Editura Evenimentul si Capital

DOSARUL REFERENDUMUL FRAUDAT. Liviu Dragnea, condamnat la un an de închisoare cu suspendare, a plecat de la ÎCCJ: "Cred în NEVINOVĂȚIA mea". Livia Stanciu a condus interogatoriul lui Dragnea | FOTO

Liviu Dragnea FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 80 Comentarii | 16468 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat astăzi un nou termen în dosarul ”Raferendumul”, în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de fraudarea scrutinului organizat în 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu. Liviu Dragnea a ieșit încrezător de la audieri și a spus că se consideră nevinovat. Urnătorul termen va fi pe 14 decembrie. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a condus completul de judecată. Citiţi aici INTEROGATORIUL lui DRAGNEA!

UPDATE 17.23 Liviu Dragnea a plecat în urmă cu câteva minute de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Președintele PSD a făcut câteva declarații. "Cred în nevinovăția mea, în înțelepciunea și maturitatea instanței. Vom propune să se elimine imunitatea parlamentarilor", a spus șeful PSD. Dragnea a vorbit și despre cayul lui Dan Șova. "Recomandarea mea este să votăm pentru ridicarea imunității lui Dan Șova", a mai spus Liviu Dragnea.

UPDATE 17.10.

Livia Stanciu a anunțat că admite în totalitate probele solicitate de DNA și Liviu Dragnea, ca fiind relevante cauzei. De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis și alte solicitări de probe: audieri de martori, depunerea de diferite înscrisuri. Instanța a dat termen până pe 7 decembrie pentru depunerea adreselor martorilor, pentru a putea fi audiați la un termen care va fi stabilit în ianuarie 2016. De asemenea, a fost stabilit un nou termen pentru 14 decembrie, când vor fi audiate două inculpate, care au solicitat acest lucru.

Procesul zilei

Liviu Dragnea s-a prezentat dimineață la Înalta Curte de Casație și Justiție, însă a stat doar cinci minute, deoarece procesul s-a amânat pentru ora 12.00, însă a reînceput în jurul orei 14.00. Președintele PSD a plecat de la Înalta Curte, apoi a revenit.

Sala este plină de inculpați, avocați aleși și din oficiu. Mulți dintre ei și-au trimis avocații. Liviu Dragnea are și el doi avocați: ales și din oficiu. Inculpații au depus motivele de apel. 16 dintre ei nu vor să dea declarații. Alții s-au răzgândit și și-au retras apelul, declarându-se mulțumiți cu pedeapsa primită initial. Liviu Dragnea și doi inculpați dau declarații.

Declarațiile lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea: Îmi menţin declaraţiile date anterior în cauza.

Livia Stanciu: Vă faceţi vinovat faţă de acuzațile Parchetului?

Liviu Dragnea: Mă consider nevinovat. După ce am citit motivarea am consiferat că trebuie să fac precizări în sprijinul meu. Cu privire la acuzaţia privind adresa despre tombole, vreau să precizez că nu am ştiut de existența lor şi nu eu am trimis adresă pentru tombole. Se arată în prima hotărâre, că a două zi după ce am anulat adresa către teritoriu. Eu am aflat a doua zi, după ce m-am uitat pe registrul intrări ieşiri. Pe registru era trecut doar adresa tombolei. Firesc, am cerut să fie trimisă o adresa de anulare a adresei iniţiale. Eventuală pedepsire a staffului cu privire că au trimis o adresa fără ştiinţa mea. Nu am luat nicio măsură administrativă deoarece au mai fost astfel de situaţii. În campanie se trimit multe adrese trimise şi primite de voluntari.

În acea zi eu nu mă aflam în sediul partidului.

Chestiunea SMS urilor: respectivele mesaje nu au fost trimise din decizia mea şi nici din ordinul meu.

Membrii de partid, prin activitatea lor politică, discută cu cetățenii pe care-i cunosc: vecini, prieteni sau rude

Nu era nevoie ca cineva să îndemne militanţii de partid să caute cetăţeni şi să-i aducă la vot. Listele electorale sunt publice. Ele se afişează la primărie, iar prin lege, partidele au acees să primească copii ale acestor liste. În ziua referendumului, în sediul PSD - ului erau zeci de tineri voluntari proveniți din cele trei partide care formau USL. Explic astfel că în ziua votului în sediul de partid intră şi iese foarte multă lume. O parte dintre aești tineri erau grupați la etajul 1, fiind coordonaţi de oameni din stafful de campanie pentru a primi date despre eventualele incidente. Părerea mea este că acei tineri au compus acele SMS- uri ca o reacţie la alt tip de SMS- uri care se transmiteau atunci, prin care oamrnii erau îndemnaţi să nu participe la vot.

Avocaţii celorlaţi inculpaţi nu au de adresat întrebări lui Dragnea.

Livia Stanciu: În calitate de şef al campaniei, v-aţi interesat cine a avut ideea tombolei şi cine a trimis adresa?

Liviu Dragnea: A două zi, după ce am studiat registrul, am intrebat cine a întocmit - o şi cine a trimis - o. La discuție erau mai mulți membri ai Secretariatului general. Au fost răspunsuri neclare. Tineri voluntari care veneau cu tot felul dei idei. Când i-am întrebat cum au transmis adresa cu semnătura mea scanată, aceştia au răspuns că sistemul informatic era accesibil multora din sediu. Nu avea protecţie foarte mare.  Recunosc că nu am dat importanță acestui fapt. În opinia mea, dacă am anulat a doua zi adresa, am zis că orice eventuală greşeală a fost reparată.

Livia Stanciu: Cine ar fi trebuit să aibă obligaţia de a transmite adrese?

Liviu Dragnea: Nu am stabilit persoane care să verifice conţinutul adreselor către teritoriu. Echipa era fluctuantă. 30 -35 de oameni. Nu am stabilit pe cineva anume care să coordoneze ac activitate. Volumul era foarte mare şi s-a stabilit să se lucreze in comun.

Dosarul ”Referendumul fraudat”

În septembrie, la primul termen al procesului, aflat în faza de apel, aproape jumătate dintre cei 75 de inculpați au declarat că nu și-au angajat avocați, acesta fiind și motivul pentru care procesul a fost amânat.

Pe 15 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu apel.

Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013 pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate