DOSARUL REVOLUȚIEI. Cum reacționa ILIESCU după ce vorbea la telefon cu GORBACIOV

DOSARUL REVOLUȚIEI. Cum reacționa ILIESCU după ce vorbea la telefon cu GORBACIOV

Dacă tot s-a redeschis Dosarul Revoluției din decembrie 1989 să ne amintim niște dezvăluiri făcute, în 2005, de cunoscuta disidentă Doina Cornea despre complotul care a deturnat revoluția și despre cum reacționa Ion Iliescu după ce vorbea la telefon cu Mihail Gorbaciov.

“Nu stiam exact ce este FSN-ul. Oricum am fost prima care am iesit de acolo, pe 23 ianuarie 1990, cand FSN a decis sa devina partid politic. Pentru mine e clar ca a fost un complot. Eu nu condamn faptul ca au vrut sa-l rastoarne pe Ceausescu, ci metodele pe care le-au folosit dupa 22 decembrie pentru a acapara puterea, facand victime de peste 1.000 de oameni. Asta este de neiertat. Dupa cum tot de neiertat mi se pare ca acest complot a fost dirijat de Gorbaciov. Gorbaciov - jos palaria, a facut foarte multe pentru eliberarea Europei de Est - dar noi nu mai voiam comunism cu fata umana, dupa ce toate tarile - Ungaria, Cehia, Polonia - si-au schimbat cel de-al doilea esalon de comunisti si-au pus in fruntea statului oameni care s-au opus comunismului”, spunea Doina Cornea.

Despre colaborarea cu Ion Iliescu în perioada scurtă în care a fost în CFSN?, Doina Cornea își aminte:

“Treptat, m-am trezit. Am fost de trei ori la Bucuresti, la intrunirile Consiliului si, de fiecare data, Iliescu era chemat la telefon de Gorbaciov. Iar Iliescu era foarte mandru ca-l cheama Gorbaciov la telefon sa vada cum merge Revolutia. In plus, am observat ca se copia exact programul "comunismului cu fata umana" - fara intreprinderi particulare, fara restituirea bunurilor, fara separarea puterilor, fara pluralism politic”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doina Cornea a vorbit atunci și despre cum a fost manipulată: “M-am simtit foarte manipulata. In 26 decembrie, m-au manipulat cu teroristii, spunandu-mi ca acestia vor pune mana pe putere daca nu opresc manifestatiile de strada. De la televiziune a venit dl Ionescu sa ma roage din partea FSN-ului sa fac un apel sa opresc manifestatiile din Piata Palatului. Le-am spus atunci ca acest guvern de tranzitie trebuie sa-si respecte programul anuntat in seara de 22 decembrie. Dar, principalele puncte din acest program referitoare la pluralism politic sau separarea puterilor in stat fusesera scoase in 23 decembrie. Programul fusese "prescurtat" la modul viclean. Eu am facut totusi acel apel gandindu-ma ca, daca un singur tanar va fi ucis, il voi purta pe constiinta. Am facut apelul spunand insa ca, daca nu se vor tine de programul enuntat in 22 decembrie, voi fi prima care voi intra in opozitie, ceea ce s-a si intamplat. Eu nu stiu de ce noi romanii nu vrem sa ne mai aducem aminte. Intr-un interviu dat de dl Brucan prin 1993 dlui Emil Hurezeanu, cel dintai recunostea ca a fost la Moscova si ca a vorbit cu Gorbaciov ca sa-i ceara sprijin. Pentru ce sprijin? In interviu nu se spune, dar ne putem gandi despre ce sprijin era vorba. In interviu, Brucan a mai afirmat ca Gorbaciov i-ar fi spus ca nu se amesteca in treburile interne ale altor state si a pus o singura conditie - sa se mentina sistemul comunist. Si dovezi am avut ulterior ca se incerca sa se mentina sistemul. Dl Iliescu a vorbit de mentinerea Pactului de la Varsovia, fiind singurul sef de stat care dorea sa mearga mai departe acest Pact, si s-a pronuntat pentru refacerea CAER-ului.

Dupa aceea - semnarea unui tratat cu URSS, al carui continut era necunoscut pentru noi. Eu, personal, ii sunt recunoscatoare dlui Brucan pentru acest interviu. Dl gen Militaru, care era in legatura cu KGB, a declarat si el ca erau doua tabere - militarii, care in 1982, doreau sa faca o actiune impotriva lui Ceausescu, care a esuat si civilii. Care civili? Putem banui care civili. Cele doua grupuri aveau tactici diferite. Militarii doreau o tactica pasnica iar civilii, citez, asa s-a exprimat dl Militaru atunci - "tactica lui pac, pac, pac". Acestea nu sunt practic dovezi in fata Justitiei, dar sunt argumente”.