Dosarul Mineriadei: Virgil Măgureanu, văzut în faţa ortacilor. Exclusiv EvZ

Dosarul Mineriadei: Virgil Măgureanu, văzut în faţa ortacilor. Exclusiv EvZ

Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, a fost văzut de către doi participanţi la evenimentele din 13-15 iunie 1990 în fruntea unui grup de mineri, cărora le „dădea indicaţii”, alături de Miron Cozma și Gelu Voican Voiculescu.

Informaţia apare în rechizitoriul din Dosarul Mineriadei, în care Ion Iliescu, Petre Roman și alţi FSN-iști „de frunte” au fost trimiși în judecată pentru crime împotriva umanităţii. În volumul 214, fila 452, martorul Ion Alstani declară:

„În Piaţa Universităţii, minerii erau coordonaţi de către liderii de sindicat, în mod special de inculpatul Miron Cozma și suspecţii Cămărășescu Nicolae și Ilinescu Constantin (n.r. - ambii foști ofiţeri de Securitate). La un moment dat, în zonă, a apărut și inculpatul Virgil Măgureanu, care și el coordona minerii, dându-le indicaţii acestora. A mai fost sesizată prezenţa și a unei persoane, pe nume Ninosu, care a transmis lucrătorilor din subteran că vine din partea lui Ion Iliescu și a dirijat operaţiunile care trebuiau făcute de către mineri. La rândul său și inculpatul Gelu Voican Voiculescu a trecut în subordinea sa un grup de mineri cu care s-a deplasat în anumite zone din capitală pe motiv că trebuie să reinstaureze ordinea”.

Martorul Valică Rusu, care se afla și el în zonă declară în voumul 156, la fila 121, același lucru: „După terminarea discursului am fost conduși în Piaţa Universităţii unde încă mai existau corturi și manifestanţi anti-Iliescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Între timp a sosit în piaţă Cozma Miron cu o mașină cu difuzoare ce contribuiau la incitarea minerilor. Din auzite Voican Voiculescu a preluat câteva grupuri de mineri printre care erau și cu haine noi și s-au deplasat în alte zone ale Bucureștiului. (...) Printre mineri l-am remarcat și pe Măgureanu, care și acesta dădea indicaţii”.

 

Ce a declarat fostul șef al SRI în faţa anchetatorilor

Din declaraţia dată de Virgil Măgureanu în faţa anchetatorilor reiese că acesta n-ar fi participat direct la evenimentele din 13-15 iunie 1990, primind, în schimb, rapoarte de la subalterni.

Măgureanu se referă în declaraţia lui la momentul 13 iunie: „Evacuarea propriu-zisă a corturilor amintite, hotărâtă pentru ora 05.00 dimineaţa, a fost executată în 10-15 minute, nu mai mult. Nu au fost victime, nu cunosc ce s-a întâmplat cu persoanele evacuate din acele corturi. Mi s-a raportat că evacuarea a decurs normal (...).

Până în jurul orei 09.00 dimineaţa nu s-a întâmplat ceva care să semene a violenţă. După aceea, în perimetrul Pieţei Universităţii au erupt niște grupuri. Nu cunosc numărul acelor participanţi, violenţele au început când au fost atacate forţele de poliţie. Nu cunosc dedesubturile acestui scenariu straniu”.

 

Protocol pentru transparenţa procesului Mineriadei

Procesul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 trebuie să se desfășoare în ședinţe publice și nu pe furiș, se arată într-un comunicat al Asociaţiei 21 Decembrie 1989, dat ieri publicităţii.

„Asociaţia 21 Decembrie 1989 consideră că nevoia de transparenţă și de demilitarizare a funcţiei publice cere ca întreaga desfășurare a procesului privind crimele împotriva umanităţii din 13-15 iunie 1990 trebuie să se desfășoare nu pe furiș, ci cu participarea presei și în sedinţă publică (nu într-o cameră de consiliu, ci în sala de ședinţe, public, nerestricţionat, cum deseori se și întamplă în practică argumentat pe lipsa spaţiilor, sălilor de judecată, când toată lumea închide ochii la prevederea legală strictă și strâmbă!).

Asociaţia 21 Decembrie 1989 consideră că așa cum criminalii din Decembrie 1989 din CPEx, conducerea Partidului Comunist, au putut avea proces televizat și transmis la Televiziunea Naţională, uneori chiar și în direct, pentru egalitate de tratament și Victimele lor trebuie să aibă parte de o asemenea transparenţă a procesului.

Mai ales ca la procesele unora din Victime transformate de regimul Iliescu-Roman-Măgureanu, de UM 0215 și SRI, direct în Acuzaţi prin planul de pedepsire și intimidare, prin simulacrul de procese penale din vara anului 1990, Televiziunea naţională îi filma pe cei din boxe chiar în sală și când erau purtaţi cu cătușe pentru prelungirea stării de arest ! Vă mai amintiţi, tovarăși ?!”, se arată în comunicat.

Asociaţia 21 Decembrie 1989 propune CSM, Înaltei Curţi și Ministerului Public un Protocol pentru transparenţa procesului Mineriadei. (Roland Cătălin Pena)