Primarul Dorel Rădăcină demască ingineriile financiare de la Castelul Bran | EVZ EXCLUSIV

Primarul Dorel Rădăcină demască ingineriile financiare de la Castelul Bran | EVZ EXCLUSIV

Ancheta EVZ cu privire la pericolul care pândește Castelul Bran - atacat de două ciuperci agresive - continuă astăzi cu un nou episod. De data aceasta, vă prezentăm nemulțumirile localnicilor legate de faptul că, deși în propria ogradă se află unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România, ei nu au mai nimic de câștigat. Ba din contra

Pericolul care încă planează asupra Castelului Bran până la eradicarea definitivă a ciupercilor care macină zidurile domeniului de o inestimabilă valoare istorică se suprapune nemulţumirii comunităţii locale. Care, în loc să se bucure de invazia turistică din fiecare an, plătește datorii peste datorii! Pentru a afla mai multe amănunte, l-am contactat pe primarul comunei Bran, Dorel Rădăcină: „Autorităţile sunt direct interesate ca infestarea să nu se generalizeze. Acele căsuțe tip bazar, zona comercială adică, din fața intrării la Castelul Bran, pe 640 mp, sunt ale statului. Zona respectivă a fost inițial a comunității locale, dar, în 2009, printr-o sentință judecătorească, a trecut la Ministerul Culturii. Ne-au lăsat săraci! Comunitatea locală nu mai are decât terenul din fața Primăriei, de 1.107 mp”. Cu obidă, edilul a continuat: „Am avut mult de tras! Anul trecut, printr-o hotărâre a Consiliului Local, am reușit, cu greu, să plătim datoria de 970.000 de lei către Ministerul Culturii, după ce fostul edil, Gheorghe Hermeneanu, a refuzat să ia în seamă sentinţa judecătorească, să predea spaţiul respectiv, continuând să semneze contracte de închiriere a căsuțelor din fața castelului în perioada 2009- 2012. Practic, el își însușea banii din chirii”.

FOTO: Dorel Rădăcină

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul edil Gheorghe Hermeneanu, prins în flagrant când lua mită

Ce s-a întâmplat mai exact? În dosarul privind litigiul cu Ministerul Culturii, fostul primar al comunei Bran, Gheorghe Hermeneanu, şi secretarul Laurenţiu Modiga au fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Braşov, în 26 mai 2010, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, la un an şi şase luni de închisoare, cu suspendare condiţionată pe o perioadă de trei ani şi şase luni. Mai mult, fostul edil nu s-a liniștit și, în data de 4 noiembrie 2015, a fost prins în flagrant, când primea mită de la reprezentantul unei societăţi comerciale, pentru iluminatul comunei Bran, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

FOTO: Gheorghe Hermeneanu

Culisele scandalului legat de Muzeul Bran - „ciupercile ucigașe”

Vama Medievală, ansamblu arhitectural compus din cinci clădiri, plus terenul aferent de pe Domeniul Bran, a intrat din 2009 în proprietatea lui Dominic Habsburg, urmașul Principesei Ileana de România. Muzeul Național Bran (MNB) este chiriaș în acest spa țiu, chiria lunară fiind de 3.000 de euro, contractul urmând să expire la 1 august 2017. Tergiversarea relocării patrimoniului mobil aparținând Secției Vama Medievală, unde se găsesc piese de o valoare inestimabilă este ciudată, având în vedere că primul raport biologic, pe banii Companiei care reprezintă interesele proprietarilor, a fost definitivat în 16 decembrie 2016. Recomandarea biologilor a su nat ca un ultimatum: declanșarea de urgență a lucrărilor de eradicare. Ciupercile sunt extrem de invazive, atacă lemnul, textilele, sticla, sunt capabile să treacă și prin ziduri de 1,5 m grosime! De unde și pericolul ca infecția să se generalizeze și la Castelul Bran. Nemailuând în calcul piesele din zona afectată.

Cum au reacționat autoritățile? Pare incredibil, dar la mai bine de două luni, Ministerul Culturii a comandat o altă expertiză, care a confirmat- o, normal, pe prima. Timp pierdut și bani aruncați pe pustii!