Editura Evenimentul si Capital

Dan Diaconescu, un prezidențiabil saltimbanc. Dosar de candidat la prezidențiale 2014

14-10/clipboard01_519-465x390
Autor: | | 6 Comentarii | 570 Vizualizari

Cel mai pitoresc politician înscris în cursa pentru Palatul Cotroceni, candidatul PP-DD aplică în politică rețeta tabloidă după care și-a ghidat cariera în televiziune.

Dan Diaconescu este, cu siguranță, cel mai pitoresc și controversat candidat la Președinția României. Show-man de televiziune, pretendentul PP-DD la cea mai înaltă funcție în stat a aplicat în politică rețeta tabloidă cu care a devenit celebru la OTV. Promisiunile sale electorale sunt extrem de colorate, aproape imposibil de aplicat în realitate, dar convingătoare pentru un segment de electorat. Un exemplu: dacă va ajunge președintele României, Dan Diaconescu promite că va solicita rejudecarea dosarului Elodia Ghinescu, avocata devenită celebră post-mortem datorită lui Dan Diaconescu și OTV.

Justiție. Această promisiune se regăsește în oferta candidatului PP-DD în materie de Justiție. „Eu cred că un nou procuror general trebuie să redeschidă acest caz, apoi cazul să fie judecat de un tribunal cu jurați, care să decidă dacă Cioacă e sau nu vinovat”, a declarat el.

Dan Diaconescu vrea referendumuri pentru rein troducerea pedepsei cu moartea, legalizarea pro s ti tuției și pentru revenirea la monarhie, dar și modificarea în esență a sistemului juridic, prin introducerea juraților în instanțe, după model american.

„Reforma” instituțională

În plan instituțional, Dan Diaconescu anunță că vrea ca Avocatul Poporului, Procurorul General și șeful Poliției Române să fie aleși prin vot de cetățenii care au acest drept. Interzicerea migrației aleșilor locali, un Parlament cu cel mult 300 de parlamentari sunt alte puncte din programul său.

Economie. Populismul promisiunilor economice ale lui Dan Diaconescu este la cote maxime: majorarea pensiilor, salariilor și alocațiilor, anularea taxei auto și o lege a amnistiei fiscale pentru persoane fizice și IMM-uri.

Politica externă. Planurile lui Diaconescu în materie de politică externă sunt „îndrăznețe”, îmbibate de naționalism economic, dar extrem de atractive pentru electoratul pauper și needucat, căruia i se adresează.

El promite că, dacă va câștiga cursa prezidențială, va uni pur și simplu Romania cu Republica Moldova si va recupera datoria istorică pe care o are Germania față de România. Nu dă însă detalii în legătură cu modalitatea în care va face asta. În plus, DD va rupe acordul României cu FMI.

Președinte-„antisistem”

De când a intrat în politică, Dan Diaconescu s-a prezentat în permanență drept un politician antisistem. „Eu mă adresez celor care sunt nemulțumiți de viața lor de astăzi, celor care nu au ieșit niciodată la vot, fiindcă spuneau că n-au cu cine vota”. Sintagma nu are însă o conotație pozitivă, ci negativă, pentru că imaginea lui Diaconescu este cea a unui prezidențiabil gol de conținut, ce promite lucruri neverosimile și face declarații sforăitoare. La un moment dat, el s-a comparat cu Ion Rațiu. „Cred că românii au ratat o șansă similară celei cu care se vor întâlni acum, în noiembrie, în momentul Ion Rațiu (...). El se detașa prin anumite calități. Sunt un fel de Ion Rațiu la o scară mult mai mică”.

CARTE DE VIZITĂ- DAN DIACONESCU prezidențiabilul PP-DD

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Alegeri prezidentiale 2014

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate