Editura Evenimentul si Capital

DOSARUL ICA. Doctorul Gheorghe Mencinicopschi va fi ELIBERAT DIN ÎNCHISOARE

Gheorghe Mencinicopschi
Autor: | | 5 Comentarii | 1532 Vizualizari

Fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a fost condamnat, în audust 2014, la 8 ani de închisoare, din care a ispășit doi ani și o lună. Decizia Tribunalului Ilfov este definitivă. Mencinicopschi va părăsi Penitenciarul Jilava la o zi după ce Dan Voiculescu, condamnat în același dosar la 10 ani de închisoare, a împlinit 70 de ani.

În dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, în care prejudiciul stabilit de procurorii DNA se ridică la peste 60 de milioane de euro, Gheorghe Mencinicopschi a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de stabilire a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a institutului, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dosarul pprin achiziţionarea de către grupul Grivco, controlat de Dan Voiculescu, a pachetului majoritar de acţiuni al institutului, în 2003, a fost deschis de Parchetul instanţei supreme, în urma unei sesizări formulate de Corpul de control al Ministerului Agriculturii.

În 2003, Grivco a cumpărat Institutul de Cercetări Alimentare București, care se întindea pe 3,6 hectare, cu 105.000 de euro. Aici intrau și clădirile aferente, care însumau 10.000 de metri pătrați..

Cel care a aprobat privatizarea ICA, fără mandat din partea statului român, a fost Corneliu Popa, în calitatea sa de președinte al Agenției Domeniilor Statului. Valoarea a fost stabilită de aproape 100 de ori sub cea reală. S-au folosit evaluări vechi pentru trenuri și clădiri. La piața din 2003, institutul ar fi valorat 7,9 milioane de euro, în timp ce vânzarea s-a făcut pe 105.000 de euro.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică, la valoarea activelor de la începerea procesului în 2008, la peste 60 de milioane de euro.

Potrivit procurorilor, Grivco a obținut acțiunile ICA scoase la vânzare, dar au fost plimbate rapid. În martie 2004 a avut loc o majorare de capital bazată pe predarea, fictivă, dinspre Grivco către I.C.A., a două echipamente, și până în februarie 2005, acțiunile deținute de Grivco au ajuns în proprietatea directă a lui Dan Voiculescu..

În apărarea lor, inculpații au motivat că a fost vorba de o privatizare pe acțiuni, nu pe active.

Cronologia ”Dosarului ICA”

10 iunie 2005 - Parchetul instanţei supreme dispune neînceperea urmăririi penale în dosarul ICA; procurorul îşi motivează soluţia arătând că faptele constatate în raportul Corpului de control al Ministerului Agriculturii nu erau prevăzute de legea penală.

7 martie 2007 - la DNA este înregistrată o plângere anonimă care făcea trimitere la articolul publicat într-un cotidian central, al cărui titlu era "Moralistul Voiculescu tunde 40 de milioane de euro în afacerea institutului de cercetări alimentare".

4 decembrie 2008 - Dan Voiculescu, alături de alte 12 persoane printre care fostul ministru al telecomunicaţiilor Sorin Pantiş, este trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind privatizarea ICA. Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a institutului a fost făcută în folosul lui Voiculescu, ea fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu suma de peste 7,7 milioane de euro.

6 ianuarie 2009 - La Tribunalul Bucureşti are loc primul termen de judecată în dosarul ICA. La acest prim termen, instanţa Tribunlului Bucureşti a constatat lipsa de apărare pentru Dan Voiculescu şi un viciu de procedură în cazul lui Gheorghe Sin, membru în Adunarea Generală a Acţionarilor a ICA, dispunând amânarea discuţiilor în dosarul privind privatizarea institutului.

Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate