Dovleacul menține sănătatea vederii

Dovleacul menține sănătatea vederii

Toamna se numără beneficiile ascunse în dovleac. Dincolo de gustul și aroma datorate de cele mai multe ori plăcintelor din bucătăria bunicii, dovleacul are și o mulțime de avantaje pentru sănătate și poate fi consumat atât sub formă de suc, cât și sub formă de supe, salate sau garnituri.

Un beneficiu adesea neglijat este acela că dovleacul este o sursă ideală de fibre alimentare, este sărac în grăsimi și calorii și, prin urmare, un aliment indicat mai ales pentru scăderea în greutate.

Pulpa de dovleac este bogată în vitaminele A, 100 de grame de dovleac conținând circa 200% din necesarul organismului, vitamină esențială sănătății vederii și doar 26 de calorii. Un studiu realizat la Kansas State University demonstrează faptul că vitamina A reduce considerabil riscul apariţiei emfizemului pulmonar, mai ales la fumătorii pasivi. Alte vitamine și minerale care se găsesc în dovleac sunt C (întărește sistemul imunitar), E și K, sodiu, potasiu, magneziu, luteină și riboflavină. Semințele ajută la eliminarea paraziților intestinali și stimulează activitatea rinichilor.

Plăcintă cu dovleac și scorțișoară

Ne puteți urmări și pe Google News

Ingredinte: Aluat pentru plăcintă bulgăresc Bella procurat din comerț, jumătate de kilogram de dovleac.

Mod de preparare: Se curăță dovleacul și se rade după care se călește într-o cratiță împreună cu o cană de zahăr și un pliculeț de zahăr vanilat. După călire, dovleacul se scurge și se așază peste foaia de plăcintă întinsă în tava unsă în prealabil cu unt. Se întinde în strat egal după care se presară un praf de scorțișoară, după care se așază cea de-a doua foaie deasupra. Se unge plăcinta cu unt topit sau cu ou bătut spumă și se dă la cuptor timp de o jumătate de oră, până se rumenește. După ce se răcește se poate pudra cu zahăr.