Editura Evenimentul si Capital

Doru Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie: „Nițu s-a răzbunat și a închis dosarul Revoluției” | „Vremea întrebărilor” cu Robert Turcescu

Teodor Maries
Autor: | | 3 Comentarii | 837 Vizualizari

O discuție cu Doru Mărieș despre Mineriade și Revoluție, veșnicele dosare, nesfârșitele discuții despre procurori, judecători și victime. Subiectul agită spiritele și pare să nu se mai termine niciodată, dar în acest context, altminteri destul de bizar, un lucru e îmbucurător: ies la iveală păpușarii din umbră și se vorbește cu voce tare despre ei. Mărieș oftează și spune că după 26 de ani, niște procurori încearcă să omoare încă o dată eroii Revoluției române.

- Robert Turcescu: Ciudată situație, nu? Dosarul Mineriadei se redeschide, dosarul Revoluției se închide!

- Doru Mărieș: Este straniu sau de-a dreptul năucitor, dosarul Mineriadei l-au redeschis exact pe aceleași principii pe care l-au ținut deschis pe cel al Revoluției până acum, când au decis să-l închidă! Cum a venit decizia CEDO pe dosarul Mineriadei, l-au și redeschis și i-au chemat pe Iliescu și pe ceilalți să-i anunțe că sunt puși sub învinuire, dar, de fapt, în acest dosar s-a revenit la situația din urmă cu șase ani, pentru că atunci s-a întrerupt totul, atunci i-au scos de sub urmărirea pusă de Voinea. I-a scos procurorul Sutiman de la DIICOT- secția civilă și dosarul a rămas închis acolo până în 2015 în luna februarie, când a fost cerut de Înalta Curte și s-a întors la DIICOT de unde a fost remis acum la Secția Parchetelor Militare.

- Deci nu e vorba de elemente nou-apărute în anchetă?

- N-au avut când să lucreze în acest dosar, singurul lucru pe care l-au făcut a fost procedura rapidă, i-au citat pe cei care erau puși sub învinuire din vremea lui Voinea. Cico Dumitrescu, când a ieșit din Parchet a și spus-o, ”Cretinul ăla de Voinea ne-a pus sub urmărire pe toți!”, cam așa s-a exprimat.

- I-am văzut destul de relaxați pe cei care veneau la Parchet în dosarul Mineriadei, cam la fel de relaxați cum erau și cei care au aflat că s-a închis dosarul Revoluției. E semn rău?

- Eu rămân optimist, când nimeni nu credea că se mai oprește prescrierea acestor dosare am reușit să opresc prescrierea. Când Curtea Constituțională a frânt tot ce s-a lucrat în 2005-2006, prin acea decizie cum că dosarul în care sunt implicați civili și militari pleacă la secția civilă, mi-am dat seama că este o lucrătură, un alt tip de tergiversare și-n acel moment m-am îndreptat spre CEDO unde am obținut judecarea celor două dosare cu prioritate. Probabil peste foarte mulți ani o să spun și cum am reușit să obțin judecarea cu prioritate…

- De ce, e un mare secret?

- A existat atunci o conjunctură… Secția română era condusă de la București și vă imaginați că nu și-ar fi dorit sub nicio formă acest lucru, așa că au fost puse frâne. Ai noștri s-au opus permanent, inclusiv la CEDO.

- Și totuși, azi vorbim despre un dosar al Revoluției care a fost închis!

- Se invocă acolo prescrierea omorului, păi cum să fie prescris omorul în România, când e lege dată în 2012 privind imprescriptibilitatea crimei?! Deci ei nu respectă multiplele decizii ale CEDO pe de o parte și nu respectă nici legea română, ăștia sunt buni de pușcărie! Deciziile Curții Europene trebuie respectate, dar niște procurori de la cel mai înalt nivel, pentru că vorbim de Parchetul General al României aici, își permit să aplice într-un dosar o măsură și în altul, o altă măsură.

- Ce avem noi aici, ca să zicem așa?

- Părerea mea este că avem de-a face cu disperarea lui Tiberiu Nițu că pleacă din funcție pe 31 octombrie, când i se termină mandatul. Are trei ani, nu? A fost numit pe 1 noiembrie 2012. Nițu vrut să-și arate până la capăt devotamentul sau slugărnicia față de cei care l-au infiltrat în urmă cu nouă ani la Traian Băsescu, care l-a înghițit de câte ori a trebuit. Și aici e un punct negru în istoria lui ca președinte, și-a dat seama târziu despre ce era vorba cu Nițu.

- Dumneavoastră cum și cînd v-ați dat seama?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate