Dosarul MICROSOFT. DNA vrea să îi vadă la ÎNCHISOARE pe Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru, Gheorghe Sandu şi Gheorghe Ştefan

Dosarul MICROSOFT. DNA vrea să îi vadă la ÎNCHISOARE pe Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru, Gheorghe Sandu şi Gheorghe Ştefan

Procurorii DNA au cerut, miercuri, condamnări cu executare pentru toţi inculpaţii din dosarul "Microsoft", în care oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, precum şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gheorghe Sandu şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe "Pinalti" Ştefan sunt judecaţi pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu achiziţia de licenţe software.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dezbătut pe fond dosarul în care cei patru sunt acuzaţi de luare de mită, spălare de bani şi trafic de influenţă şi se va pronunţa în data de 24 martie

Procurorul de şedinţă al DNA a cerut condamnarea celor patru la închisoare cu executare şi instituirea confiscării speciale: 2 milioane de euro din averea lui Gheorghe Sandu, 2 milioane de euro din averea lui Dorin Cocoş, 4 milioane de euro din cea a lui Gheorghe Ştefan şi 7,5 milioane de dolari şi 2 milioane de euro din averea lui Nicolae Dumitru. 

Avocaţii celor patru au cerut fie condamnarea clienţilor lor la pedepse cu suspendare, fie achitarea. 

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimul cuvânt, inculpaţii au încercat să convingă instanţa să aibă clemenţă şi au arătat că sunt dispuşi să muncească în folosul comunităţii. 

Omul de afaceri Dorin Cocoş a cerut, în 2009, 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan zis „Pinalti” şi Gabriel Sandu pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, informează un comunicat al Direcţiei Naţinale Anticorupţie ( DNA ). În acelaşi dosar, omul de afaceri Nicolae Dumitru a cerut şi primit, în 2003, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica. 

Porivit anchetatorilor, Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu şi alte persoane au discutat, într-o întâlnire care a avut loc în primăvara anului 2009, chestiuni legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor, condus atunci de Sandu, la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare, respectiv exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere. 

Contractul cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost încheiat condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. Astfel, contractul cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.