Editura Evenimentul si Capital

Dr. Florin Ioan Bălănică: „Ne comportăm de parcă mâine mâncarea s-ar termina pe planetă” | Vedeta EVZ

Medicul Florin Ioan Bălănică spune că sănătatea stă în mâinile noastre FOTOGRAFII: ARHIVA PERSONALĂ
Autor: | | 2 Comentarii | 16322 Vizualizari

Jumătate din românii de peste 18 ani sunt supraponderali, iar „vina” le aparține în exclusivitate, explică celebrul medic, care nu se ferește să spună adevăruri ce nu vor fi pe placul tuturor

Ce este de fapt obezitatea, de unde apare ea și cum scapi corect de kilogramele în plus. Sunt câteva din întrebările la care specialistul cu peste 20 de ani de experiență, atât ca medic generalist, cât și ca manager de spital, ne răspunde astăzi. În urmă cu doi ani, dr. Florin Ioan Bălănică a lansat, în România, conceptul de medicină personalizată. Ce este aceasta și cu ce se „mănâncă” ea, aflăm chiar de la „părintele” metodei revoluționare de slăbit.

„Boala nu se tratează cu soluții copy-paste”

- EVZ: Sunt român și sunt bolnav. Ce fac? -

Dr. Florin Ioan Bălănică: (râde n.r.) În niciun caz să nu consulţi un medic dacă eşti bolnav, mai întâi caută pe Google, apoi sună un prieten şi dacă nicio variantă nu funcţionează, întreabă vecină de la 2, dacă la ea a funcţionat sigur funcţionează şi la tine... (redevine, brusc, foarte serios n.r.) Nu! Boala nu se tratează cu soluţii „copy- paste”! Nu împrumutăm tratamentul prescris de medic vecinei de palier sau colegului de serviciu. Mergem la medic. Vedem exact cum ne comportăm noi la această boală! Şi luăm acel tratament care ne face nouă bine, nu industriei de medicamente! Dacă vorbim despre obezitate… nu te îngraşi pentru că mănânci, ci pentru că nu ai setarea mentală potrivită. Şi este valabil şi pentru boli cardiovasculare sau cancer!

- Bun, și cum ne păstrăm sănătatea?

- Cu unele excepţii deloc de neglijat, care ţin de o cauzalitate complexă şi profundă, ne naștem sănătoși! De aceea „responsabilitatea” noastră ar trebui educată aşa încât să preţuim și să ne dăm peste cap să păstrăm acest „drept fundamental” cu care ne naştem, de a trăi sănătos! (...) Să nu aşteptăm să o pierdem, ca apoi să ne dăm cu capul de pereţi ca să o recâştigăm!


„Nu te îngrași pentru că mănânci, ci pentru că nu ai setarea mentală potrivită”


„Prevenția e cheia”

- Medici și pacienți, să ne calăm pe prevenție?

-Medicină de prevenţie trebuie să acopere peste 80% din nevoile oamenilor, restul fiind responsabilitatea medicinei de urgenţă şi a chirurgiei. La noi e tocmai pe dos. Medicii care ar trebui să facă prevenţie, scriu hârtii şi nu beneficiază de credibilitate în faţă pacientului, şi de aici confuzia, iar medicii „cu renume” sunt suprasolicitaţi. Este imposibil să faci prevenţie de calitate cu 50 de persoane la uşă (...). Românul este oricum obişnuit să meargă la cel mai bun doctor, ales de multe ori pe criterii „obiective” şi numai atunci când e groasă. Sănătatea poate fi gratuită atunci când înţelegem să facem parte din sistem, altfel: „dau oricât domnu’ doctor doar să mă fac bine”. Doctorii nu sunt Dumnezeu (...). Vindecarea vine din altă parte.

„Cotrobăim isteric prin frigider, deși nu ne e foame”

- Revenind la obezitate, de unde apare ea?

- Ideea conform căreia avem probleme cu greutatea că urmare a ceea ce mâncăm, cât şi mai ales cum, este adevărată. Dar nu aici căutăm problema. Nu aici găsim cauza. Realitatea este că mintea este responsabilă. Aceea parte de subconştient care ne „bagă în cap” obsesiv că suntem graşi, că nu ne place cum arătăm, că avem defecte fizice, că ne e foame, că nu ne săturăm cu o porţie decentă de mâncare, că ceva nu-i în regulă cu corpul nostru. Aici e adevărată problema! De acolo ies pe bandă rulantă motivele pentru care alegem să mâncăm haotic şi nesănătos, să continuăm să cotrobăim isteric prin frigider, deşi foamea ne-a fost demult potolită, să ne furăm singuri căciulă când umplem inconştient coşul de cumpărături cu toate prostiile. Setarea mentală este cheia. Şi, odată cu ea, intră în scenă şi expertul în nutriţie care ne învaţă ce alimente ne fac bine, ce combinaţii nutriţionale îşi doreşte corpul nostru, de ce şi care este acea reţetă care ni se potriveşte stilului de viaţă pe care îl abordăm.


FOTO: Un medic trebuie să aibă timp să stea de vorbă cu pacientul


„Cultivăm boala și-o așteptăm, fatidic, cu brațele încrucișate...”

- Care este, cu adevărat, boala secolului?

- Lipsa de educaţie, şi de aici - mindsetul incorect. Cultivăm boală şi o aşteptăm fatidic, cu braţele încrucişate... Suntem prea săraci să ne permitem să fim bolnavi. Urmează abordarea incorectă a omului, tratat că un pacient şi încadrat într-o statistică seacă, care-l transformă într-un număr pe un dosar. Că la bancă atunci când vrei să iei un credit, eşti tratat ca un maldăr de hârtii şi nu ca o persoană cu emoţii, sentimente....

- Cum schimbăm toate acestea?

-Şansa este educaţia pentru schimbarea paradigmei. Şansa stă în înţelegerea abordării personalizate atât de către medic cât şi de către pacient. Medicul în România trăieşte între nişte stări extreme, de la cătuşe lucitoare în văzul străzii, la piedestale strălucitoare când ard oameni. Este prea mult!

- De unde vine nevoia de medicină personalizată?

- Te-ai gândit vreodată de ce acelaşi tratament, pentru aceeaşi boală, administrat mai multor bolnavi, are rezulate total diferite? Unii se fac bine, alţii nu reacţionează la tratament, iar starea de sănătate a altora se poate înrăutăţi brusc. Despre asta este vorba în Medicină Personalizată. Despre cauză şi efect în cazul exclusiv al pacientului investigat. Nu despre reţete comune şi tratamente mass-market!

Ca să vindeci ai nevoie de medicină și ... filosofie

- Se predă la facultate așa ceva?

- Am învăţat multe lucruri în facultatea de medicină, dar aplic în practică ce mă învaţă, în fiecare zi, pacienţii mei! „După cum nu este de niciun folos medicina, dacă nu alungă boală din corp, tot aşa nu e de niciun folos filosofia, dacă nu alungă răul din suflet”, spunea Pitagora. (...) Boală nu se vindecă fără un pic de medicină, un pic de filosofie de viaţă şi multă voinţă! Asta este adevărul! În plus, mai avem un ingredient esenţial, şi anume abordarea integrată a cazului. Această înseamnă Medicină Personalizată, abordarea pacientului pornind de la elementele sale definitorii: predispoziţiile medicale în funcţie de bagajul genetic, obiceiurile alimentare, stilul de viaţă, nivelul de stres și starea emoţională, calitatea relaţiilor atât în mediul personal, cât şi în cel profesional şi corelarea tuturor acestor factori cu investigaţii şi analize medicale. Dacă tratăm omul holistic, acesta are şansă de a merge înainte. Că nu degeaba cei mai de seamă oameni de la ţară sunt medicul, popa şi profesorul. Haideţi să învăţăm de la străbunii noştrii şi să n-o luăm mereu de la capăt în bunul stil românesc…

„Este important să scădem în greutate sănătos”

- Cum abordați un pacient obez?

- Etapele pe care eu le parcurg împreună cu pacientul obez sunt:

◆ Anamneză ţintită, în urmă căreia cunosc obiceiurile, istoricul medical şi familial, relaţionările, emoţiile şi modul său de viaţă;

◆ Plan personalizat de investigaţii, în urmă căruia identific dacă există cauze fiziologice ale excesului de greutate.

Așa identific cauzele care au dus la excesul de greutate şi stabilesc Planul de Management al Greutăţii, împreună cu persoană în cauză. Iar acesta cuprinde mai multe etape:

◆ alimentaţie;

◆ suplimente nutritive, acolo unde este cazul;

◆ activitate fizică adaptată;

◆ managementul articulaţiilor, întrucât pacientul obez are de cele mai multe ori afectări la nivelul coloanei vertebrale şi genunchilor;

◆ managementul pielii, excesul de piele rezultat în urmă scăderii în greutate dă un aspect neplăcut, care se poate remedia atât prin metode neinvazive cât şi prin metode invazive, adică chirurgie estetică;

◆ menţinerea greutăţii echilibrate, este defapt cea mai importantă etapă. Cu toţii avem cunoscuţi care au slăbit şi mai apoi au luat în greutate mai mult decât au scăzut.

- Complicat și greu. De ce ar alege un pacient metoda dumneavoastră?

- Din nefericire slăbitul este o nevoie şi a devenit o industrie în acelaşi timp. Se urmăreşte dependenţa şi nu libertatea pacientului. Este foarte important ca pacientul să participe la tot acest proces şi să înţeleagă etapele pe care le parcurge pentru că, în fapt, el duce tot greul. Atunci când vorbim de scăderea în greutate este important să luăm în calcul toţi parametrii (...). Într-un final pentru fiecare dintre noi este important să scădem în greutate sănătos, iar obiectivele medicului şi pacientului să fie aceleaşi. După ce mă asigur că persoană respectivă a înţeles, fără să parcurgă Facultatea de Medicină, cum funcţionează metabolismul ei, îi înmânez cheia funcţionarii mebolismului şi astfel o fac să fie liberă şi independentă, dar sunt alături oricând apar mici derapaje.

„Nu, nu suntem noi de vină! E oricine altcineva!”

- Statistic vorbind, obezitatea este cea mai întâlnită boală în lumea modernă. Ce este ea?

- În ziua de azi, ne-am pierdut cu firea, trăim vremea ofertelor miraculoase, 2 în 1, 3 în 1 care umplu platourile cu fast-food, iar porţiile au crescut exponenţial în ultimii 10 ani. Ne comportăm de parcă mâine mâncarea s-ar termina pe planetă şi vrem să mai apucăm şi noi ceva. Declarativ, ne pasă, dar când e să punem în practică apare întotdeauna ceva care ne încurcă. Şi nu, nu suntem noi de vină, este oricine altcineva: sistemul, programul, anturajul, dar NU noi. Sănătatea stă în mâinile noastre şi nu ale sistemului, nu aşteptaţi să vină cineva să va trăiască propria viaţă pentru că s-ar putea să fie prea târziu, timpul este singură resursă neregenerabila. (...)

Stilul de viață care ne omoară încet, dar sigur

- Care sunt cauzele obezității?

- Obezitatea are cauze multiple, emoţionale, fiziologice, hormonale şi chiar genetice. Dar vindecarea vine din mindset şi educaţie, că şi la toate celelalte boli de care se moare timpuriu în România, cum ar fi bolile cardiovasculare şi cancerul. Cauza majorităţii bolilor de care se moare în România este modul de viaţă defectuos, alimentaţia nesănătoasă şi mişcarea neadecvată. (...)


FOTO: Nevoia disperată de a mânca are cauze ascunse FOTO: SHUTTERSTOCK- Cum vindecăm boala asta?

- O mică schimbare astăzi, una mâine şi aşa mişcăm întreg sistemul. (...) Managementul pacientului obez este unul complex, întrucât de cele mai multe ori obezitatea vine la pachet şi cu alte patologii asociate sau determinate de excesul de greutate. Dacă obezitatea se însoţeşte de hipertensiune arterială, diabet, rezistenţă periferică la insulină şi hiperuricemie, atunci vorbim despre Sindromul X Metabolic, un flagel al societăţii moderne.

- Cum ajunge un om într-un asemenea stadiu?

- Pentru că nu este diagnosticat corect. Bolile sunt tratate individual şi separat şi nu există abordarea holistică a pacientului. Pe româneşte, nu ştiu unii de alţii! Unde mai pui că acest sindrom duce la moarte subită (...).

- Operația la stomac în ce cazuri e indicată?

- Am întâlnit pacienţi care „nu mai aveau timp” să slăbească, pentru că viaţă lor era în pericol şi i-am îndrumat către chirurgia bariatrică. Este, de fapt, singura indicaţie a acestei proceduri, în rest se poate scădea în greutate în mod fiziologic. Şi DA, poţi slabi deştept cu abordarea corectă, aşa încât să nu te mai îngraşi! (..) De cele mai multe ori cauzele sunt emoţionale, dar există şi persoane cu dezechilibre hormonale sau care mănâncă compulsiv din plăcere, adică gurmanzii.

Jumătate din adulții români sunt grași

În România, aproape jumătate din populația de peste 18 ani este supraponderală, iar aproape 10% suferă de obezitate. În lume există peste un miliard de persoane adulte supraponderale, mai multe decât cele 800 de milioane de persoane care suferă de malnutriție, se arată într-un raport al OMS. În Statele Unite, 30% dintre adulți sunt considerați obezi. În Europa, recordul la obezitate este deținut de Marea Britanie cu 23%, față de Germania cu 12% și Italia cu 8%. În lume există 22 de milioane de copii obezi cu vârstă sub cinci ani.

„Da, recunosc, am avut aproape 200 de Kg!”

- Care este cea mai frumoasă dintre poveștile dumneavoastră de succes?

- Vă spun povestea mea pe scurt, pentru că tot ceea ce fac zilnic cu oamenii pe care-i întâlnesc - nu folosesc denumirea de pacient pentru că pacient înseamnă deja boală - am experimentat mai întâi pe mine. De aici pleacă totul, iar apoi când eu am reuşit, am decis că nu se mai poate. Mie mi s-a întâmplat de am ajuns să cântăresc 189 kg, da, aproape 200 de kg.

- Cum ați ajuns acolo?

-Nu doresc nimănui să treacă prin experienţă mea. Într-o zi, am decis să mă opresc. Am dat un pas înapoi, am reflectat şi am înţeles de ce am ajuns acolo. Am ajuns acolo pentru că nimic nu mai conta în fuga după reuşite, recunoaştere socială, muncă fără sine, cum zic eu. Perspectiva era greşită, emoţiile nemăsurate, mintea dezorganizată, iar corpul reflectă asta prin kilogramele acumulate. Iar atunci când am realizat situaţia gravă şi am cerut ajutor, am înţeles că medicină viitorului nu este cea care mă înconjoară, plină de şabloane orientate către boală. Şi când mi-a reuşit, mi-am brevetat metoda şi acum o împărtăşesc cu alţii. Pentru că ce folos să ai success, dacă nu poţi împărţi şi cu alţii? Când am realizat că modul meu de viaţă mea îmi pune viaţă în pericol, am ales să schimb. Şi pot preda această lecţie oricui. Cabinetul meu e deschis pentru oricine are nevoie.

- Cât și în cât timp ați slăbit?

- Am slăbit 80 de kilograme în 8 luni! Mult? Puţin? E greutatea totală a unora care se consideră „graşi” sau „plinuţi” sau sunt doar nemulţumiţi de cum arată! Dar beneficiul primordial acestei degrevări de 80 de kilograme a fost recalibrarea parametrilor fiziologici, tradusă în sănătate şi echilibru fizic, mental şi sufletesc! Iar lista de beneficii complementare este lungă. Acele 8 luni miau schimbat viaţă, la propriu şi la figurat!

- Cât din vindecare ține de doctor și cât de pacient?

- Păi stăm cam aşa: Suntem ceea ce trăim! Indiferent de vârstă sau profesie, de status marital sau financiar, de preocupările de zi cu zi, de fricile asumate sau bine ascunse de ochii lumii, de convingeri sau obiceiuri care îşi pun parafa pe stilul nostru de viaţă, un lucru este sigur! Sănătatea este o responsabilitate personală. Începe cu pacientul şi se termină cu el. Dar pe traseu este medicul! Hai să facem echipă şi împreună să alegem drumul corect! Acel drum care ne aduce sănătatea şi echilibrul în viaţă cotidiană!

Pentru ce sunt medicamentele? Ne putem vindeca fără ele? Aflați răspunsurile în continuarea acestui interviu, în revista Doctorul zilei, ediția din 29 martie.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate