Editura Evenimentul si Capital

Fuga creierelor continuă: Două treimi dintre studenții români în străinătate nu mai vor să se întoarcă acasă | Cronici pariziene cu Marcela Feraru

Alina Bota
Autor: | | 88 Comentarii | 7134 Vizualizari

Principalele motive invocate de tineri sunt mica și marea corupție, mediul politic, nereunoașterea profesională. Una din comunitățile de români cel mai bine organizate din Diaspora este cea a studenților. Peste 10.000 de tineri învață în străinătate, mai precis în 40 de țări, pe toate meridianele lumii. Între acestia, a doua comunitate ca număr se află în Franța - proximitatea culturală, lingvistică, tradiția joacă un rol important în aceste alegeri.

Dacă ideea originală a fost aceea de a crea o rețea de informare și întrajutorare, în cei șase ani de existență Liga Studenților Români în străinătate și-a oferit și alte obiective, între care chiar acela de a cântări în evoluțiile politice din România. A fost cazul în 2014, în campania pentru alegerile prezidențiale, când Liga s-a implicat în sensibilizarea opiniei publice față de votul românilor din străinătate.


FOTO: Alexandru UrdasȘi, totuși, cei mai mulți dintre studenți nu doresc să se întoarcă în țară. Mințile cele mai strălucite continuă să dezerteze din România, în profitul țărilor occidentale pentru care această imigrație rămâne silențioasă, cu atât mai mult cu cât integrarea se face de la sine, la încheierea studiilor. Nu îi veți vedea pe tinerii noștri în reportaje de televiziune sau în reviste și ziare, așa cum puteți vedea aproape zilnic articole despre hoți, cerșetori, prostituție și proxeneți.


FOTO: Anamaria Enea Alina Bota, președinta Ligii Studen ților Români în Străinătate din ianuarie 2015, spune că două treimi dintre studenți nu mai doresc să se întoarcă în țară. Studii și sondaje efectuate de Ligă printre membrii săi pun în cauză statutul precar pe care l-ar putea avea în țară, corupția la toate nivelele, mediul guvernamental și politic, chiar dacă în subsidiar apare evident că perspectivele de carieră în țările în care studiază sunt prioritare.

Pentru 66% dintre studenți, clasa politică este nereprezentativă

Iată câteva cifre revelate din ultimul sondaj: doar 29 la sută dintre studenți doresc să se întoarcă în țară ( 39% nu doresc, 32% sunt indeciși). Dacă numărul indecișilor a scăzut în ultimii ani, numărul celor care doresc să se întoarcă a crescut ușor, iar al celor care nu doresc a crescut semnificativ !


FOTO: Mihai PrecupCum spuneam, pentru cei mai mulți, motivele sunt legate de situația din țară sau de perspectivele de carieră, dar important pare factorul politic: pentru 66% dintre ei, clasa politică este nereprezentativă.

Un român la curtea regelui finanțelor

Dacă s-ar fi întors în țară, probabil că Mihai Precup ar bâjbâi încă printre «meandrele concretului » cotidian (cum ar spune un clasic în viață!). A făcut o altă alegere și azi este asistent la Universitatea Sorbona și consilier al președintelui Băncii Europene de Investiții. L-ați văzut probabil prin diverse emisiuni de televiziune din țară, pentru care Mihai Precup a devenit <>.  


FOTO: Alexandra BejanAlexandru Urdas are un parcurs asemănător: studii în țară și în străinătate, pentru a fi azi economist la UNESCO. Pentru cei care nu știu, instituțiile internaționale își deschid extrem de greu porțile outsiderilor (atunci când nu este vorba despre posturile alocate țărilor membre, și în acest caz, nu este!). Printre cei din ultimele generații de români care populează înaltele sfere ale societăților occidentale: Răzvan Botez este manager comercial la American Express, Alexandra Bejan este executive manager Sinology, Anamaria Enea este consultant IT pentru Aspediens… Dar despre câteva parcursuri extraordinare voi reveni, în detaliu, pentru că merită consemnate.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate