Dosarul MICROSOFT, punct și de la capăt! Procurorul General verifică dacă poate face recurs în interesul legii

Dosarul MICROSOFT, punct și de la capăt! Procurorul General verifică dacă poate face recurs în interesul legii

Procurorul General, Augustin Lazăr, verifică dacă va putea înainta instanței supreme un recurs în interesul legii în mega dosarul Microsoft. În acestă cauză complexă multe fapte s-au prescris. Dosarul a fost instrumentat de procurorul Mihaela Iorga Moraru care a verificat documentele din acestă cauză.

Dosarul Microsoft a fost trimis în judecată, potrivit DNA. Claudiu Florică și Dinu Pescariu au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani. În același timp, Ecaterina Andronescu, Șerban Mihăilescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Țicău și Alexandru Athanasiu au ieșit de sub răspunderea penală, întrucât faptele lor s-au prescris.

Termenul general de prescripție pentru infracțiunea de abuz în serviciu este de 10 ani. Referitor la această infracțiune, data săvârșirii ultimei acțiuni este 21.10.2004, data adoptării Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, moment de la care a început să curgă termenul general de prescripție a răspunderii penale (și nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul plății ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) - Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronunțată de Î.C.C.J. - Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 4963/1/2013 în ceea ce privește momentul consumării infracțiunii de abuz în serviciu", se precizează într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Ce este recursul în interesul legii?

Ne puteți urmări și pe Google News

Recurs în interesul legii, calea procedurală prin intermediul căreia procurorul general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din oficiu sau la cererea ministrului justiţiei, precum şi colegiile de conducere ale curţilor de apel au dreptul, pentru a se asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii pe întreg teritoriul României, să ceară înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe asupra chestiunilor de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti. Deciziile prin care se soluţionează sesizările se pronunţă de Secţiile Unite ale înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Soluţiile se pronunţă numai în interesul legii, nu au efect asupra hotărârilor judecătoreşti examinate şi nici cu privire la situaţia părţilor din acele procese. Dezlegarea dată problemelor judecate este obligatorie pentru instanţe.