Editura Evenimentul si Capital

Dosarul Revoluţiei a fost redeschis pentru că procurorii au protejat Armata

Armata a scos tancurile împotriva manifestanților pe 21 decembrie 1989
Autor: | | 5 Comentarii | 1542 Vizualizari

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arată, în motivarea deciziei, că cercetările trebuie reluate deoarece clasarea anchetei s-a dispus fără ca niciunul dintre obiectivele stabilite să fie atins.

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat ieri că dosarul Revoluţiei a ajuns la Parchet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar la el va lucra o echipă nouă. Anunţul a fost făcut după ce, luni, ÎCCJ a comunicat Hotărârea Penală privind redeschiderea dosarului.

„Dosarul a ajuns şi se organizează desfăşurarea anchetei la Secţia parchetelor militare. Va fi o echipă nouă care va lucra şi vom stabili adevărul şi în acest dosar”, a declarat Lazăr. Cercetările din dosarul Revoluţiei trebuie reluate pentru că ancheta iniţială în acest caz a fost făcută „superficial”, fără a fi analizate probele existente, iar urmărirea penală din 2004 a întrerupt prescripţia pentru toţi participanţii la fapte, se arată în motivarea ÎCCJ.


Anchetă de ochii lumii

Magistratul notează că procurorii care au dispus clasarea anchetei au făcut acest lucru fără ca „niciunul” dintre obiective stabilite la demararea cercetărilor să fie atins. „Niciunul dintre acestea nu a fost atins, nefiind stabilită, în mod echivoc, starea de fapt, circumstanţele concomitente şi ulterioare evenimentelor din decembrie 1989. Judecătorul de cameră preliminară constată că organele de urmărire penală s-au rezumat la prezentarea situaţiei persoanelor vătămate, a victimelor, făcându-se trimitere la actele medicale prin care s-au constatat leziunile ori decesul acestora, la declaraţiile persoanelor vătămate şi ale martorilor, fără o analiză a probelor administrate şi fără trimitere la persoanele care au fost implicate în aceste evenimente”, se arată în motivarea deciziei de confirmare a redeschiderii dosarului.


Toate persoanele care au participat la măcel pot fi trase la răspundere

În motivare se subliniază că prescripţia nu înlătură răspunderea penală în cazul infracţiunilor contra păcii şi omenirii, iar „omisiunea, neglijenţa organelor de urmărire penală nu-l pot exonera pe infractor de pedeapsă”. Potrivit judecătorului de cameră preliminară, efectele întreruperii prescripţiei se produc pentru fapte, nu pentru persoane. Astfel, pot fi trase la răspundere toate persoanele care au participat, chiar dacă nu sunt cunoscute încă, consideră magistratul.


Ancheta nu şi-a propus să afl e cine a exercitat efectiv conducerea Armatei


Judecătorul de cameră preliminară la Înalta Curte a constat că ancheta nu a stabilit „şi nici nu şi-a propus să stabilească cine anume trebuia să exercite comanda Armatei şi cine a exercitat-o efectiv (…) Dacă până la demisia guvernului Dăscălescu s-ar putea accepta faptul că generalul Victor Stănculescu a exercitat legal funcţia de ministru al Apărării Naţionale, după acest moment conducerea armatei trebuia preluată de prim-adunctul ministrului Apărării Naţionale şi şeful Marelui Stat Major, generalul Ştefan Guşă. De altfel, acesta, împreună cu generalul Iulian Vlad, după instituirea Comandamentului militar unic, au încercat să asigure conducerea operaţiilor militare din sediul Comitetului Central. Există însă mărturii potrivit cărora acestora, din ordinul generalului Stănculescu li s-au tăiat legăturile telefonice; acelaşi lucru s-a întâmplat la Inspectoratul General al Miliţie”.

Niciunul din ofiţerii de comandă nu a fost audiat

Judecătorul a mai observat că ancheta nu a stabilit momentul în care generalul Nicolae Militaru a preluat conducerea armatei şi în ce temei. Mai grav este însă că „niciuna din persoanele din comanda armatei nu a fost audiată cu privire la aceste aspect (…) Pe de altă parte ancheta nu stabileşte în ce condiţii preluarea comenzii armatei a fost făcută de ofiţeri în rezervă, câţi ofiţeri în rezervă au fost numiţi la conducerea armatei, iar aceştia nu au fost identificaţi. De asemenea, ancheta nu stabileşte dacă prin încercarea de izolare a generalilor Guşă şi Vlad la sediul Comitetului Central s-a urmărit divizarea comenzii Ministerului Apărării Naţio nale”.


Armata a controlat total comunicaţiile, Securitatea fiind izolată

Judecătorul de la ICCJ a mai constatat că susţinerea procurorilor cu privire la „insuficienţa şi precaritatea mijloacelor de comunicaţii, transmisiuni, necesare asigurării legăturii între componenţii diferitelor dispozitive” este contrazisă tocmai de actele pe care aceştia le-au ataşat la dosar. „Potrivit declaraţiei martorului Dumitrescu Ionel (colonel inginer, Ofiţer I în cadrul UM 02348 – Secţia de înzestrare cu materiale tehnice a Consiliului Politic Superior al Armatei, având ca atribuţii asigurarea cu tehnică de propagandă la inamic a UM 02487 (război psihologic şi asigurare cu tehnică de propagandă şi cultură – televizoare, aparate radio, amplificatoare de putere, magnetofoane – pentru întregul MapN), menţinerea în funcţiune a comunicaţiilor teritoriale civile şi militare dinainte de fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu a permis asigurarea transmiterii ordinelor spre structurile civile aflate în subordinea Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor şi în general a întregii situaţii. Din ordinul ministrului adjunct Stelian Pintelie şi cu acordul meu au fost izolate din punct de vedere al comunicaţiilor unităţile de securitate, cele ale miliţiei şi structurile PCR. Din ordinul lui Pintelie Stelian s-a dat ordin ca din data de 22.12.1989 să se întrerupă legăturile telefonice ale Securităţii, atât în Bucureşti, cât şi în cele 41 de direcţii de comunicaţii judeţene. Personal am verificat dacă ordinul de întrerupere a legăturilor telefonice la unităţile de securitate şi sediile PCR a fost executat”.

„Reţeaua” DIA a funcţionat în timpul evenimentelor

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă...

Articole salvate