Editura Evenimentul si Capital

DOSARUL ICA. Procurorii cer 12 ani de ÎNCHISOARE pentru Voiculescu. Bunurile de la Grivco au fost puse sub sechestru. La un pas de sentință: un nou termen a fost stabilit pentru 7 iulie. ”Data viitoare venim cu bocceluța?”

14-07/danvoiculescuica-7-465x390
Autor: | | 448 Comentarii | 32807 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Doi magistrați tineri au reluat astăzi, de la zero, apelul lui Dan Voiculescu față de condamnarea la cinci ani de pușcărie. Procurorii DNA insistă: vor ca acesta să facă 12 ani de închisoare. Voiculescu a fost matinal și s-a prezentat la Curtea de Apel înainte de ora 9.00. După ce a aflat că procesul a fost programat după 12.30, a mers la un restaurant și a băut o cafea cu avocatul Mateuț, apoi a plecat, cu jurnaliștii după el. A continuat s-o atace pe șefa DNA, Laura Kodruța Kovesi, afirmând că ”ce spune ea este incorect. Procesul nu se termină la sfârșitul anului, atunci pleacă Băsescu”. Mogulul s-a reîntors la Curtea de Apel în jurul orei 15.00, când a și început procesul. Instanța a anunțat că a extins sechestrul pe alte acțiuni și imobile ale GRIVCO. Este vorba despre 36 ha de teren și despre acțiunile donate fiicelor Camelia și Corina. Procesul s-a încheiat la ora 17.00.

Cu o mină îngrijorată și fără atitudinea relaxată cu care s-a afișat la termenele anterioare, Dan Voiculescu s-a prezentat în această dimineață la Curtea de Apel, în jurul orei 8.30, și a fost zgârcit în declarații înainte de a intra în sala de judecată. Referitor la noul complet a spus că se așteaptă să ”judece drept acest dosar”. .

Întrebat de reporteri dacă are vreo legătură cu Marian Căpățână, care l-a acuzat acum câteva zile că se află în spatele scandalului Bercea Mondial, Dan Voiculescu a refuzat să răspundă. La auzul întrebării, Dan Voiculescu s-a oprit din mers, a făcut o pauză scurtă privind în gol și apoi a plecat mai departe refuzând să spună dacă are sau nu legătură cu acest scandal.  

Emoțiile de dimineață

Apoi, mogulul a intrat în sala de judecată și s-a așezat în banca a treia. A stat cuminte lângă avocatul său Gheorghe Mateuț și se uita lung la deținuții care erau aduși în sală. În jurul orei 9.30, a fost anunțat că procesul a fost programat pentru ora 12.30. Mogulul a început să zâmbească, s-a ridicat vioi de pe bancă și a ieșit din sala de judecată împreună cu avocatul său, Gheorghe Mateuț. Amândoi s-au îndreptat spre un restaurant din zonă, însă drumul le-a fost blocat de jurnaliști, care l-au asaltat cu întrebări.

Mogulul a repetat că are încredere în noul complet, răspunzând agresiv la întrebările jurnaliștilor legate de frauda de 60 de milioane de euro în ”Dosarul ICA”. Voiculescu  declarat că a citit CV-ul judecătoarei Camelia Bogdan, care face parte din noul complet,  ”şi am văzut că e specializată în spălarea banilor, va fi în măsură să afle cum mi-am spălat banii cu banii proprii”.

Atac la Kovesi

 Patronul Antenelor a sugerat că Laura Kodruța Kovesi ar trebui exclusă din magistratură, pe motiv că s-a antepronunțat în dosarul său: ”Să se judece repede, dar nu pentru că vrea doamna Kovesi. Ce spune doamna Kovesi e incorect. A făcut o greșeală ca procuror, iar acum CSM-ul se va pronunța dacă doamna procuror va fi dată afară sau va fi sancționată. Ea a pus presiune pe actualul complet să se grăbească”.

După mai multe contre cu jurnaliștii prezenți, mogulul a urcat în mașină și a plecat , spunându-le ziariștilor să-l aștepte la ora 12.30.

CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO CU VOICULESCU NERVOS!

Se face ora 12.30, iar mogulul dă câteva ture cu mașina în jurul Curții de Apel. Ceilalți inculpați așteaptă cuminți începerea judecății. Se face 13.30, iar procesul tot nu începe. ”Dosarului ICA” întârzie deoarece în sală se judecă procesul Lorei Constantinescu, fosta adjunctă a şefului Parchetului Judecătoriei Buftea (Ilfov), pe care procurorii DNA au prins-o în flagrant când primea de la o denunţătoare suma de 3.000 de lei marcaţi cu „mită” şi două cartuşe de ţigări. Pe la 14.45, mogulul s-a întors la Curtea de Apel și a așteptat la ușa sălii de judecată. La 14. 55 s-a prezentat în fața noului complet,format din Camelia Bogdan și Mihai-Alexandru Mihalcea.

Judecătoarea Camelia Bogdan, despre care mogulul a spus că i-a citit CV-ul, a respins prima cerere de amânare făcută de Dan Voiculescu. Avocatul Gheorghiță Mateuț a strigat că nu ”există hotărârea Colegiului de Conducere a Curții de Apel București prin care a fost desemnat completul.Instanța respinge alte două excepții depuse de avocați”. Tensiunea crește. Un avocat o recuză pe judecătoarea Camelia Bogdan. Instanța pune în discuție admisibilitatea cererii de recuzare. DNA cere respingerea cererii, lucru care se și întâmplă. Tot mai agitat, avocatul Gheorghiță Mateuț ridică noi excepții. Toate sunt respinse. Mateuț cere ca dosarul să fie trimis la Camera Preliminară, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal. El mai cere sesizarea Curții Supreme pentru o problemă de drept care privește norme de aplicare a noului Cod Penal.

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO CU VOICULESCU LA INSTANȚĂ

Un alt avocat îi strigă judecătoarei Camelia Bogdan: ”Nu sunteți imparțială”. Judecătoarea vrea să înceapă audierea inculpaților. Avocații și inculpații dau semne de disperare. Apoi, lovitură de teatru: instanța a admis cererea DNA de a extinde sechestrul pe alte acțiuni și imobile ale GRIVCO. Este vorba despre 36 ha de teren și despre acțiunile donate fiicelor Camelia și Corina. Dan Voiculescu aplaudă, avocații se agită.  Unul dintre apărători îi strigă judecătoarei Camelia Bogdan : ”V-ați dovedit părtinirea, călcați în picioare orice norme. Trebuia să fim preveniți. Sunt drepturile procesuale ale apelanților”. Tensiunea în sala de judecată crește.

Avocatul Gheorghe Mateuț e din ce în ce mai nervos și ridică tonul la judecătoarea Camelia Bogdan. Transpirat, Dan Voiculescu încearcă săpară calm și zâmbește forțat. La ora 16.00, avocații au făcut o nouă cerere de recuzare. Ședința a fost suspendată cinci minute pentru soluționarea cererii. Instanța respinge trimiterea dosarului la un complet special de recuzare. Procesul s-a reluat. Voiculescu e din ce în ce mai întunecat. Judecătoarea Camelia Bogdan, despre care mogulul spune dimineață că are mare încredere în ea, motivează de ce s-a pus sechestru pe bunuri. Magistrații au stabilit un nou termen pentru 7 iulie, la ora 11.00, când vor fi audiați toți inculpații din dosar.

La ieșirea din sediul Curții de Apel, Voiculescu a refuzat să facă declarații. Întrebat cum i s-au părut noii judecători din dosar, pe care dimineață îi lăuda, mogulul nu a mai comentat. A spus doar că ”e foarte bine”. În schimb, avocatul Gheorghiță Mateuț a spus: ”Gândim pozitiv, suntem optimiști. Suntem pregătiți pentru termenul final”. La plecarea de la Curtea de Apel, nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi, inculpat în acest dosar, l-a întrebat pe avocatulsău: ”Data viitoare venim cu bocceluța, pentru pușcărie”. Apărătorul: ”Stați liniștit”.

”DOSARUL ICA”

Preşedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, a dat ochii astăzi cu noii judecători care vor soluționa dosarul fraudării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). El este citat în calitate de „apelant/inculpat”, după ce instanţa inferioară, Tribunalul Bucureşti, l-a condamnat, pe 26 septembrie 2013, la cinci ani de închisoare.

Noul complet este format din doi judecători tineri, recunoscuți pentru fermitatea lor: Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea. Aceştia au luat locul judecătorilor Stan Mustaţă, judecat pentru fapte de corupţie, şi Florică Duţă, care a cerut brusc pensionarea, imediat după ce colegul său a fost arestat. Mustață este în arest din 29 aprilie, iar Duță este pensionat din 23 iunie.

Dosarul ICA a ajuns pe masa lui Mustaţă şi Duţă în ianuarie 2014 şi a fost amânat de mai multe ori din motive halucinante. Tergiversarea procesului a venit atât din partea avocaților, dar chiar și a lui Duță, care a preluat puncte de vedere ale apărătorilor.

În dosarul lui Mustaţă, magistratul a fost înregistrat când discuta cu un complice din cazul ICA: „Tu nu poți să-i faci la dosarul ăla vânt, să nu-l mai ai?”, iar răspunsul a venit prompt: „Păi, asta-i fac! ”. Magistratul nu excludea chiar şi să dea o soluţie în favoarea lui Voiculescu dacă primea „oferta” corectă: „Şi, bă, în caz de ceva…”, „Că e loc”.

Începe concediul

Tot astăzi începe oficial şi vacanţa judecătorească, care are loc în perioada 1 iulie - 31 august a fiecărui an calendaristic, perioadă în care se efectuează concediile de odihnă ale angajaţilor din instanţe. În această perioadă, teoretic se judecă doar dosarele care trebuie soluționate urgent: propuneri de arestare preventivă, cereri de eliberare condiţionată, măsuri asiguratorii, procedura insolvenţei, litigii de muncă, plasamente de urgenţă ale unor minori, adopţii etc.

Magistratul este cel care stabilește termenele de judecată viitoare, în funcție de programarea pe complete și după ce discută cu avocații părților. Voiculescu şi alți 12 inculpați au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008.

Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Voiculescu, iar prejudicul ar fi de 60 de milioane de euro. Politicianul şi-a dat demisia de trei ori din Senat, pentru ca acest dosar să nu ajungă la Curtea Supremă.

„Încă o dată, Tribunalul nu e Justiție? De ce, Justiție se face numai la ÎCCJ? Adică Tribunalul nu e Justiție, nu are judecători? De ce se pune problema să fug de Justiție?” declara, în ianuarie 2013, Voiculescu.

Cine sunt magistrații

Noii membri ai completului, care vor judeca acest dosar, au promovat de curând de la Tribunalul București la Curtea de Apel.

Camelia Bogdan a judecat, printre altele, dosarul de favorizare a lui Nicolae Popa, în care a fost condamnat Sorin Ovidiu Vîntu. Ea a încercat, în 2011, să judece cu celeritate acest dosar, dădea termene de câte o săptămână, și a demonstrat că doctorul de inimă a lui SOV de la Viena era, de fapt, ginecolog. Totul s-a întâmplat într-un moment cheie al procesului, în care SOV a cerut o amânare mai lungă. Potrivit CV-ului, Bogdan are o bogată expertiză în infracțiunile economice, în special în cele legate de spălarea banilor.

Mihai-Alexandru Mihalcea a ajuns cunoscut în mass-media după ce a respins o cerere de eliberare a lui SOV, pe motiv că acesta „nu a făcut eforturi deosebite pe calea reeducării sale și nici nu a încercat să se remarce într-un mod deosebit”.

„Arendaș” cu pile

Jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit ieri, pe blogul său, că societatea Agro Seed Muntenia SRL, fosta SC Agro Grivco SRL, controlată de Dan Voiculescu, a arendat, în 2013, 2.600 de hectare în județul Giurgiu. Este vorba de un teren pe care mogulul îl luase în arendă, prin societatea Grivco SA, încă din 2001. În 2011, Corpul de Control a găsit mai multe nereguli în semnarea acestuia, iar ministerul Agriculturii a cerut anularea acestuia. Două instanțe s-au pronunțat în acest sens. În 2013, apare Agro Seed Muntenia și semnează contractul de arendă. Totul se petrece în mandatul actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, președinte PC, care are o datorie de 295.000 de euro către Voiculescu.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate