Dosarul Mineriadei: Violențele din 13 iunie 1990, provocate de autorități

Dosarul Mineriadei: Violențele din 13 iunie 1990, provocate de autorități

Astăzi se împlinesc 28 de ani de când autorităţile statului, în frunte cu Ion Iliescu, au plănuit, apoi au pus în practică anihilarea fenomenului „Piaţa Universităţii”, un eveniment sângeros care a rămas în istorie ca Mineriada din iunie 90.

Din rechizitoriul întocmit de procurori în Dosarul Mineriadei - în care fostul preşedinte Ion Iliescu a fost deferit justiţiei pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de Petre Roman, Virgil Măgureanu şi alţi FSN-işti „de frunte” - rezultă că autorităţile de atunci cunoşteau cu exactitate ce urma să se întâmple pe străzile Capitalei, însă nu au făcut nimic, pentru că nu s-a dorit.

Aceasta este concluzia procurorilor, care au analizat două ordine ale generalului Dumitru Penciuc către pompieri şi trupele de Pază şi Ordine, ambele date în dimineaţa zilei de 12 iunie 1990, la ora 08:15.

Prima dispoziţie a generalului a fost către pompieri:

Ne puteți urmări și pe Google News

 „1.Pentru întărirea dispozitivelor de prevenire şi stingere a incendiilor pregătiţi şi dizlocaţi imediat cîte două maşini de luptă la sediul Guvernului şi sediul Televiziunii Române. (…) 3. Sînt date conform cărora unele elemente turbulente au în intenţie să folosească sticle incendiare şi alte mijloace uşor inflamabile sau explozive. (…)”. (vol.313 fila 88 ).

 

Concluzia anchetatorilor

„Din această dispoziţiune reiese că la nivelul conducerii Ministerului de Interne se cunoştea, cu exactitate,cum vor evolua evenimentele în Bucureşti, ca urmare a evacuării manifestanţilor din Piaţa Universităţii (...) În condiţiile în care se ştia despre intenţia folosirii unor sticle incendiare şi a unor materiale uşor inflamabile, în timpul evacuării manifestanţilor, era firesc ca Ministerul de Interne să ia toate măsurile pentru împiedicarea folosirii acestora, fapt pe care, însă, nu l-a făcut, ceea ce dovedeşte că Ministerul de Interne a dorit ca în timpul intervenţiei de evacuare a Pieţei Universităţii „unele elemente turbulente” să folosească materiale pirotehnice pentru crearea de diversiuni”, reţin procurorii.

Imediat după acest ordin, a venit cel către trupele de Ordine şi Pază, cărora generalul le cerea să se pună în gardă, cu căşti, bastoane de cauciuc şi scuturi, iau ultimele să fie „ferite de ochii curioşilor”.

Pasivitate „strategică”

„Din conţinutul acestei dispoziţiuni, ca element principal reiese că, încă din dimineaţa zilei de 12.06.1990, s-a constituit un punct de comandă la Ministerul de Interne şi s-au luat măsuri pentru întărirea pazei la Guvern şi la Televiziune. La Televiziunea Română au avut loc evenimente importante, în data de 13 iunie 1990, ce urmează a fi redate, dar cu toate măsurile de pază luate, cursul evenimentelor nu a fost schimbat pentru că nu s-a dorit, urmărindu-se crearea de pretexte pentru ceea ce urma a se întâmpla, în Bucureşti, în zilele următoare”, notează procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii remarcă şi disproporţionalitatea vădită dintre manifestanţii din Piaţa Universităţii şi forţele de ordine.

„Ceea ce s-a remarcat în cadrul acţiunii de evacuare, a fost disproporţia vădită între numărul forţelor de ordine angrenate, respectiv 1480 de persoane, şi numărul manifestanţilor rămaşi peste noapte în piaţă, care se rezuma la maxim 200”, se mai arată în actul de sesizare al instanţei.

Condiţii ca în lagăre la UM 0575 Măgurele. Iliescu, prezent acolo

 

Una dintre victimele Mineriadei din 13-15 iunie 1990, Relu Şerbuleţ, îl plasează pe Ion Iliescu (foto) la U.M. 0575 Măgurele, acolo unde mii de persoane au fost duse cu forţa şi anchetate ilegal, fie că aveau, fie că n-aveau treabă cu demonstraţiile din Piaţa Universităţii. .

„În piaţă au apărut forţele de ordine, fiind ridicat şi condus în arestul Secţiei 17 Poliţie, unde a fost ţinut până a doua zi. În acest timp, a fost bătut în repetate rânduri de către poliţişti, fiind acuzat că ar fi incendiat autobuzele poliţiei.

A fost eliberat în data de 14.06.1990, în jurul orei 11,00 deplasându-se în Gara de Nord de unde a fost iarăşi ridicat de mineri, care după ce l-au agresat, l-au condus la Poliţia Capitalei. De acolo a fost transportat mai departe la U.M. 0575 Măgurele, unde a fost din nou bătut de către militari şi audiat după aproximativ 4 - 5 zile, pe numele său fiind emis un mandat de arestare preventivă.

Menţionează că în timpul audierii şi-a făcut apariţia şi Iliescu Ion, acesta intrând în toate birourile în care se efectuau audieri ale persoanelor reţinute”, se arată în rechizitoriu.

Despre condiţiile în care victimele au fost ţinute la U.M. 0575 Măgurele, procurorii reţin că ele erau „asemănătoare lagărelor de exterminare”.

Persoanele vătămate au intrat în custodia autorităţilor, fiind sub autoritatea forţelor de ordine ori a grupurilor de mineri, atât violenţele fizice exercitate asupra acestora, cât şi condiţiile de detenţie, asemănătoare lagărelor de exterminare, generând o puternică afectare a psihicului acestor persoane”, scriu procurorii în rechizitoriu.