Editura Evenimentul si Capital

Dosarul „Colectiv”. Trei aspecte în legătură cu care patronul, angajații clubului și pirotehniștii au dat declarații CONTRADICTORII. Cine a mințit în fața procurorilor?

Autor: | | 5 Comentarii | 1447 Vizualizari

Declarațiile date în timpul anchetei de pirotehniștii care au instalat artificiile din Colectiv și susținerile patronului George Alin Anastasescu, precum și cele ale angajaților clubului, sunt contradictorii în privința a trei aspecte: a modalității de ardere a materialelor pirotehnice (cu flacără „rece”/„caldă”), a discuțiilor dintre aceștia (n.n. – despre care unii susțin că au avut loc, în timp ce alții neagă) și a materialului fonoabsorbant de pe stâlpi (n.n. – despre care pirotehniștii susțin că nu știau, iar angajații spun că i-au prevenit).

Din draftul rechizitoriului „Colectiv” reiese că problema montării pe scenă a materialelor pirotehnice a făcut obiectul mai multor discuții. Viorel Stanciu, un angajat al barului aflat pe finalul turei, a observat că echipa de pirotehniști monta artificii pe scenă și i-a întrebat la ce distanță bat acestea. Aflând că jerba de foc ajunge la cel puțin doi metri, Stanciu le-a interzis să le monteze, punându-le în vedere că până la tavanul cu șipci de lemn sunt 2,5 metri și există pericolul ca acestea să ia foc. Angajatul a plecat apoi să îl caute pe patron, care în acel moment servea masa, iar când l-a găsit l-a prevenit că în club urmau să fie instalate materiale pirotehnice.

Patronul, Alin Anastasescu, nu a fost de acord cu montarea artificiilor și declară că a vorbit personal cu pirotehniștii pentru a nu le mai monta. Acesta declară că unul dintre pirotehniști i-ar fi spus că artificiile ard „cu flacără rece”, astfel încât i-a lăsat să lucreze mai departe, convins fiind că nu există vreun pericol. Angajatul barului confirmă că l-a văzut pe patron vorbind cu pirotehniștii, dar spune că nu a auzit discuția. Stanciu spune că i-a prevenit a doua oară pe pirotehniști, chiar înainte să plece, cu privire la faptul că pe stâlpi este burete fonoabsorbant.

La rândul lor, pirotehniștii au declarat, la anchetă, că nu știu să existe artificii care ard „cu flacără rece”, că nu a vorbit nimeni cu ei și că nu știau ce fel de material era pe stâlpi.  

„Inculpatul Anastasescu George-Alin a susţinut: «În timp ce mâncam, Stanciu Viorel a venit la mine şi mi-a spus că organizatorii vor să folosească la eveniment nişte artificii. Eu i-am spus acestuia că nu am vorbit în prealabil cu organizatorul despre folosirea artificiilor şi că nu ştiu nimic despre această intenţie. I-am spus lui Stanciu Viorel să se ducă şi să le transmită organizatorilor să nu folosească în niciun fel artificii în clubul nostru. (...) Când am intrat în club, am strigat către persoanele care se aflau pe scenă şi care lucrau la montarea unor echipamente să nu folosească artificii la eveniment. Atunci, la mine a venit un bărbat care mi-a spus că este pirotehnist autorizat, că a fost angajat de organizator, iar artificiile despre care mi-a spus Viorel sunt cu «flacără rece» şi că nu ard, eu neştiind ce înseamnă efectiv acest lucru. Eu i-am spus acestui bărbat să nu utilizeze artificiile în timpul evenimentului, în cazul în care există vreun risc să se folosească o flacără deschisă».

Susținerile patronului Colectiv sunt confirmate de un angajat al barului, Viorel Stanciu. Acesta l-a prevenit pe patron că urmează să fie instalate artificii în club și i-a atenționat de două ori pe pirotehniști: prima dată cu privire la pericolul de a lua foc tavanul și a doua oară cu privire la buretele de pe stâlpi, care s-ar putea aprinde.

„Martorul Stanciu Viorel  a declarat: «Am luat legătura cu persoanele care montau artificiile, care erau doi bărbaţi, am întrebat la ce înălţime bat artificiile respective, iar aceştia mi-au spus că la cel puţin doi metri. În aceste condiţii, eu le-am spus că le interzic categoric să monteze acele artificii, întrucât am apreciat că, dat fiind distanţa de la artificii până la tavan de aproximativ 2,5 metri şi faptul că pe tavan este lemn, poate să ia foc. Cei care montau artificii s-au oprit, iar eu m-am dus să-l caut pe Alin Anastasescu (...).

I-am spus lui Alin Anastasescu despre instalarea artificiilor, i-am prezentat punctul meu de vedere, iar acesta mi-a spus că o să meargă el să vorbească cu cei care montau artificiile.

Eu am plecat în jurul orelor 17.30 – 18.00, l-am văzut pe Alin Anastasescu în incinta clubului discutând cu persoanele respective, însă nu am auzit ce anume au discutat. (...) După ce a sosit schimbul meu şi după ce m-am îmbrăcat pentru a pleca, am văzut în club că artificiile erau montate în altă parte, respectiv pe stâlpii metalici de la scenă. Atunci am vorbit cu unul dintre băieţii care se ocupau de artificii, pe care nu aş putea să-l identific, şi i-am spus ca artificiile să bată cât mai departe de stâlpii din interior pe care se află burete; totodată, i-am adus un stingător care se afla în spatele boxelor şi i-am spus că atunci când dă drumul la artificii să fie atent şi dacă vede vreo scânteie pe stâlp să folosească extinctorul».”

La solicitarea lui George-Alin Anastasescu şi a apărătorilor aleşi ai acestuia au fost ascultaţi mai mulţi martori.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate