Editura Evenimentul si Capital

"DOSAR DE PRIM-MINISTRU". George Maior, diplomatul cu mână de fier. TU CE PĂRERE AI? Adresează-i și tu întrebări directorului SRI | CAMPANIE EVZ

George Maior, directorul SRI
Autor: | | 111 Comentarii | 3976 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Actualul șef al SRI este unul dintre favoriții postului de premier, după alegerile prezidențiale, ipoteza fiind confirmată de mai multe voci politice. Victor Ponta declara recent că viitorul premier nu trebuie să fie un lider al partidului. Cititorii „Evenimentului zilei” pot adresa întrebări politicienilor prezentați în cadrul campaniei „Dosar de prim- ministru” la tel. 021.202.20.00 sau pe adresa officeredactie@evz.ro. George Maior, actualul șef al SRI, declara, săptămâna trecută, că orice variantă de lucru este posibilă după ce își încheie mandatul în fruntea serviciului.


URMĂRIŢI AICI toate articolele din campania EVZ ”Dosar de prim-ministru”!


Într-un interviu acordat postului public de televiziune, pe 25 septembrie, întrebat dacă ar putea candida pentru postul de președinte sau premier, șeful SRI a spus: „Nu. Mă gândesc la calitatea pe care o am de director. După ce termin cu această poziție, putem discuta orice, inclusiv asemenea aspecte. (...) Începe această campanie electorală cu multe discuții despre servicii. Serviciile își fac datoria independent și profesionist”. Un răspuns nuanțat, care nu exclude scenariul după alegeri. Numele său a apărut, periodic, pe lista scurtă a premierilor.

În vârstă de 47 de ani, șeful SRI este diplomat, profesor universitar, doctor în drept, absolvent al Universității „Babeș- Bolyai” și fost parlamentar PSD, membru al așa-numitului grup reformator de la Cluj. În primii ani după Revoluție, a urmat cursurile unui master la Universitatea „George Washington”, unde a obținut titlul de Master of Arts în Drept Internațional.

Numirea sa, o premieră

A intrat în politică, urmând exemplul tatălui său, Liviu Maior, fost ministru al Educației în Cabinetul Văcăroiu și ambasador al României în Canada. Imediat ce s-a întors din SUA, în 1992, George Maior intră în Ministerul de Externe, iar în perioada 1997-1999 este însărcinat cu afaceri la ambasada din Irlanda. Vorbind despre primii ani de diplomație, într- un interviu acordat unei reviste, în 2008, el spune că a făcut parte dintr-o tânără generație care a încercat să schimbe lucrurile, în condițiile în care sistemul era dominat de mitul diplomației anilor 70, când România își promova imaginea de mediator în Orientul Mijlociu.

În 2000, este numit secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale și se va ocupa de negocierile pentru aderarea la NATO, care vor fi încheiate cu succes patru ani mai târziu. Tot atunci, devine senator PSD de Alba și președinte al Comisiei de apărare, precum și membru al Comisiei de exercitare a controlului parlamentar asupra SIE. În aceeași perioadă, el este vicepreședintele Comisiei de anchetă pentru investigarea afirmațiilor cu privire la existența unor centre de detenție ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României.

Marea provocare vine în 2006, când părăsește fotoliul de senator PSD și este validat de Parlament drept șef al SRI, la propunerea președintelui Traian Băsescu. Numirea s-a produs pe fondul scandalului generat de fuga lui Omar Hayssam, acuzat de terorism în dosarul jurnaliștilor reținuți în Irak. Considerat responsabil, directorul SRI Radu Timofte demisionează. Desemnarea lui Maior pentru conducerea SRI a constituit o premieră, în sensul în care era pentru prima oară când președintele susținea un reprezentant al Opoziției, principiu pe care l-a promovat și la SIE. În cei șapte ani de mandat, Maior a fost o prezență discretă, principalul obiectiv declarat fiind reformarea internă a instituției. El a cultivat relații cu șefii CIA, FBI și MI5, profilul său fiind cel al unui “atlantist”, așa cum obișnuiesc să spună analiștii. În perioada mandatului său, serviciul a fost implicat în lupta anticorupție, fie că este vorba despre marile dosare penale, fie despre scandalul generat de fraudele de la Bacalaureat. În ieșirile sale publice, Maior a jucat cartea imparțialității și a profesionalismului, în acord cu fișa postului, și asta în pofida carierei sale în PSD și a faptului că este un apropiat al premierului Victor Ponta, în calitatea sa de naș de cununie.

Pasionat de cărți

Șeful SRI este căsătorit cu Anamaria, fiica scriitorului Augustin Buzura, și are doi copii- Lara și Cristian. Într-un interviu acordat revistei „Tango”, în 2008, el declara că a avut o adolescență fericită. „Eram împreună cu prietenii, puteam asculta rockul anilor ‚70 (Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd). Am trăit cu scriitori precum Nicolae Breban, Augustin Buzura, Marin Preda”, povestește Maior. Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, Lucian Blaga, Mircea Eliade, dar și literatura sud-americană (Borges, Márquez, Cortázar) figurează printre scriitorii săi preferați. „Era un mediu extrem de liberal în familie, chiar în condițiile dificile ale vremii. Eu am trăit cu cărțile din biblioteca alor mei și am evoluat odată cu comunitatea intelectuală și de prieteni formată în jurul familiei”, mai spune el. Tatăl său era istoric, pasiune pe care a preluat- o și Maior. În 2012 s-a ocupat de lansarea cărții „Eminența sa Cardinalul Richelieu și ascensiunea Franței”, volum semnat de Jean-Vincent Blanchard. De asemenea, a publicat mai multe cărți de specialitate, dintre care amintim „Un război al minții”, „Noul aliat” și „Spionii. Cine sunt, ce fac?”. Și soția sa este pasionată de cărți. Pe vremea când Maior era atașat la ambasada din Dublin, Anamaria s-a ocupat de traducerea lui Marin Sorescu în irlandeză.

Ce a spus el

● „Am acceptat această propunere (șefia SRI n.red.), deși a fost un lucru dificil. Serviciul de informații al unei națiuni reprezintă principalul depozit de putere intelectuală și operațională prin care noi îi informăm pe lideri despre tabloul realității” (2008)

● „Fiecare cred că s-a simțit măcar o dată în viață trădat și a trădat, la rându-i (în relațiile personale, n.red.). Asta nu poate să nege nimeni, decât dacă este ipocrit.” (2008)

● „Într-un registru general, dacă luăm ultima sută de ani, am performat bine ca națiune, ca stat, ca popor în ce privește drumul istoric sfârșit cu această finalitate - aderarea la NATO, UE.”(2014)

● „În circumstanțe istorice complexe, în gestionarea unor războaie, problema comunismului, care ne-a afectat mult, totuși, în elementele vitale ale statului ne-am descurcat. Nu trebuie să ne fie deloc rușine cu evoluția noastră istorică” (2014)

Ce au spus alții despre el

● Traian Băsescu: „Eu nu pot să vorbesc rău despre George Maior, pentru că îl cunosc, este unul din omenii care poate aspira la orice funcție în statul român, singurul lucru la care trebuie să fie atent este cât de rapid face trecerea de la un serviciu de asemenea dimensiuni, înapoi la clasa politică. Este un PSD-ist luminat și e un om care scrie, studiază foarte mult”

● Crin Antonescu: „Dacă vorbim de persoane fizice, pot să vă spun, că, poate paradoxal pentru unii, am mult mai multă încredere în George Maior decât în Teodor Meleșcanu, chiar dacă - sau poate tocmai pentru că - cu Teodor Meleșcanu am fost coleg de partid ani de zile”

● Titus Corlățean: „Domnul George Maior ocupă o responsabilitate extrem de importantă pentru statul român. Este șeful SRI, extrem de apreciat în comunitatea europeană și euroatlantică”.

PUNCTE TARI

● A reușit să schimbe imaginea Serviciului Român de Informații din moștenitorul fostei Securități într-un serviciu secret de informații de tip nou, modern.

● A determinat scoaterea din sistem, prin pensionare, a peste 90 % din lucrătorii fostei Securități.

● În ultimii cinci ani, SRI, sub conducerea sa, a început să transmită procurorilor informații de substanță și actuale privind fapte de corupție grave sau mari cazuri de evaziune fiscală. În trecut, mare parte din informațiile și înregistrările primite din partea SRI erau vechi, incomplete și vizau personaje fără putere de decizie.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: DOSAR DE PRIM-MINISTRU

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate