Editura Evenimentul si Capital

Convorbirile din dosarul caprelor și struților judecătorului Toni Greblă, contestate în instanță

Toni Greblă
Autor: | | 9 Comentarii | 3044 Vizualizari

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis cererea lui Toni Mihail Greblă, fost judecător la Curtea Constituțională a României, de a aduce „la bară”, în calitate de martori, nume grele din conducerea PSD Gorj și a SNLO Târgu Jiu, în dosarul în care fostul magistrat este acuzat de fapte de corupție

În dosarul în care Toni Greblă mai este acuzatde mai multe infracțiuni sunt inculpate mai multe persoane, printre care și afaceristul Ion Bârcină, zis Dan Goeru, finul fostului parlamentar de Gorj. Lista cu martori este deschisă de liderul PSD Gorj, primarul Florin Cârciumaru, și e continuată de parlamentari ca Scarlat Iriza și Vasile Popeangă, instanța fiind de acord și cu ascultarea unor pasaje din interceptările telefonice existente la dosar și clarificarea aspectelor generate de aceste probe.

„Admite, în parte, cererea formulată de inculpatul Greblă Toni privind audierea martorilor Irza Scarlat, Popeangă Vasile, Marinescu Raluca şi Cîrciumaru Florin. Admite solicitarea inculpatului Greblă Toni şi încuviinţează ascultarea în instanţă a celor două minute şi zece secunde din convorbirea telefonică purtată între acesta şi inculpatul Bîrcină Ion din data de 8.08.2014, redată în procesulverbal din 3 iunie 2015. Amână pronunțarea asupra solicitării inculpatului Greblă Toni, de ascultare în instanță a convorbirii telefonice din data de 22 ianuarie 2015, ora 12.05, pretins a fi fost purtată între acesta și numitul Băluţescu Adrian, până la indicarea de către inculpat a tezei probatorii, a indicativului corect al suporturilor tehnice ce conţin înregistrările şi a intervalului orar. Prorogă pronunţarea asupra solicitării inculpatului Greblă Toni, de a fi depus la dosar transcriptul convorbirilor telefonice efectuate în perioada 23.02.2015 şi 10.03.2015”, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție.

A demisionat și s-a retras din viața publică

Judecătorii au admis lista cu martori și pentru ceilalți inculpați din dosar, unul dintre ei, omul de afaceri Mihai Prundianu, solicitând, de exemplu, audierea unor foști șefi din minerit și energie, ca Daniel Burlan și Octavian Graure. Primul este fost șef al fostei Societăți Naționale a Lignitului Oltenia (SNLO Târgu Jiu), iar celălalt a condus fostul Complex Energetic Oltenia. „Totodată, instanța admite cererea formulată de inculpatul Bîrcină Ion privind audierea martorilor Buzatu Elena, Silviu Tiberiu Capră, Glăman Viorel, Bogdan Mezei, Dabu Cosmin Niculae, Baros Ilie şi Pătru Pantelică. Încuviinţează proba cu înscrisuri pe situaţia de fapt, formulată de inculpatul Bîrcină Ion, constând în înscrisurile indicate în cererea de probatorii”, a stabilit instanța supremă. Toni Greblă a fost trimis în judecată de procurorii DNA și acuzat că a folosit în campaniile electorale șpăgi primite de la finul său Dan Bârcină. El are de dat socoteală și pentru modul în care și-a ridicat ferma de la Buduhala pe care nu a declarat- o în acte și pe care nu a recunoscut-o oficial vreodată că ar fi a lui, deși procurorii susțin altceva. În această anchetă fostul politician a fost reținut 24 de ore, procurorii nereușind să obțină mandat de arestare preventivă pe numele său sau vreo altă măsură coercitivă. După izbucnirea scandalului, Greblă a demisionat din funcția de judecător la Curtea Constituțională și s-a retras din viața publică, lucru pe care nu l-au făcut alți colegi de-ai săi din politică.

Anchetatorii au probleme și cu copy-paste

Judecătorii Instanței Supreme au decis ca interceptările din dosarul fostului magistrat de la Curtea Cosntituțională, Toni Grecu, să fie verificate și ascultate pentru a fi confrunte cu cele audio. Un adevărat uragan s-a dezlănțuit după ce în mai multe dosare transcrierea interceptărilor s-a făcut cu omisiuni, greșeli sau chiar cu înlocuirea unor cuvinte care schimbau fraza și conținutul ei. În urma acestor sesizări, instanțele au decis ca multe dintre dosare să fie retrimise la DNA pentru completare. Pe de altă parte, DNA a arătat cu degetul spre SRI susținând că nu ei sunt cei care fac transcrierile. O astfel de situație a fost cea în care a fost judecat prințul Paltin Sturza. În urma sesizărilor s-a demonstrat că multe cuvinte erau transcrise incorect. În această cauză, procurorul de caz a explicat că a solicitat de la SRI Brașov sprijin „în vederea redării în formă scrisă a interceptărilor, iar apoi, după ce a primit de la SRI notele de redare alături de fișierele audio-video a procedat, alături de ofițerii de poliție judiciară la certificarea proceselor-verbale de redare. A făcut- o, însă, „fără a compara procesele- verbale cu înregistrarea din cauza lipsei timpului, celeritatea fiind impusă de starea de arest a mai multor persoane”. „Nu am ascultat în totalitate convorbirile deoarece era un volum foarte mare de muncă și aveam convingerea că notele SRI-lui corespund înregistrarilor. Această convingere o avea toată lumea din parchet”, a admis polițistul Ovidiu Iordache. Avocații din dosarul prințului Sturza au formulat o plângere penală împotriva procurorului de caz, Marius Iulian Nica, dar și împotriva ofițerilor de poliție judiciară, cei care au transcris interceptările ridicate la parcheziții. (Ramona Feraru)

Înregistrările SRI, admise ca probă

Magistrații de la ÎCCJ au decis, în martie 2015, că interceptările făcute cu ajutorul tehnicii SRI pot fi luate ca probe în dosarul lui Toni Greblă. Decizia judecătorilor survine în contextul în care avocatul lui Toni Greblă a făcut o cerere în acest sens, în urmă cu câteva săptămâni, în care invoca decizia CCR prin care SRI nu mai poate face interceptări în dosarele penale, notau jurnaliștii la vremea respectivă.

Reținut pentru 24 de ore pentru că ar fi încercat să vândă 50 de capre

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate