul va cere senatorilor un vot la vedere, Dragnea a spus în cazul Șova: "Să mergem de la partid cu paznici? (...) Nu știu, nu o să fiu în Senat atunci, că nu sunt senator".
Plenul Senatului, unde PSD avea majoritate, a respins cererea DNA.
Roboții și destinul
Pe 23 noiembrie 2015, când DNA a cerut iar reținerea și arestarea preventivă a lui Șova, Liviu Dragnea ajunsese președinte PSD și declara: “Nu ne putem opune unor demersuri ale justiţiei. Cu toată părerea de rău, PSD va vota pentru ridicarea imunităţii". El se plângea, totuși, că parlamentarii PSD sunt puși să ia “o decizie juridică de o importanţă foarte mare pentru destinul unui om”.
De această dată, Senatul l-a dat pe Șova pe mâna DNA.
La 30 martie 2016, când Camera Deputaților era așteptată să voteze ridicarea imunității lui Sebastian Ghiță, liderul PSD spunea că decizia “e clară” dar “o să vedem fiecare deputat cum votează”. ”Există posibilitatea (să fie deputați PSD care votează împotriva cererii DNA, n.red.), la fiecare partid, că deputaţii nu sunt roboţi. Eu sper ca deputaţii PSD să înţeleagă că deciziile politice trebuie respectate”, a mai spus liderul PSD. Deputații au respins cererea DNA în cazul Ghiță.
În septembrie 2016, după ce Senatul respingea cererea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, Liviu Dragnea scria pe Facebook: ”Am susţinut şi susţin lupta împotriva corupţiei!”. Într-o altă declarație, liderul PSD spunea că el ar fi votat pentru cererea DNA dar nici nu are “căderea” să-și judece colegii senatori pentru că au fost aleși de oameni.
“Eu nu-mi permit să judec, îmi înfrânez dorinţa de a critica sau de a judeca pentru că acei oameni au totuşi în spate un vot”, a spus Dragnea.
Ponta, un absent curajos
Aflat sub conducerea lui Victor Ponta, PSD a decis în ianuarie 2015, într-o ședință lărgită la Sinaia, să voteze toate cererile DNA de urmărire penală, reținere și arestare preventive care vin în Parlament pe numele unor deputați și senatori. Prima “defecțiune” din reforma lui Ponta s-a petrecut când DNA a cerut ridicarea imunității lui Dan Șova, un apropiat al fostului premier.
De când a ajuns premier, deputatul Ponta a fost absent la marea majoritate a voturilor din Camera Deputaților de încuviințare a solicitărilor DNA. Din 2012 și până în prezent au venit în Camera Deputaților peste 30 de cereri de ridicare a imunității. Ponta a votat doar în 5 cazuri: Mădălin Voicu (PSD), Sebastian Ghiță (PSD), Vlad Cosma (PSD), Titi Holban (UNPR) și cererea DNA care a venit pe numele său. Toate cele 5 solicitări DNA au fost respinse.
Înainte de alegerile prezidențiale, Ponta explica de ce nu vine să voteze în Parlament cererile justiției: “Nu am participat niciodata, asa cum stiti prea bine, pentru ca am functia de sef a Gvernului si din aceasta functie de sef al Guvernului trebuie sa fiu implicat cat mai putin in ceea ce tine de relatia intre Justitie si Parlament”.
Când s-a votat cererea DNA de urmărire penală a sa, Ponta spunea în discursul ținut în Camera Deputaților: “Şi ultima precizare. Ca deputat membru al Camerei Deputaţilor - şi mă adresez celor doi-trei colegi care sunt aici, în partea dreaptă, în opoziţie - ştiţi foarte bine că nu am votat atunci când am considerat că se încalcă puterea Parlamentului sau a Guvernului în mod abuziv de o altă putere a ţării”.
După cel mai recent vot din Parlament, cel în cazul Eugen Bejinariu, Ponta a spus că nu este fricos și ar fi votat împotriva cererii de urmărire penală pentru că “aşa zisul dosar contra lui Bejinariu era făcut doar pentru publicitate politică”.
“Nu am fost azi prezent la votul din Parlament privindu-l pe Eugen Bejinariu deoarece eram în Malta la o acţiune parlamentară oficială. Pentru că nici nu mă ascund 'pe după gard' ca toţi fricoşii şi nici nu îmi plac ipocriţii de la alte partide care spun în faţa jurnaliştilor că ei susţin cererile DNA şi după vin la noi să ne roage să votăm contra - o să spun clar: dacă eram prezent aş fi votat cu toată convingerea 'împotriva' cererii de urmărire penală", a scris Ponta, pe Facebook.