Editura Evenimentul si Capital

FRAUDA DE 114 MILIOANE DE EURO. O bătrână se luptă cu MAFIA primarului din Şelimbăr pentru o palmă de pământ. A rămas fără terenul moştenit de la părinţi şi este VICTIMA răzbunării grupării Maricuţa

Daniel Maricuța a condus Primăria Șelimbăr timp de 15 ani. În fața procurorilor, el a declarat că nu este vinovat FOTO: ORADESIBIU.RO
Autor: | | 23 Comentarii | 16316 Vizualizari

Ana Poplăcean a murit de inimă rea, după ce a rămas fără pământul moștenit de la părinți. Ani întregi s-a judecat cu clanul primarului din cea mai bogată comună din România, însă a pierdut. Pentru că nu a avut bani să plătească cheltuielile de judecată, executorii i-au bătut în poartă ca să-i pună sechestru pe casă și pe grădină

Daniel Maricuța, primarul suspendat al comunei sibiene Șelimbăr, se află în arest la domiciliu, fiind acuzat că ar fi coordonat un grup infracțional care ar fi pus mâna pe terenuri de peste 100 de milioane de euro, în locul moștenitorilor de drept. Procurorii anticorupție susțin că terenurile furate ar fi fost date pe bani grei doar dezvoltatorilor imobiliari care „făceau parte” și care, astfel, primeau protecție din partea lui Maricuța. Anchetatorii mai suspectează că cel mai înalt ansamblu de locuințe aflat în construcție la Sibiu – unul de 17 etaje - ar fi primit autorizație și protecție din partea primarului Șelimbărului în schimbul a 61 de apartamente, cu o suprafață totală de 4.000 de mp.


FOTO:Casa edilului Maricuța se întinde pe 1.000 de metri pătrațiS-au lăcomit la 800 de stânjeni

În urma noilor acțiuni ale DNA, despre gruparea infracțională care acționează de 15 ani în comuna Șelimbăr au început să apară numeroase dezvăluiri. Cum ar fi cea a Anei Poplăcean, din Rășinari. Ea ar fi avut dreptul la retrocedarea unei suprafețe de 800 de stânjeni (aproximativ 2.900 de metri pătrați), întro zonă bună de la marginea Sibiului.

Bătrâna își știa terenul moștenit de la părinți și a așteptat mai mulți ani să obțină titlul de proprietate și procesul – verbal de punere în posesie pe vechiul amplasament. Nu a reușit, șefii din Primăria Șelimbăr oferindui aceeași explicație devenită „clasică”: amplasamentul pe care îl știa femeia a fost deja retrocedat altcuiva, dar dacă vrea să primească terenul în natură, mai sunt disponibile doar niște loturi îndepărtate. „Era un loc de vreo opt metri lățime și departe, pe râpi. Ce să faci cu terenul ăla?”, amintește acum, pentru Evenimentul zilei, una din fiicele Anei Poplăcean, care caută, în continuare, să afle în proprietatea cui a ajuns terenul care se cuvenea mamei lor.

Cheltuieli de judecată de 30 de ori cât pensia

După ani de alergătură în zadar, în 2010, la fel ca și alți rășinăreni, a depus plângere la Poliție împotriva numelor care acum sunt cercetate de procurorii anticorupție de fraude care le-au adus foloase de peste 114 milioane de euro: Daniel Maricuța, primarul care tocmai a demisionat din fruntea Șelimbărului, Elena Scumpu, secretara Primăriei, Ionel Bucur și Ioan Crețu - interpuși ai lui Maricuța. Dosarul a fost închis – în mod previzibil pentru acea perioadă – cu NUP (neînceperea urmăririi penale).


FOTO: Elena Scumpu, secretara Primăriei din Șelimbăr, se află și ea în arest la domiciliuAu vrut să-i pună sechestru și pe grădină

Femeia a fost sfătuită să conteste în instanță NUP-ul, fapt ce i-a iritat pe membrii grupării Maricuța. Cu avocați „grei”, după cum spun acum fetele Anei Poplăcean, bătrâna pierde procesul în trei termene. Judecătoria Sibiu menține rezoluția de neîncepere a urmăririi penale și o obligă pe bătrână la cheltuieli de judecată: 1.860 de lei pentru Daniel Maricuța, 1.860 de lei pentru Elena Scumpu, 30 de lei pentru stat și câte 666,66 de lei pentru ceilalți implicați. În total, aproape 6.000 de lei. Speriată, femeia nu mai face recurs, dar nici nu plătește cheltuielile de judecată.


FOTO: Casa Elenei ScumpuÎn noiembrie 2012, la șase luni după ce au câștigat procesul împotriva femeii, membrii grupării caută să își recupereze banii. Așa că angajează un executor, iar suma pe care Ana Poplăcean o are de plătit sare la aproape 12.000 de lei. „Mama avea o pensie de patru milioane (400 de lei – n.r.). De unde să plătească? Au venit să îi pună sechestru pe casă și așa am aflat de toată povestea, căci casa era trecută pe numele nostru. Așa că au vrut să îi pună apoi sechestru pe grădini, care erau încă pe numele ei”, povestește una dintre fetele Anei Poplăcean. Cheltuielile cu avocații grupării Maricuța au fost plătite, în cele din urmă, de copiii Anei Poplăcean. Femeia s-a stins din viață anul trecut. Aflat în arest la domiciliu, Măricuța nu a putut fi contactat nici măcar telefonic. În schimb, unul dintre apropiații săi, Ionel Bucur, ne-a declarat, scurt: „Îmi pare foarte rău, eu nu o să dau nicio declarație”.

Avere de bugetari: herghelie, vile, bijuterii

Potrivit ultimei declarații de avere completată de Daniel Maricuța, în iunie 2014, averea acestuia este una apreciabilă și în acte. În comuna unde a fost ales de patru ori are o casă de 1.000 mp, în construcție, terenuri agricole de 13,6 ha, lacuri de 10,5 ha plus alte tipuri de terenuri cu o suprafață totală de un hectar. Alte 1,6 ha de teren aflate pe numele său sunt situate în Avrig și în Sadu. Elenei Scumpu, secretara Primăriei, arestată și ea la domiciliu, locuiește într-o impresionantă casă din Șelimbăr, care nu e trecută în declarația de avere. În schimb, la fel ca și Daniel Maricuța, are enumerate seturi de tacâmuri de argint în valoare de 3.400 de euro și tăvi cu pahare de argint de alte 4.000 de euro. Bijuteriile și ceasurile pe care le mai deține valorează alte 21.000 de euro.

Alt caz: 42 de milioane de euro dintr-o „recipisă”

Dacă Ana Poplăcean se lupta cu gruparea Maricuța pentru o palmă de pământ, moștenitorii familiilor Schuropp și Theil, din Șelimbăr, cereau retrocedarea unei suprafețe de 58,5 de hectare de teren (55 de ha pe linie maternă și 3,5 ha pe linie paternă). „Ani de zile numitul Theil Thomas a fost amânat și amenințat că i se va reconstitui dreptul de proprietate în locuri fără valoare economică, deși amplasamentul terenurilor de care au fost deposedați se afla în zona în care au fost ridicate spațiile comerciale”, notează acum procurorii DNA, potrivit rezoluțiilor consultate de Evenimentul Zilei.

„Retrocedează” și terenurile mamei

Printr-un trimis în Germania – Gheorghe Opriș – Thomas Theil jr. este convins în anul 2003 să semneze un act notarial prin care îl împuternicește pe Ioan Crețu (finul lui Daniel Maricuța) să efectueze toate demersurile pentru a retrocedarea celor 3,5 ha de teren moștenire pe linie paternă. Iar, în caz de succes, terenul respectiv să îi fie vândut lui Gheorghe Opriș. Theil acceptă, primind și un avans de 5.000 de euro. Doar că, pe baza acestui act notarial, în același an 2003, gruparea Maricuța „retrocedează” în numele lui Theil nu mai puțin de 32,76 ha de teren, adică și o parte din terenurile-moștenire pe linie maternă.

În baza aceluiași act notarial, îl cumpără la prețuri derizorii ceilalți membrii ai grupării Maricuța: Bogdan Lupu (aflat acum în arest), Lucian Cândea, Sorin Haiduc (ambii sub control judiciar acum) și așa mai departe. De la acești interpuși, terenurile ajung în final la Ioan „Nică” Iuga, un alt interpus, care le vinde realilor investitori.

„Corelativ, prin valorificarea titlurilor de proprietate la persoane interpuse – pentru ca în final să ajungă la membrii grupului infracțional – aceștia au dobândit un folos patrimonial, respectiv terenuri în suprafață de 32,67 ha, care la acest moment – având în vedere prețul cu care Iuga Ioan vinde terenurile în zonă- se ridică la valoarea de 42.471.000 euro”, au calculat procurorii anticorupție.

A demisionat ca să scape de arest

Daniel Maricuța a fost ales primar al Șelimbărului în 2000. La sfârșitul lunii decembrie a demisionat, trimițând administrației din Șelimbăr o adresă fără alte explicații. „La cererea procurorilor de prelungire a arestului, Daniel Maricuța ar putea arăta că nu mai are nicio legătură cu funcția de primar, postură din care este acuzat că a beneficiat de foloase necuvenite”, au încercat să ofere o posibilă explicație a acestui gest surse judiciare. Doar că demisia nu i-a folosit: la sfârșitul anului trecut, Tribunalul Alba a admis cererea de prelungire a arestului la domiciliu cu încă 30 de zile, atât în cazul lui, cât și al Elenei Scumpu.


EVZ a lansat pagina de Facebook EVZ Premium. Urmăriţi aici o selecţie atentă a titlurilor.

Editorii evz.ro vor publica pe pagina EVZ Premium o selecţie atentă a celor mai importante ştiri, informaţii de interes din domeniile Politic, Economic, Social, Internaţional, Sport, dar şi reportaje, interviuri, seriale. 
 Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate