Editura Evenimentul si Capital

DOSAR DE PRESĂ. „Credibilitatea ține și de felul cum știi să-ți menții neutralitatea”

George Maior a dezvăluit că a avut mai multe întâlniri cu directorii CIA, FBI, MI 6, dar și cu șefi din alte servicii secrete internaționale FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 2 Comentarii | 92 Vizualizari

Dan Andronic: Domnule George Maior, deja scandalul Alina Bica a intrat în conștiința publică, iar președintele Traian Băsescu a acuzat o implicare a serviciilor de informații în acest caz și a spus public, în condițiile în care au apărut acele fotografii de la Paris, că va cere SRI-ului să-i predea un raport…

George Maior: Serviciilor de informații, parcă.

Bine, bănuiesc că și SRIului, doar faceți parte din servicii. Nu doream să vă întreb de SIE, chiar dacă știți…

Să fim preciși în ceea ce spunem.

Eu acum, stând de vorbă cu dvs., m-am axat pe raportul SRI-ului. L-ați predat?

Da, am predat un raport, vorbesc din perspectiva SRI-ului, strict secret pe această chestiune.

Când mi-ați spus strict secret, rezultă că nu mai spuneți nimic altceva. Mai am o singură întrebare. SRI-ul era implicat?

Nu era implicat SRI-ul.

Sub nicio o formă?

Sub nicio formă.

Cu rezerva celor 40 de ani, atunci urmând să citim...

În rest, și președintele Traian Băsescu a afirmat că a primit acest raport strict secret. Nu știu dacă colegii de la SIE au transmis un raport sau nu.


DOSAR DE PRESĂ. GEORGE MAIOR, omul care a schimbat fața SRI

DOSAR DE PRESĂ. „Prima criză majoră: suspendarea președintelui Băsescu, șeful CSAT”

DOSAR DE PRESĂ. Ultima întâlnire oficială, alături de ofițeri de informații


 

Cine ar mai putea fi implicat, Protecția Consumatorului?

Noi am transmis un raport din care rezultă că SRI-ul nu era implicat. E strict secret.

Dar aveați elemente care să spună de unde veneau aceste fotografii?

E strict secret.

Deci aveți elementele, dar e strict secret?! Am înțeles. Tot președintele Traian Băsescu a făcut, la un moment dat, o declarație pe care o s-o vă citesc: „La vârful serviciile secrete se fac niște jocuri care nu-mi plac. Deși au fost atenționați, au spus că nu o să-mi dau seama până la urmă. M-au subestimat! Voi avea o discuție cu ei, luni, după primul tur”. Deci era între cele două tururi de scrutin. „Atenție, nu vorbesc de un serviciu în anasamblul lui, să nu vă închipuiți că ofițerii SRI aleargă toți acum și fac unii la stânga, alții la dreapta. Nu, sunt câțiva oameni care neprivind la interesul de neutralitate al serviciului, la presitigiul serviciului, au sărit calul”. Ați avut această discuție cu Traian Băsescu ulterior acestei declarații?

Sigur, am avut multe discuții cu Traian Băsescu, inclusiv în acele zile, luni sau când era. L-am asigurat că, din punct de vedere... nu este o implicare a Serviciului pe linie politică.

Dar de unde proveneau suspiciunile președintelui?

Poate și din faptul că un director de serviciu intrase în campanie electorală.

Vă referiți la domnul Meleșcanu?

Da, știe toată lumea. Asta nu e strict secret. În mod oficial intrase. Poate asta a creat un anumit sentiment în legătură cu serviciile. Din perspectiva noastră, nu am avut nimic de-a face cu această campanie electorală sau cu alte campanii electorale.

Din punct de vedere politic?

Exact. Nu am făcut, ca să citez, jocuri sau combinații sau alte lucruri care să iasă din, hai să spun, deontologia profesională a unui serviciu de informații. Și tocmai acest lucru este reflectat și în credibilitatea mare pe care o are serviciul la nivelul opiniei publice. Ați văzut adesea în sondaje și credibilitatea pe care o are în plan extern. Pentru că să știți, o implicare…

Pe plan extern nu o putem măsura, dar pe plan intern e simplu, orice arestare a DNA-ului are sprijinul SRI.

Vreau să vă spun un aspect. În momentul când un serviciu dintr-un stat european este pus în discuții politice sau este suspectat că se implică în acțiuni politice, aceasta generează o discuție la nivelul serviciilor europene în diverse formate și cluburi din care facem parte…

E vorba de Clubul de la Berna unde sunt reprezentate principalele servicii de informații?

… unde va trebui să dai explicații dacă s-ar întâmpla așa.

Cum se desfășoară o discuție, cineva vă pune o întrebare și trebuie să dați un răspuns punctual?

Există incidente care sunt discutate din diverse țări: ia uitați o anumită informație secretă a ieșit pe piață, cum s-a întâmplat acest lucru, cu ce scop, din ce rațiuni? Să știți că nu e simplu. Repet, credibilitatea ține și de felul cum știi să-ți menții neutralitatea și capacitatea de a fi ermetic din punctul de vedere al gestionării secretelor de stat și al informațiilor secrete.

Din punctul ăsta de vedere știu că aveți legături foarte strânse cu serviciile din Statele Unite, cu serviciile britanice, germane, franceze, există vizite periodice. Cu ce am reușit noi să intrăm în acest Club de la Berna? Înțeleg că am intrat recent.

Avem câțiva ani. Au contat criteriile operaționale, profesionale, etice foarte stricte. Pe evaluări făcute.

„Nu vine un director de la CIA pe motive de diplomație”

Dan Andronic: Experiența României în zona Orientului Mijlociu ne-a ajutat?

George Maior: Nu vorbesc de Clubul de la Berna, vorbesc de relaționarea cu alte servicii. Bineînțeles că da. Faptul că ne angajăm nu doar în schimb de informații, de analiză cu aceste servicii, ci și în operațiuni complexe, unele gestionate chiar de noi, complexe, pe plan global, pentru a aborda fenomene sensibile - cum ar fi cel al terorismului - și la un nivel extraordinar de adânc, cu rezultate palpabile, acest lucru îți dă credibilitate și o interacțiune bună sau foarte bună cu aceste servicii. Să știți că nu vine un director de la CIA în România sau al MI6 pe motive de diplomație.

De câte ori v-ați întâlnit cu directorul CIA-ului sau al FBI-ului, de exemplu?

De peste zece ori.

În opt ani?


DOSAR DE PRESĂ. GEORGE MAIOR, omul care a schimbat fața SRI


 

Și în America, și în România. Da. Și la fel de câteva ori cu directorul MI6, cu directorii francezi, cam cu toți directorii semnificativi din lumea informației.

 

În acest context, să vă mai bun o întrebare care, bănuiesc, intră în categoria celor al cărei răspuns este strict secret. Au existat în România acele închisori secrete, denumite „blackholes” de care vorbește toată lumea? Am văzut un raport venit chiar de la Amnesty International, care cerea României să facă publice datele privind acest subiect.

Nu am văzut niciun document oficial care să pomenească numele țării noastre, primul aspect care trebuie subliniat. Doi, știți foarte bine, este o anchetă în curs la Parchet și nu aș vrea să mă pronunț pe această chestiune, după ce a mai fost o anchetă parlamentară care a dat un răspuns pe această chestiune.

Da, nici eu nu am văzut, dar pe de altă parte am avut un interviu cu generalul Pacepa. I-am pus aceeași întrebare, ținând cont de relațiile sale cu CIA-ul vechi, și mi-a spus că el îl felicită pe președintele Ion Iliescu și pe fostul consilier președințial Ioan Talpeș pentru patriotismul de care au dat dovadă, acceptând să-i ajute pe americani cu închisorile secrete.

Domnul Pacepa, cu inteligența sa, le-a făcut un mare bine. Domnul Pacepa nu știe despre aceste închisori și fiți convins că nu are această informație. Eu sunt convins că el este convins că sunt convins. Luați fraza ca atare.

„Combaterea evaziunii fi scale a ajutat foarte mult bugetul”

Dan Andronic: Am văzut, făcundu-mi documentarea pentru emisiune, că sunt două puncte la care m-aș aștepta să fiți ușor dezamăgit. La nivelul cooperării instituționale, evaziunea fiscală a devenit un obiectiv pentru SRI în timpul celui de-al doilea mandat al președintelui Băsescu...

George Maior: Da!

...când a fost definitivă într- o ședință a CSAT ca o amenințare a siguranței naționale.

Da.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate