Editura Evenimentul si Capital

ARTMARK, CEA MAI MARE CASĂ DE LICITAȚII DE ARTĂ a fost PERCHEZIŢIONATĂ de procurori. S-au confiscat artefacte dacice, mii de tablouri, sculptură, cărți, bijuterii. Pe fir a intrat şi INTERPOL | UPDATE

Doua GALERII DE ARTA din Bucuresti au fost PERCHEZITIONATE de procurori
Autor: | | 12 Comentarii | 11751 Vizualizari

În ultimele două zile, procurorii au făcut percheziții la două galerii de artă din București. Mai multe persoane sunt bănuite că ar fi deținut ilegal artefacte care aparțin patrimoniului național. Potrivit ultimelor date, publicate de www.flux24.ro, una din casele de licitații vizate a fost ARTMARK, cea mai mare casă de licitații de artă.

Astfel, au fost ridicate 2.000 de tablouri semnate de pictori celebri, peste 1.000 de monede antice, printre care trei kosoni de mare valoare. Conform reporterntv.ro, oamenii legii au mai confiscat și statuete. Obiectele de artă ar fi trebuit să fie deţinute în mod normal de reprezentanţii Muzeului Național de Istorie.

În urma acestei acţiuni, procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru spălare de bani. “În intervalul 25 - 26.02.2016, au fost efectuate percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane cu privire la care existau date că ar deține bunuri sustrase din situri arheologice românești protejate. Cu prilejul acestor activități au fost identificate și ridicate pentru examinare, mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc.), 12 statuete și vase ceramice (inclusiv aparținând culturii Cucuteni) care au fost depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României, București. Au mai fost indisponibilizate și sunt în curs de examinare circa 2.000 tablouri oferite la vânzare de către casele de licitații”, se arată în comunicatul Parchetului General.

În continuare, prin INTERPOL, sunt urmărite tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.),un tezaur de monede Koson din argint, 5 scuturi regale din fier, 11 brățări spiralice din aur şi tezaure de denari romani (imitații dacice) etc.

Conform procurorilor ,“în perioada 1998 – 2015, grupări cuprinzând 34 inculpați, braconieri ai siturilor arheologice” au  sustras, au exportat illegal şi au spălat pe piața antichităților mai multe tezaure monetare și alte artefacte sustrase din siturile arheologice ale Munților Orăștie, cauzând  un prejudiciu de peste 2.500.000 euro.

PRECIZĂRILE ARTMARK

publicate de www.flux24.ro:

Casa de licitații Artmark  precizează că atât custodia, cât și consignarea obiectelor pentru organizarea unei licitații dedicate istoriei Daciei s-au făcut în baza unor contracte scrise, iar experții au propus clasarea unora dintre acestea. De asemenea, reprezentanții Artmark menționează că au fost depuse la Poliție adrese prin care s-au cerut date legate de aceste obiecte.

"Adeverim faptul că în cursul zilei de ieri, într-o acțiune de percheziție domiciliară, unități diverse de Poliție au sechestrat și ridicat toate artefactele cu privire la care am propus Ministerului Culturii clasarea. (...) Din nefericire însă, în cadrul aceleiași acțiuni, au fost indisponibilizate și toate celelalte obiecte de artă și de colecție găsite depozitate la sediu (mii de tablouri, sculpturi, cărți, artă decorativă etc)", precizează sursa citată.

Artmark arată că, potrivit planificării agendei de expoziții și licitații 2016, comunicate public cu circa un an înainte, prin afișare pe website și menționare în cataloagele de licitație, a dorit să organizeze un eveniment dedicat istoriei Daciei.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate