Dr. Florin Ioan Bălănică: „Avem o frică îngrozitoare de a nu pica fix pe noi efectul advers al vaccinului”

Dr. Florin Ioan Bălănică: „Avem o frică îngrozitoare de a nu pica fix pe noi efectul advers al vaccinului”

Doctorul, care are la „activ” peste 45.000 de pacienți, spune că avem argumente științifice să fim pro vaccinare, nu împotriva ei

Cei peste 20 de ani petrecuţi în sistemul medical de stat şi privat din România l-au făcut pe dr. Florin Ioan Bălănică să înţeleagă foarte bine ce înseamnă, pentru un pacient, îngrijirea medicală de calitate şi câtă nevoie are el de implicarea, atenţia şi înţelegerea medicului care îl tratează. A decis să răspundă acestor nevoi prin Medicina Personalizată: tratamente croite exact pe profilul şi nevoile individuale ale pacientului şi care iau în considerare atât latura fizică a bolii, cât şi cea emoţională. De data aceasta, însă, l-am rugat să ne vorbească de vaccinare, un subiect controversat în ultimii ani.

- Evenimentul zilei: Ne vaccinăm copiii?

- Dr. Florin Ioan Bălănică: Vaccinarea este un subiect complex şi sensibil, pe care l-am abordat public cu intenţia de a atrage atenţia asupra tuturor riscurilor care vin la pachet cu acceptarea sau refuzul vaccinării! Şi voi continua, cu toată asumarea morală şi cunoaşterea ştiinţifică, rezultată din experienţă mea ca medic, să vă supun atenţiei pe site-ul www.doctorbalanica. ro materiale care să vă ajute să luaţi deciziile corecte în ceea ce priveşte vaccinarea, dar în cunoştinţă de cauză!

Ne puteți urmări și pe Google News

-În ce condiții e riscantă vaccinarea?

- Concret, când vorbim de vaccinare ca măsură globală de prevenţie, avem argumente ştiinţifice suficiente să fim pro şi nu contra! Când vorbim despre vaccinare din perspectiva riscului individual/ personal, intră în scenă argumente contra şi pe bună dreptate. Aici intervine riscul şi, odată cu el, frica îngrozitoare de a nu pica fix pe noi efectul advers. Biologia nu e matematică, aşadar - un procent este întotdeauna nesigur. Eu mi-am vaccinat toţi cei trei copii, medic fiind, cu peste 22 de ani de experienţă şi peste 45.000 de cazuri la activ. Problema vaccinării devine o controversă fără sfârşit când este abordată din perspectiva beneficiului global versus risc personal. Această perspectivă este o abordare forţată, e ca şi cum am compara mărul cu pomul care face mere...

-Sunt boli care au fost eradicate prin vaccin...

-Realitatea arată că, din nefericire, sunt boli care încă omoară mulţi copii în spitalele din România şi mă refer aici la avorturile din ultimii ani provocate de rubeolă, la malformaţii pe viaţă, la cei internaţi în spital cu complicaţii grave de la rujeolă.

Putem discuta efectiv pe această temă cu exemple concrete şi argumente ştiinţifice pro şi contra.

Cred că are nevoie de o secţiune aparte, în ziarul vostru. Eu sunt în favoarea ştiinţei.

Ştiinţa este despre a găsi răspunsuri la întrebări interesante, căutarea şi testarea răspunsurilor, şi apoi căutarea de întrebări mai bune şi răspunsuri mai bune. Ştiinţa nu găseşte „adevărul”. Ştiinţa este despre căutare, nu despre adevăr.

„Asigurarea medicală nu este asigurare de sănătate, este asigurare de bolnav!”

- Evenimentul zilei: Haideți să vorbim despre condiția pacientului român în ziua de azi. Avem, cei mai mulți dintre noi, asigurare medicală de stat. E bună ea la ceva?

-În cazul în care un medic va reuşi vindecarea bolii tale de inimă, să spunem, va plăti compania de asigurare pentru ea? Nu! Societatea de asigurare plăteşte pentru tratamente. Se plăteşte pentru tratamentele care sunt „pe listă”. În cazul în care nu este pe lista, şi vei cumpăra singur un tratament care vindecă boală ta de inimă, asigurarea medicală nu va plăti. Asigurarea dumneavoastră medicală nu este asigurare de sănătate, este asigurare de bolnav.

FOTO: Nu vom dobândi sănătatea, până nu învăţăm să urmărim starea de sănătate la fel de înverşunat precum urmărim starea de boală

Dacă medicul dumneavoastră a recomandat un medicament sau tratament care nu este pe listă, el ar putea să fie mustrat, penalizat.

Nu contează dacă te vindecă sau nu. La fel în cazul diabetului, bolilor digestive, bolilor respiratorii, dislipidemiilor, bolilor mintale şi cancerului. Este exact la fel!

-Bine, dar sunt și cazuri fericite, care se vindecă...

-Dragii mei, dacă sunteţi vindecaţi, nu existaţi în statistici. Nimeni nu urmăreşte din punct de vedere statistic, vindecarea de orice boală. Nu!!! Casa de asigurări plăteşte pentru tratamente. Se plăteşte doar pentru tratamentele care sunt „pe listă”. În cazul în care se schimbă în rău starea ta de sănătate, atunci intri în statistici medicale, deci exişti pentru sistem.

- Vindecă medicamentele boli?

- Nu ştiu dacă există medicamente care vindecă boli, dar în mod cert cele mai vândute în România, nu! Nu vom dobândi sănătatea, până nu învăţăm să urmărim starea de sănătate la fel de înverşunat precum urmărim starea de boală. Pentru că opusul sănătăţii nu este boala, ci indiferenţa perpetuată ostentativ!

Pentru ce sunt medicamentele? Ne putem vindeca fără ele? Aflați răspunsurile în continuarea acestui interviu, în revista Doctorul zilei, ediția din 29 martie.