Editura Evenimentul si Capital

Dr. Florin Ioan Bălănică: „Ne comportăm de parcă mâine mâncarea s-ar termina pe planetă” | Vedeta EVZ

Medicul Florin Ioan Bălănică spune că sănătatea stă în mâinile noastre FOTOGRAFII: ARHIVA PERSONALĂ
Autor: | | 2 Comentarii | 18195 Vizualizari

Jumătate din românii de peste 18 ani sunt supraponderali, iar „vina” le aparține în exclusivitate, explică celebrul medic, care nu se ferește să spună adevăruri ce nu vor fi pe placul tuturor

Ce este de fapt obezitatea, de unde apare ea și cum scapi corect de kilogramele în plus. Sunt câteva din întrebările la care specialistul cu peste 20 de ani de experiență, atât ca medic generalist, cât și ca manager de spital, ne răspunde astăzi. În urmă cu doi ani, dr. Florin Ioan Bălănică a lansat, în România, conceptul de medicină personalizată. Ce este aceasta și cu ce se „mănâncă” ea, aflăm chiar de la „părintele” metodei revoluționare de slăbit.

„Boala nu se tratează cu soluții copy-paste”

- EVZ: Sunt român și sunt bolnav. Ce fac? -

Dr. Florin Ioan Bălănică: (râde n.r.) În niciun caz să nu consulţi un medic dacă eşti bolnav, mai întâi caută pe Google, apoi sună un prieten şi dacă nicio variantă nu funcţionează, întreabă vecină de la 2, dacă la ea a funcţionat sigur funcţionează şi la tine... (redevine, brusc, foarte serios n.r.) Nu! Boala nu se tratează cu soluţii „copy- paste”! Nu împrumutăm tratamentul prescris de medic vecinei de palier sau colegului de serviciu. Mergem la medic. Vedem exact cum ne comportăm noi la această boală! Şi luăm acel tratament care ne face nouă bine, nu industriei de medicamente! Dacă vorbim despre obezitate… nu te îngraşi pentru că mănânci, ci pentru că nu ai setarea mentală potrivită. Şi este valabil şi pentru boli cardiovasculare sau cancer!

- Bun, și cum ne păstrăm sănătatea?

- Cu unele excepţii deloc de neglijat, care ţin de o cauzalitate complexă şi profundă, ne naștem sănătoși! De aceea „responsabilitatea” noastră ar trebui educată aşa încât să preţuim și să ne dăm peste cap să păstrăm acest „drept fundamental” cu care ne naştem, de a trăi sănătos! (...) Să nu aşteptăm să o pierdem, ca apoi să ne dăm cu capul de pereţi ca să o recâştigăm!


„Nu te îngrași pentru că mănânci, ci pentru că nu ai setarea mentală potrivită”


„Prevenția e cheia”

- Medici și pacienți, să ne calăm pe prevenție?

-Medicină de prevenţie trebuie să acopere peste 80% din nevoile oamenilor, restul fiind responsabilitatea medicinei de urgenţă şi a chirurgiei. La noi e tocmai pe dos. Medicii care ar trebui să facă prevenţie, scriu hârtii şi nu beneficiază de credibilitate în faţă pacientului, şi de aici confuzia, iar medicii „cu renume” sunt suprasolicitaţi. Este imposibil să faci prevenţie de calitate cu 50 de persoane la uşă (...). Românul este oricum obişnuit să meargă la cel mai bun doctor, ales de multe ori pe criterii „obiective” şi numai atunci când e groasă. Sănătatea poate fi gratuită atunci când înţelegem să facem parte din sistem, altfel: „dau oricât domnu’ doctor doar să mă fac bine”. Doctorii nu sunt Dumnezeu (...). Vindecarea vine din altă parte.

„Cotrobăim isteric prin frigider, deși nu ne e foame”

- Revenind la obezitate, de unde apare ea?

- Ideea conform căreia avem probleme cu greutatea că urmare a ceea ce mâncăm, cât şi mai ales cum, este adevărată. Dar nu aici căutăm problema. Nu aici găsim cauza. Realitatea este că mintea este responsabilă. Aceea parte de subconştient care ne „bagă în cap” obsesiv că suntem graşi, că nu ne place cum arătăm, că avem defecte fizice, că ne e foame, că nu ne săturăm cu o porţie decentă de mâncare, că ceva nu-i în regulă cu corpul nostru. Aici e adevărată problema! De acolo ies pe bandă rulantă motivele pentru care alegem să mâncăm haotic şi nesănătos, să continuăm să cotrobăim isteric prin frigider, deşi foamea ne-a fost demult potolită, să ne furăm singuri căciulă când umplem inconştient coşul de cumpărături cu toate prostiile. Setarea mentală este cheia. Şi, odată cu ea, intră în scenă şi expertul în nutriţie care ne învaţă ce alimente ne fac bine, ce combinaţii nutriţionale îşi doreşte corpul nostru, de ce şi care este acea reţetă care ni se potriveşte stilului de viaţă pe care îl abordăm.


FOTO: Un medic trebuie să aibă timp să stea de vorbă cu pacientul


„Cultivăm boala și-o așteptăm, fatidic, cu brațele încrucișate...”

- Care este, cu adevărat, boala secolului?

- Lipsa de educaţie, şi de aici - mindsetul incorect. Cultivăm boală şi o aşteptăm fatidic, cu braţele încrucişate... Suntem prea săraci să ne permitem să fim bolnavi. Urmează abordarea incorectă a omului, tratat că un pacient şi încadrat într-o statistică seacă, care-l transformă într-un număr pe un dosar. Că la bancă atunci când vrei să iei un credit, eşti tratat ca un maldăr de hârtii şi nu ca o persoană cu emoţii, sentimente....

- Cum schimbăm toate acestea?

-Şansa este educaţia pentru schimbarea paradigmei. Şansa stă în înţelegerea abordării personalizate atât de către medic cât şi de către pacient. Medicul în România trăieşte între nişte stări extreme, de la cătuşe lucitoare în văzul străzii, la piedestale strălucitoare când ard oameni. Este prea mult!

- De unde vine nevoia de medicină personalizată?

- Te-ai gândit vreodată de ce acelaşi tratament, pentru aceeaşi boală, administrat mai multor bolnavi, are rezulate total diferite? Unii se fac bine, alţii nu reacţionează la tratament, iar starea de sănătate a altora se poate înrăutăţi brusc. Despre asta este vorba în Medicină Personalizată. Despre cauză şi efect în cazul exclusiv al pacientului investigat. Nu despre reţete comune şi tratamente mass-market!

Ca să vindeci ai nevoie de medicină și ... filosofie

- Se predă la facultate așa ceva?

- Am învăţat multe lucruri în facultatea de medicină, dar aplic în practică ce mă învaţă, în fiecare zi, pacienţii mei! „După cum nu este de niciun folos medicina, dacă nu alungă boală din corp, tot aşa nu e de niciun folos filosofia, dacă nu alungă răul din suflet”, spunea Pitagora. (...) Boală nu se vindecă fără un pic de medicină, un pic de filosofie de viaţă şi multă voinţă! Asta este adevărul! În plus, mai avem un ingredient esenţial, şi anume abordarea integrată a cazului. Această înseamnă Medicină Personalizată, abordarea pacientului pornind de la elementele sale definitorii: predispoziţiile medicale în funcţie de bagajul genetic, obiceiurile alimentare, stilul de viaţă, nivelul de stres și starea emoţională, calitatea relaţiilor atât în mediul personal, cât şi în cel profesional şi corelarea tuturor acestor factori cu investigaţii şi analize medicale. Dacă tratăm omul holistic, acesta are şansă de a merge înainte. Că nu degeaba cei mai de seamă oameni de la ţară sunt medicul, popa şi profesorul. Haideţi să învăţăm de la străbunii noştrii şi să n-o luăm mereu de la capăt în bunul stil românesc…

„Este important să scădem în greutate sănătos”

- Cum abordați un pacient obez?

- Etapele pe care eu le parcurg împreună cu pacientul obez sunt:

◆ Anamneză ţintită, în urmă căreia cunosc obiceiurile, istoricul medical şi familial, relaţionările, emoţiile şi modul său de viaţă;

◆ Plan personalizat de investigaţii, în urmă căruia identific dacă există cauze fiziologice ale excesului de greutate.

Așa identific cauzele care au dus la excesul de greutate şi stabilesc Planul de Management al Greutăţii, împreună cu persoană în cauză. Iar acesta cuprinde mai multe etape:

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate